Amenajarea livingului. 50+ imagini, modele si idei de design

Amenajarea livingului. 50+ imagini, modele si idei de design

Cine își mai amintește de anii când, în loc de cuvântul, “living” foloseam “sufragerie”?

Cuvântul “living” nu exista în uzul conversațional comun acum mai bine de două decenii, fiind destul de nou – în România a pătruns grație globalizării și a înlocuit neaoșul “sufragerie”. 

Cei doi termeni, totuși, nu sunt 100% sinonime. Tradițional, sufrageria este locul special amenajat pentru servirea mesei, iar livingul desemnează un spațiu destinat relaxării și conversației. De pildă, livingurile tradiționale din Marea Britanie și Noua Zeelandă au întotdeauna și un șemineu. Din acest punct de vedere, livingul este camera unde petreci cel mai mult timp, camera care transmite emoții puternice, camera care strânge întreaga familie într-un singur loc. Sufrageria a devenit, într-adevăr, living în România în momentul în care a fost amenajată cu o canapea confortabilă, o măsuță de cafea și lumini adaptate tuturor activităților desfășurate aici. Fiind o încăpere atât de importantă, aceasta necesită o atenție deosebită când vine vorba de amenajare. 

Fără să neglijezi nici unul din factorii estetici sau funcționali, poți ajunge să îți amenajezi livingul mult visat dacă urmezi un plan de amenajare bine stabilit, ai grijă să cauți inspirație pe site-urile de specialitate și te informezi atent asupra greșelilor pe care le poți întâmpina. Ti-am pregătit un material în care am încercat să acoperim tot ce trebuie să știi despre amenajarea acestui spațiu.

 

Cum începi și planifici amenajarea livingului 

O planificare detaliată a amenajării livingului este necesară pentru a ține evidența scopului, a spațiului, a conceptului, a bugetului și a proiectării. În primul rând, trebuie să stabilești funcțiunile pe care le va avea acel spațiu și cine îl va utiliza cu precădere, pentru a contura conceptul în funcție de acesta și de bugetul disponibil. 

Teoretic, regulile de design delimitează următoarele etape astfel încât să obții livingul mult-visat: 

  • Determinarea funcționalităților necesare livingului tău;
  • Măsurarea spațiului și zonificarea acestuia în funcție de activitățile întreprinse aici;
  • Determinarea pieselor principale de mobilier care trebuie integrate în living,  necesare desfășurării fiecărui tip de activitate;
  • Realizarea unei scheme de lumini adaptate fiecărei zone;
  • Realizarea unui mood-board care să conțină imagini de inspirație, dar și poze cu elemente care trebuie aduse în amenajare pentru a putea determina dacă toate acestea creează împreună atmosfera dorită;
  • Realizarea unei palete cromatice, care trebuie urmărită pe tot parcursul amenajării și care trebuie atent corelată cu amenajare întregii locuințe;
  • În funcție de piesele de mobilier “vedetă” și de paleta cromatică aleasă poți contura în linii mari stilul dorit;
  • Stabilește-ți prioritățile de investiție. Piesele pe care consideri că le voi utiliza mai des și pe o perioadă mai lungă de timp sunt acelea în care merită să investești mai mult și piesele pentru care poți accepta compromisuri astfel încât la final să rămâi în bugetul trasat;
  • Nu uita să îți păstrezi pentru final buget și pentru decorațiuni. Acestea oferă culoare și suflet casei tale și te ajută să te simți acasă.

 

Amenajarea livingului în funcție de tipul locuinței

Chiar dacă scopul încăperii este același, tipul locuinței pe care o deții poate să influențeze modul în care alegi să o amenajezi. Fie că ai o casă sau un apartament, există nenumărate modalități din care te poți inspira pentru amenajarea  propriul living. 

Amenajarea livingului de apartament

Livingul la bloc este, de obicei, de mici dimensiuni și poate avea multiple funcționalități: primire oaspeți, petrecere timp liber, birou, bibliotecă sau dining room. De cele mai multe ori, acest tip de spațiu poate fi mai dificil de amenajat, din cauza dimensiunilor reduse . Cu toate acestea, există mai multe modalități de amenajare. 

