
Amenajare cafenea – Design interior pentru cafenea
Amenajarea unei cafenele determina adesea si gradul de confort resimtit de catre clienti, iar acesta vizeaza atat functionalitatea, cat si estetica spatiului. Trecem in revista in acest material cele mai importante aspecte de design interior pentru o cafenea, care pot transforma un spatiu aparent banal intr-un areal plin de farmec.
De ce este important cum amenajam o cafenea?
O cafenea trebui sa fie un loc de relaxare, iar acest lucru inseamna un cumul de aspecte care trebuie indeplinite simultan. Practic, fiecare element stilistic implementat la nivelul amenajarii unei cafenele ajuta clientii sa perceapa spatiu ca fiind familiar si confortabil. Acest lucru are ramificatii importante asupra afacerii in sine, daca ne raportam la urmatoarele aspecte:
Perceptia clientilor
Felul in care se simt si experimenteaza clientii un spatiu, implica si dorinta de a reveni in acest areal. Practic, nu ne amintim locurile in sine, ci ne amintim cum ne-au facut acestea sa ne simtim, iar de aceea o cafenea trebuie sa ofere un mediu cozy, prietenos si confortabil.
Perceptia are in vedere elemente precum: cromatica, personalul, amenajarea interioara a spatiului prin micile detalii menite sa acapareze atentia (decoratiuni, muzica, miros, etc.)
Cresterea vanzarilor
Un spatiu amenajat in mod corect va aduce constant clienti si implicit vanzari. Acest lucru nu se refera doar la ideea de amenajare a spatiului in sine, ci si la modul de servire, la intimitate si la a oferi clientilor un loc in care sa poata veni sa se relaxeze sau chiar sa poata lucra intr-un mediu cat mai confortabil.
Prezentarea locatiei
O locatie prezentata intr-un mod inedit si deosebit va avea intotdeauna un rating bun si va crea o stare de bine clientilor.
De ce trebuie sa tinem cont cand amenajam o cafenea?
Fara indoiala amenajarea unei cafenele trebuie sa tina seama de mai multi factori. In contextul actual, in care social media joaca un rol foarte important in promovare directa si indirecta, este esential sa ai in vedere urmatoarele aspecte.
Designul interior
Aspectul unei cafenele, tematica si dispunerea elementelor de decor si amenajare reprezinta criterii importante pe care trebuie sa le ai in vedere. Designul este piatra de capatai a prezentarii atat fizice, cat si in social media (tag location, instagram, check-in).
Pozitionarea
In functie de gradul de expunere al cafenelei vei putea folosi diferite tipuri de materiale care sa contribuie la o mai buna vizibilitate al acesteia. Cafenelele ”with a view” sunt un trend foarte apreciat, de aceea de multe ori sunt alese fatadele din sticla.
Cromatica
Cromatica este un aspect foarte important in amenajarea unei cafenele, pentru ca ea va conferi acesteia aspectul dorit. In functie de tematica cafenelei poti opta pentru culori uni, deschise sau inchise, sau pentru combinatii de culori, in modele simple, geometrice sau aleatorii.
Iluminatul
Desigur, este foarte important ca o cafenea sa beneficieze cat mai mult de iluminatul natural, insa trebuie avut in vedere si faptul ca programul de functionare al unui astfel de spatiu este lung si se poate prelungi pana seara tarziu.
Cat costa amenajarea unei cafenele?
Costurile pentru amenajarea unei cafenele depind foarte mult de cativa factori importanti, cum ar fi pozitionarea (vadul), finisajele alese pentru amenajare, decoratiunile si alte elementele care necesita inlocuire sau eliminare.
Vei avea nevoie de un serviciu de proiectare, in prima faza, care presupune modelarea structurala si randarea 3D a spatiului, astfel incat sa poti avea o prima imagine. Acest lucru te va ajuta sa eficientizezi timp, fiindca avand o idee clara asupra rezultatului pe care doresti sa il obtii poti intocmi o lista cu toate elementele de care ai nevoie si astfel implementarea va decurge mult mai usor.