Deoarece, în cele mai multe cazuri la apartament, livingul este realizat într-un mod standard, având formă dreptunghiulară și dimensiuni ce par să nu reușească să îți satisfacă toate nevoile, ai grijă să nu îl aglomerezi foarte mult cu piese de mobilier sau decorațiuni care nu îți sunt cu adevărat utile. Recomandăm să optezi pentru mobilier flexibil, care poate fi adaptat mai multor funcțiuni dispus corect, pentru a lăsa suficient spațiu de trecere și poate în nuanțe neutre.

Amenajarea livingului la casă

Livingul la casă nu este construit după o dimensiune standard, ceea ce înseamnă că spațiul disponibil este personalizat în funcție de propriile tale preferințe. Totuși, în cazul în care încăperea este mult prea spațioasă, poate deveni dificil de amenajat. Trebuie să ții cont de funcționalitate și de armonie, spațiul trebuie folosit într-un mod benefic. Chiar dacă livingul tău are dimensiuni generoase, nu îl aglomera cu elemente și piese de mobilier care nu îți sunt utile și care poate îți ocupă timp în plus pentru întreținere. Recomandarea noastră este să optezi pentru mici trucuri vizuale care să-ți delimiteze mai riguros zonele funcționale, precum folosirea unei palete cromatice diferențiate, corpuri de iluminat de accent sau covoare diferite pentru fiecare zonă în parte.

De asemenea, foarte important, dacă livingul tău se deschide spre exterior cu o zonă de terasă, e bine să gândești amenajare acestuia în relație cu terasa, fiindcă unul din cele mai mari mai avantaje atunci când stai la casă este să te poți bucura și de spațiul exterior. Amplasează canapeaua astfel încât să îți ofere vizibilitate nu doar către zona de TV, dar și către terasă sau grădină.

Amenajarea livingului la mansardă

În cazul în care livingul se află la mansardă, pune accentul pe lumini calde, decorează spațiul cât mai simplu, pentru a crea o zonă de relaxare. Mergi pe culori deschise, decorațiuni colorate, perne și covoare. 

De exemplu, în amenajarea Adventure Escape, livingul este amenajat în mansardă și a fost creat cu scopul de răspunde atât dorinței de a avea un spațiu de întâlnire cu prietenii – de aici nevoia de bar – cât și un spațiu de joacă pentru copii.

 

În proiectul Suspended leaf am creat un spațiu de relaxare, dar și o zonă de lucru  în mansardă. Soția a făcut balet, de aceea oglinda mare în fața căreia își dorește să mai exerseze.

Amenajarea livingului în demisol 

Livingul în demisol poate fi destul de pretențios. De aceea, caută sa construiești o atmosferă cât se poate de relaxantă. Poți crea acest efect folosind chiar și un perete sau o porțiune de perete din piatră decorativă. Ține cont de faptul că la demisol pătrunde mai puțină lumină în living, deci pune accentul pe schema de lumini. 

Proiectul HOVER HOUSE, un living cu personalitate pentru o familie cu un băiețel: aici am inclus și zona de demisol amenajată în completarea livingului, ca spațiu de relaxare și socializare cu prietenii.

 

Cum alegi design-ul livingului în funcție de compartimentare 

Design-ul living-ului poate fi influențat de compartimentarea întregului spațiu pe care îl avem la dispoziție. Obiectivul este sa utilizăm cât mai eficient spațiul disponibil, de aceea mobilierul,  formele, culorile, decorațiunile și modul de distribuire a acestora în raport cu fluxul de circulație din încăpere contează în mod deosebit. 

Amenajare living în spațiu decomandat

Spațiul decomandat este un spațiu independent,  în care trecerea către fiecare cameră se face direct din hol. De aceea, profită cât se poate de mult de această tipologie de plan și axează-te pe amenajare fără a-ți face griji de faptul că ai putea încurca trecerea dintr-o cameră în alta. 