De asemenea, avand imaginea finala a spatiului poti stabili pozitia corecta a tuturor instalatiilor si listele complete de cantitati pentru finisaje.
Intocmirea unui proiect de amenajare reprezinta o investitie, de aceea e bine sa o faci astfel incat in final sa obtii de pe urma ei cat mai multe beneficii. Alege cu grija echipa de arhitecti/designeri care te va ajuta cu amenajarea spatiului pentru ca trebuie sa formati, pana la finalul proiectului, o echipa frumoasa care sa contureze o poveste de succes.
Cum amenajam o cafenea in functie de tipul acesteia?
Cafenelele pot capata multiple forme, in functie de serviciile pe care vrei sa le oferi clientilor tai. O simpla cafenea poate fi completata de servicii adiacente, care vor spori placerea de a petrece timpul in acest spatiu si care te vor ajuta sa oferi clientilor o experienta adevarata.
Cafenea clasica
Cafenelele clasice ofera o cafea buna, in mai multe sortimente, spatiu in sine pentru socializare sau chiar pentru munca. Astfel, o idee deosebita poate fi aceea de a-ti amenaja o cafenea in care clientii sa poata savura cafeaua dorita chiar in timp ce realizeaza rapoarte pentru serviciu sau, de ce nu, atunci cand scriu pe blogul personal.
Cafenea cofetarie
Un mod bun de a atrage atat adultii, cat si copiii, este acela de a crea o cafenea cu cofetarie. In acest fel te vei bucura de clienti care vor veni in cafeneaua ta alaturi de copii, iar acest lucru le va oferi mai multa relaxare si timp mai lung petrecut in cafenea, pentru ca le vei oferi acestora mai mult timp pentru ei. In plus, preparatele de cofetarie sunt iubite si de catre adulti, asa ca vei oferi tuturor o experienta completa.
Cafenea tematica
Din ce in ce mai mult ideea de neconventional incepe sa se faca vazuta chiar si in retail. Din dorinta de a fi cat mai apropiati de nevoile clientilor chiar si marile business-uri adopta idei de marketing iesite din comun. Realizarea unei cafenele tematice este o idee deosebit de buna, putand alege dintr-o multitudine de idei: cafenea literara, cafenea sportiva, cafenea funky, etc.
Greseli de evitat cand amenajam o cafenea
Desi nu exista reguli stricte atunci cand vine vorba despre amenajarea unei cafenele, exista totusi cateva aspecte pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a putea oferi clientilor tai un spatiu cu adevarat confortabil si special. Iata care sunt acestea:
Organizarea defectuoasa a spatiului
Prea mult loc liber sau, din contra, un spatiu mult prea aglomerat pot constitui probleme reale in amenajarea unei cafenele. Pentru a fi sigur ca amenajarea spatiului este corect dimensionata si proportionata, cel mai simplu mod prin care poti realiza acest lucru este sa apelezi la servicii specializate de arhitectura si design interior.
Alege mobilierul potrivit pentru cafeneaua ta, luand in calcul suprafata disponibila, opteaza pentru culoare de trecere generoase si acolo unde este cazul, decoreaza cu bun gust pentru a mai reduce din spatiile libere.
Iluminatul necorespunzator
Felul in care trebuie sa iluminezi cafeneaua este diferit de orice alta locatie, deoarece cafenelele merg foarte mult pe ideea de intimitate si de socializare fara a fi nevoit sa iti faci griji cu privire la expunere.
De aceea, chiar si iluminatul ar trebui sa respecte acest aspect si sa optezi pentru o lumina moderata, de preferat calda si pentru corpuri de iluminat cu un design aparte. Pentru a conferi spatiului un look elegant, modern, dar misterios in acelasi timp, poti opta pentru lustre deasupra meselor si pentru spoturi directionabile care sa evidentieze elementele de decor.