Amenajare living semi-decomandat

Locuința semi-decomandată presupune cel puțin o trecere dintr-un spațiu în altul. De aceea, trebuie să ai grijă la amplasarea mobilierului și a decorațiunilor, fără a bloca accesul din living într-o altă cameră. Dacă vrei să îl dedici întâlnirilor și șuetelor cu amicii și locuiești cu alte persoane al căror stil de viață este mai reținut, e foarte posibil să ai nevoie de un perete separator sau să restrângi zona de socializare la un colț bine delimitat prin mobilier. 

În proiectul Color shapes am recreat un living cu influențe art deco, care integrează atâta zona de relaxare cu TV, cât și diningul, holul deschis de acces și scara interioară.

Amenajare living open-space

Un living open-space poate fi proiectat în acest fel încă de la început sau poate fi rezultatul intervenției ulterioare a unui arhitect sau designer în momentul amenajării acestuia. Spațiul deschis în acest fel, fără a mai fi delimitat de pereți și uși oferă posibilitatea mai mare de interacțiune între membri familiei și totodată mai mult loc pentru includerea de funcțiuni diverse: o zonă de relaxare, o zonă de socializare, o zonă de joacă pentru copii, o zonă de dining, o zonă cu bibliotecă, etc.

Dacă te-ai decis să optezi pentru un astfel de living cea mai mare atenție în amenajarea trebuie să o aloci corelării tuturor zonelor create astfel încât, la final, să îți rezulte un spațiu coerent din punct de vedere stilistic, cromatic și arhitectural.

De exemplu, în proiectul Watercolor peacock am avut de amenajat un living de dimensiuni reduse.

Ca să creăm senzația unui spațiu mai generos am desființat peretele dintre living și bucătărie și deoarece eram condiționați de firele electrice care au rămas în plafon le-am coborât la televizor prin crearea unui cadru metalic cu dublu rol – atât ca mobilier media, cât și ca separator între spațiul de luat masa și cel de relaxare.

Desființând și peretele dintre living și hol, ne-a permis să amenajăm în plus o zona de birou cu biblioteca și băncuță de lectură.

Amenajare living cu balcon

Balconul poate fi un avantaj în cazul unui living, deoarece este un spațiu în aer liber (sau închis), o extensie a încăperii. De aceea, dacă dorești să păstrezi în continuare balconul, îl poți transforma într-un spațiu de relaxare, cu măsuțe și scăunele de cafea, câteva rafturi și piese decorative. Ai grijă la amplasarea mobilierului în living, pentru a nu incomoda ieșirea către balcon. Dacă dorești să câștigi mai mult spațiu, poți extinde livingul pe balcon, cu ajutorul unor modificări și sfaturi ale unui arhitect. 

 

Idei de amenajare a livingului ținând cont de forma spațiului

Forma unei încăperi poate prezenta atât avantaje, cât și dezavantaje când vine vorba de folosirea spațiului. Atât forma mobilierului, cât și dimensionarea și poziționarea acestuia, contribuie la crearea unei camere care să răspundă atât funcțional cât și estetic nevoilor tale. 

Amenajarea livingului pătrat

La o primă vedere, livingul pătrat poate părea cel mai ușor de amenajat, însă, adevărul este că îți poate crea numeroase dificultăți, deoarece este mai greu de stabilit o zonificare a acestuia și crearea mai multor spații funcționale. De aceea, dacă nu dorești să dai greș alege un punct de interes în acest tip de încăpere și ai grijă să dispui poziționarea mobilierului în raport corect cu acesta.

Amenajarea livingului îngust

Livingul îngust permite amplasarea canapelei pe una din laturile lungi ale camerei și a televizorului pe latura opusă. Recomandarea noastră este ca mobilierul ce completează zona media să nu fie de dimensiuni mari, pentru a lasă suficient spațiu de trecere; e de preferat a se folosi corpuri deschise care să nu îngusteze mai mult vizual zona. Poți acorda o atenție aparte la crearea unor centre de interes și pe laturile scurte ale camerei, sau, dacă spațiul îți permite, pentru a reduce din senzația de vagon, delimitează-l cu ajutorul pieselor de mobilier prin crearea, pe lungimea acestuia, a mai multor zone funcționale.

Amenajarea livingului dreptunghiular

Livingul de formă dreptunghiulară este în general cel mai ușor de amenajat deoarece îți oferă multiple posibilități de zonificare. Fii creativ și curajos, măsoară spațiul corect, alege piesele de mobilier de care ai nevoie, completează cu decorațiunile potrivite și nu ai cum să dai greș.

 

Recomandări pentru amenajarea livingului în funcție de dimensiune

Dimensiunea încăperii are un rol foarte important pentru stabilirea unui mod cât mai potrivit de amenajare și funcționare. Dacă ai impresia că un spațiu foarte mare este mai ușor de amenajat, ei bine, chiar și acesta poate fi pretențios. Scopul amenajării este ca rezultatul final să fie unul satisfăcător, iar spațiul să fie folosit așa cum se cuvine. 

Amenajare și modele de living mic

Un living mic poate reprezenta o provocare interesantă atunci când vine vorba de amenajare. Deoarece se dorește ca această încăpere să fie cât mai confortabilă, spațioasă și aerisită, se optează pentru folosirea culorilor deschise, combinate îndeosebi cu albul. Mai mult decât atât, folosirea mobilierului care este multifuncțional, cum ar fi o canapea care dispune și de o ladă de depozitare sau care se poate face pat ar fi de ajutor. Nu uita nici de oglinzi, acestea fiind soluții optime în cazul spațiilor de dimensiuni reduse. Poți înlocui tablourile (și alte decorațiuni care ar încărca) cu oglinzile decorative. Pentru acest tip de încăpere recomandăm un stil minimalist, deoarece este simplu, deloc încărcat și foarte potrivit într-o astfel de situație.

Spre exemplu, Into the woods este un astfel de living micuț, amenajat pentru o familie tânără cu o fetiță creativă.

 

 Idei de amenajare living mic cu bucătărie open space

Dacă ești o persoană care petrece mult timp în bucătărie, iar livingul dispune de bucătărie open-space, recomandată ar fi separarea încăperilor, pentru a se evita mirosurile nedorite în afara bucătăriei. Se poate delimita spațiul cu ajutorul unei partiții de sticlă care vizual nu reduce din dimensiunea acestuia. 

În proiectul Open Light am creat un living deschis, cu bucătărie delimitată printr-o zona vitrată. Este un artificiu atunci când ne dorim să nu delimităm optic bucătăria de living. Dacă totuși nu petreci mult timp în bucătărie, aceasta se poate delimita subtil cu o piesă de mobilier, o decorațiune sau un element ce poate crea intimitatea necesară între funcțiuni. 

În proiectul MANakin ne-am confruntat cu o situație similară. Vorbim de un living pentru un burlac. Amenajat de tip open-space cu bucătăria deschisă. Inițial, erau delimitate de un perete de cărămidă, însă, fiindcă atât bucătăria, cât și livingul aveau dimensiuni reduse, unindu-le, am obținut un spațiu mai aerisit și am putut integra și o zonă de dining.

 

Amenajarea unui living mare și spațios 

Un living mare și spațios nu te constrânge în alegerea unei anumite palete de culori, a unei forme și dimensiuni de mobilier și a unor decorațiuni. Profită de spațiul de care dispui: poți folosi o mobilă grandioasă, tablouri spectaculoase, poți chiar să pictezi pereții sau să-i decorezi cu un model  îndrăzneț de piatră tapet sau piatră

Pentru BOLD SQUARE, am ales să placăm un perete cu cărămidă, de exemplu.

Creativitatea este foarte importantă, iar pozele de inspirație există din plin. Totuși, nu recomandăm exagerarea și încărcarea spațiului disponibil, deoarece un living amenajat precum un showroom de mobilier nu îți conferă sentimentul de confort, intimitate și acasă.

 

Modele de amenajare a livingului ținând cont de scop

În funcție de nevoile fiecăruia, livingului poate să includă una sau mai multe funcționalități precum: zonă de dining, birou, cameră de oaspeți sau de relaxare, chiar și spațiu de joacă pentru copii. Atunci când stabilim aceste zone trebuie sa fim atenți la cine le utilizează și în ce moment al zilei pentru a nu se deranja și incomoda reciproc.