Lipsa confortului
Cafenelele au acel aer cozy de care clienti au nevoie pentru a se simti comod si in siguranta. Din acest motiv este necesar sa aduci in cafeneaua ta decoratiuni si elemente care sa ofere confort, incepand de la organizarea efectiva a meselor si canapelelor si pana la elementele de decor, culoare sau materiale.
Un aspect deosebit de important tine de confortul termic, pentru ca o cafenea trebuie sa aiba mereu nu doar o ambianta potrivita, ci si o temperatura optima.
Stiluri de amenajare pentru cafenea
Fiecare cafenea poate avea propria personalitate atunci cand alegi un stil conform careia sa o amenajezi. Iata care sunt cateva din stilurile in care pot fi amenajate cafenelele si la ce detalii ar trebui sa fii atent.
Industrial / Urban
Unul dintre cele mai populare stiluri de amenajare, dar si unul dintre cele mai moderne este stilul industrial. Specific mai ales cafenelelor adresate tinerilor, stilul industrial include folosirea unor finisaje aparent nefinisate, cum ar fi peretii din caramida, mobilierul metalic si corpurile de iluminat realizate din materiale de constructie metalice.
Lemnul brut, teava rectangulara, caramida sau BCA-ul reprezinta materiale specifice unei cafenele amenajata in stil industrial. La acestea se pot adauga accentele inchise, negre si decoratiuni atipice realizate din obiecte reinterpretate carora li s-a oferit o noua functiune.
Modern
Stilul modern se remarca prin elemente de mobilier modular, cu forme foarte clar definite.
De asemenea, iluminatul joaca un rol foarte important in acest stil, pentru ca in general este de preferata cromatica deschisa, cu cateva accente de culoare.
Cafenelele moderne ofera spatii deschise si ample si nu necesita foarte multe detalii stilistice. Este de preferat sa nu decorezi in exces, tocmai pentru ca stilul modern pune un accent foarte mare pe partea de functionalitate si organizare.
Retro
Stilul retro aduce cu sine un aer aparte, vesel si colorat, care le va oferi clientilor posibilitatea de a se simti liberi intr-un spatiu cu o personalitate puternica.
Cromatica si materialele deosebite si contrastante ii vor cuceri pe clientii tai, iar unicitatea spatiului va fi evidentiata prin aceste detalii.
Vintage
Stilul vintage isi pune amprenta asupra mobilierului si a detaliilor, astfel ca orice cafenea amenajata in acest stil va beneficia de un aspect special, rupt parca din alta dimensiune temporala.
Daca stilul retro este specific inceputului e secol XX, stilul vintage este influentat de a doua jumatate a secolului, mai precis de perioada interbelica. Specifice acestui stil sunt piesele de mobilier cu o personalitate aparte care au fost achizitionate in acea perioada, ca urmare a nevoi populatiei de a investi in calitate, dupa o perioada cu multe lipsuri cauzate de razboi.
Stilul vintage pune accent pe elemente naturale si pe materiale trainice. In acelasi timp, nu sunt uitate nici culorile, pentru ca stilul vintage ofera o atmosfera calma in nuante pamantii, neutre.
Minimalist
Uneori less is more e o zicala foarte adevarata, mai ales in contextul stilului minimalist, care ofera o posibilitate reala de amenajare a spatiului intr-un mod cat mai echilibrat, indiferent daca vorbim despre cafenele de mici dimensiuni sau mai mari.
Cu un design interior simplu, dar totusi atent gandit, stilul minimalist pune accent pe contraste cromatice puternice care ajuta la evidentierea anumitor elemente cheie ale amenajarii. Decoratiunile lipsesc, mobilierul este cat mai redus ca dimensiune si amprenta, iar accentul se pune pe simplitate si functionalitate.