Amenajarea livingului ca zona de dining

În cazul în care dispui de spațiul necesar, o zonă de dining este foarte recomandată pentru livingul tău, fiind un bun loc de socializare, de relaxare, de petrecere a timpului cu familia sau prietenii. Se recomandă o masă și câteva scaune (în funcție de spațiul disponibil), care respectă cromatica generală a încăperii, cum am procedat cu Neutral heart.

În cazul în care livingul este de dimensiuni reduse, poți opta pentru un set de dining care se poate mări atunci când este cazul, ulterior fiind restrânsă pentru a elibera zona. De obicei, acest loc se amenajează cât mai apropiat de bucătărie și de terasă, pentru a a-ți fi la îndemână să aduci mâncarea preparată. De asemenea, poți completa zona de dining cu un bar la care să prepari băuturile pentru invitați și o servantă pentru depozitarea veselei pe care o utilizezi la ocazii speciale.

Amenajarea biroului în living 

În contextul actual, un work-space integrat în locuința proprie nu este ceva ieșit din comun. Tocmai de aceea, dacă plănuiești să îți amenajezi un birou în living, poți ține cont de câteva aspecte: biroul trebuie amplasat într-o zonă luminoasă, de preferat lângă o fereastră, pentru că acest lucru sporește productivitatea și izolat fonic pe cât posibil de restul locuinței. De asemenea, ține cont de faptul că mobilierul trebuie să se integreze în conceptul general de amenajare al livingului și să existe suficiente spații de depozitare adiacente biroului pentru a nu lasă la vedere hârtii și accesorii care vor crea senzația de dezordine.

Amenajarea livingului ca spațiu de relaxare

O altă modalitate de amenajare a livingului poate fi, pur și simplu, ca spațiu de relaxare. Poți opta pentru canapele confortabile, perne, covorașe, o măsuță de cafea, un televizor pentru vizionarea filmelor, o zonă sau chiar o zonă de lectură adiacenta ferestrei. Spațiul nu trebuie să fie încărcat, pentru că acest lucru nu va ajuta la relaxare, ba chiar te va agita.  

Idei inedite de amenajare a livingului

Dacă dorești să optezi pentru o amenajare unică, ieșită din tipare, poți opta pentru un decor neobișnuit, curajos, care se poate integra cu ușurință în livingul tău. Iată câteva idei de amenajare a livingului într-un mod inedit:

Amenajarea livingului cu tapet

Indiferent dacă dorești să optezi pentru un concept clasic, modern sau chiar și retro, poți integra tapetul ca o piesă decorativă inedită. Acesta trebuie, bineînțeles, să fie ales cu grijă, în funcție de cromatica existentă, iar modelul adaptat dimensiunilor peretelui pe care îl vom aplica. Alege ca peretele pe care vei amplasa tapetul să fie cât mai liber pentru a putea expune cât mai mult din modelul tapetului și de asemenea să reprezinte centru de interes al întregii încăperi. Astfel poți crea atmosferă de poveste sau una elegantă și luxury fără a depăși bugetul setat.

 

Living cu șemineu: idei 

Livingul cu șemineu poate aduce o atmosferă boemă și romantică. Acest tip de amenajare se recomandă, în cazul în care locuiești la casă pentru ca un loc cu foc natural sau dacă locuiești la apartament utilizarea unui șemineu pe bioetanol sau electric. Trebuie să ții cont de faptul că acel perete va câștiga și rol decorativ, șemineul fiind punctul de interes. De asemenea, nu plasa alte decorațiuni sau alt mobilier atât de aproape de focul natural, deoarece acestea se pot deteriora. 

Amenajare living cu scara interioara

Atunci când scara interioară se află integrată în living poate aduce dificultăți în amenajarea acestuia și avem două direcții de tratare a acesteia. Putem să amenajăm scara astfel încât să devină centru de interes a întregului spațiu, prin punerea ei în valoare cu ajutorul luminii, crearea unei balustrade inedite sau chiar proiectarea ei într-o forma aparte. Dacă bugetul nu ne permite însă o astfel de tratare recomandăm să o separați vizual de restul livingului și să utilizați spațiul de sub trepte într-un mod util prin crearea unor spații de depozitare.

Amenajare living cu gresie 

Amenajarea livingului cu gresie poate aduce un aer modern, o atmosferă interesantă întregii încăperi. De aceea, poți opta pentru o podea din gresie și, de ce nu, poți continua plăcile ceramice chiar și pentru placarea pereților din living, combinându-le cu materiale textile care să încălzească atmosfera.

 

Idei de stiluri de amenajare a livingului

Stilul de amenajare a livingului depinde, în principiu de preferințele tale, dar este recomandat a fi corelat cu stilul de amenajare al întregii locuințe și chiar cu amenajarea exterioară a clădirii. După ce ai pus la punct toate răspunsurile la nevoile funcționale de amenajare este momentul să alcătuiești un moodboard prin care să îți stabilești stilul și atmosfera în care vrei să fie conturată imaginea livingului tău.

Modele de amenajare a livingului in stil clasic

Stilul clasic reprezintă unul dintre cele mai greu de controlat stiluri de amenajare și trebuie să te informezi temeinic înainte să pornești la drum pe această direcție. Este recomandat să ai grijă la perioada arhitecturală în care s-a format stilul ales de tine și regiune, astfel încât decorurile, materialele și finisajele pe care le vei folosi să se înscrie în acel tablou. O altă provocare va fi să aduci toate aceste influențe într-o nota actuală folosind materialele și tehnologiile de care dispunem în prezent. Însă, odată ce totul va fi gata, rezultatul este unul spectaculos. 

Proiectul Lush Green aduce în prim-plan un living cu influențe clasice, pentru o familie eleganta. Include zona de șemineu pe lemne, zona de dining și scara.

Modele de amenajare a unui living modern

În cazul în care dorești un living modern, trebuie să pui accentul pe funcționalitate. Prin urmare, mobilierul trebuie să fie cât se poate de practic. De asemenea, poți opta pentru materiale cum ar fi gresie, faianță, sticlă, metal, pentru a oferi un aer cât se poate de modern și practic prin texturi și culori. 

Amenajarea unui living minimalist

Livingul minimalist trebuie să respecte anumite reguli ale amenajării. Mobilierul trebuie să fie delicat, să nu iasă în evidență în mod deosebit. Pe de altă parte, anumite piese de mobilier pot juca rolul unor piese decorative, astfel se reduce folosirea decorațiunilor. Culorile trebuie să fie neutre, să predomine albul sau negrul sau să creezi contraste între acestea.

Idei pentru amenajarea unui living futurist

Amenajarea livingului în stilul futurist poate fi o provocare interesantă. Culorile precum negru, gri, alb pot aduce o senzație nouă, neobișnuită, dacă sunt combinate cu piese de mobilier inedite, piese de decor masive, sculpturi reinterpretate și forme fluide, organice. Poți utiliza finisaje metalice sau cu un grad de luciu mai ridicat.

Amenajarea livingului în stil contemporan

Livingul contemporan se poate baza pe culori și texturi, decorațiuni scoase în evidență într-un mod unic. Poți opta pentru pereți în nuanțe de gri, accentele de culoare fiind integrate prin piese de mobilier, canapele și fotolii, sau alte elemente decorative. 

Living feng-shui

Un living în stil feng-shui poate avea scopul de a te relaxa. De aceea, optează pentru culori neutre și deschise, un mobilier relaxat, lumini decorative sugestive. Axează-te pe forme geometrice și încearcă să le integrezi prin decorațiuni. Amplasarea plantelor poate reprezenta un detaliu important în amenajarea livingului în stilul feng-shui. De asemenea, ai grijă unde și ce materiale alegi să integrezi în amenajare, fiindcă fiecare dintre acestea vine cu o simbolistică aparte.

 

Articol revizuit de arh. Raluca Pavel

Post a Comment