Iluminatul
Iluminatul in cadrul unei cafenele ar trebui sa fie cat mai prietenos, insa in acelasi timp ar trebui si sa ofere si functionalitatea dorita. Astfel, iluminatul se poate imparti in 3 categorii speciale, dupa cum urmeaza:
Iluminatul natural
Lumina naturala este foarte importanta intr-o cafenea, iar din acest motiv suprafetele vitrate ar trebui sa fie cat mai ample, atat pentru a permite vizibilitate din exterior, cat si pentru a permite luminii naturale sa patrunda in spatiu.
Iluminatul artificial general
Pentru a ilumina cafeneaua pe timpul serii vei avea nevoie de cateva corpuri de iluminat amplasate in zonele cheie ale cafenelei, precum culoarele de trecere, dar si in zona de bar si de servire. Este de preferat sa nu folositi spoturi sau abajururi care sa directioneze lumina in anumite puncte, ci corpuri care sa o difuzeze in intreg spatiul.
Iluminatul artificial decorativ
Pentru a obtine o atmosfera cat mai confortabila in cafenea poti opta pentru mici elemente de iluminat precum veiozele, lampadarele sau spoturile lustrele, care sa creeze doar o iluminare locala, de atmosfera si care in sine sa reprezinte elemente de decorative intregrate in designul general al spatiului.
Cum alegem gama de culori?
Desigur ca putem sa alegem paleta cromatica pentru cafenea inspirandu-ne din trendurile actuale, care seteaza anumite directii de amenajare, insa sfatul nostru este sa iti creezi o imagine autentica, speciala, care sa te reprezinte si care sa treaca barierele timpului si al trendurilor.
Nu uita ca fiecare culoare are o psihologie speciala si este important sa le alegi in functie de specificul cafenelei, pentru ca unele nuante pot fi mai „apetisante” decat celelalte. Astfel, combinatiile de rosu si auriu par sa stimuleze cel mai bine apetitul, analogia putand fi observata si in contextul fast food-urilor, prin etalarea conceptului de mustar- ketchup.
Mobilier
In functie de tipul cafenelei si stilul de amenajarea al acesteia poti alege si mobilierul potrivit.
Daca iti inviti clientii sa lucreze din cafenea si astfel sa petreaca ore bune aici trebuie sa le oferi un mobilier confortabil, care sa dispuna de toate dotariile necesare: wi-fi, pernute pentru sezut, mese pentru laptopuri, etc.
Pardoseli
Pentru o cafenea este important sa alegi o pardoseala de calitate, rezistenta la un trafic mediu sau mare, conform fluxului de clienti.
Pentru un plus de autenticitate poti incerca sa pastrezi pardoseala initiala a spatiului, mai ales daca aceasta este din lemn, piatra sau mozaic si aduce cu ea o poveste pentru clientii tai.
Decoratiuni
Decoratiunile specifice cafenelelor includ adesea chiar elementele specifice activitatii, precum seturi de masa sau seturi pentru condimente si tacamuri. De asemenea, chiar si corpurile de iluminat pot deveni decoratiuni in sine, asa cum se intampla in cazul stilului industrial. Nu uitam insa nici de micile elemente conexe care completeaza atmosfera, precum: ghivece sau vaze cu flori, tablouri, picturi, etc.
Te sfatuim sa nu aglomerezi spatiul insa cu un numar mare de decoratiuni, alege-le cu grija si sens, astfel incat brand-ul tau sa poata fi identificat usor de catre clienti prin cateva astfel de elemente de decor.
Cum te putem ajuta?
Serviciile pe care noi le oferim se bazeaza foarte mult pe creativitate si pe empatie. Noi intelegem nevoia clientilor de a beneficia de spatii cat mai speciale, dar si importanta pe care aceste spatii le au atunci cand vine vorba despre reprezentarea vizuala a fiecarei afaceri in parte.
Daca ai o cafenea pe care vrei sa o amenajezi sau daca vrei sa deschizi o cafenea, atunci noi iti stam la dispozitie cu idei de amenajari interioare cafenea care sa exprime cel mai bine personalitatea ta si a spatiului pe care vrei sa il amenajezi.
Sursa Foto: Pinterest