Idei amenajare baie: TOT ce trebuie sa stii pentru amenajarea oricarui model de baie

Idei amenajare baie: TOT ce trebuie sa stii pentru amenajarea oricarui model de baie

Amenajarea baii are implicatii asupra starii de confort pe care o resimti in locuinta ta, iar din acest motiv ar trebui sa gasesti cele mai bune solutii de amenajare, indiferent de dimensiuni sau forma.

Pentru a te ajuta sa gasesti cele mai potrivite idei de amenajare am realizat pentru tine acest material, sub forma unui ghid practic.

Pasi in amenajare, sfaturi utile si greseli frecvente

Amenajarea baii se face structurat, in functie de caracteristicile acesteia, dar si de lucrarile pe care vrei sa le realizezi. Astfel, este recomandat sa lucrezi etapizat, respectand urmatoarele aspecte:

Decopertarea finisajelor existente

Inainte de a realiza orice lucrare de amenajare este necesar sa ai in vedere decopertarea straturilor mai vechi de acoperire. Daca baia este acoperita cu placi ceramice, cu piatra naturala sau are la nivelul pardoselii montat vinil modular, atunci fiecare dintre aceste straturi vor trebui indepartate si indreptat stratul suport pentru o mai buna fixare si rezistenta a finisajelor pe care doriti sa le aplicati in acest moment.

Reparatii la nivelul substratului

Utilizarea unei locuinte presupune si deteriorarea acesteia. Din acest motiv este necesar sa verifici substratul pentru a te asigura ca acesta poate sustine noile amenajari.

O atentie deosebita trebuie acordata reparatiilor la nivelul fisurilor, golurilor si gaurilor, pentru ca in timp, deschiderea acestora poate conduce la degradari masive ale structurii.

 

Reparatii la nivelul instalatiilor

Chiar daca nu are o influenta directa asupra design-ului cel mai important pas in amenajarea unei bai il presupune verificarea instalatiilor de apa, canalizare si curent si remedierea eventualelor probleme identificate.

Recomandam sa facem aceast pas chiar si in cazul in care amenajarea prespune un spatiu nou construit. Mai ales ca, un nou concept de amenajare presupune, de cele mai multe ori, mutarea intr-o noua pozitie a racordurilor de apa, canalizare si curent.

Crearea conceptului de amenajare si a imaginilor 3D

Odata ce intreg spatiul este decopertat si peretii sunt indreptati ar fi indicat sa remasori incaperea pentru a avea cotele corecte. Acest lucru iti va permite sa iti configurezi corect mobilierul si sa eficientizezi la maxim spatiul disponibil.

In functie de noile dimensiuni poti sa intelegi mai bine care sunt elementele ce raspund corect atat nevoilor tale cat si ale spatiului si poti sa iti creezi un concept de amenajare detaliat prin imagini 3D.

 

Idei amenajare baie in functie de forma si dimensiune

Baile pot avea o multitudine de forme, dimensiuni si dispuneri, astfel ca va fi important sa gandestii modul de amenajare in functie de aceste caracteristici. Iata care sunt aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere.

Amenajare baie mica si cocheta

Baile mici nu trebuie sa fie intotdeauna lipsite de bun gust. Chiar daca spatiul este mic, exista cateva metode prin care il poti amenaja pentru a-ti transforma baia intr-un spatiu cat mai confortabil.

Daca baia ta este mica, atunci foloseste elemente de mobilier suspendate, creand spatiu liber in zona pardoseli oferi impresia unui spatiu mai mare, mai aerisit. Alege de asemenea nuante cat mai deschise pentru placajele ceramice si lasa liberi, fara ceramica, peretii care nu sunt in apropierea surselor de apa. Nu uita de oglinzi deoarece joaca un rol foarte important in crearea unei senzatii de amplitudine, prin reflexia luminii si de benzile led care, amplasate strategic, ofera acelasi efect.

Amenajare baie mare

Baile ample ofera o libertate mai mare in amenajare, pentru ca spatiul favorizeaza materializarea oricarei idei. Baile mari permit deopotriva mobilarea eficienta, dar si utilarea conform nevoilor de confort.

 

Un prim aspect, foarte important, face referire la amplasarea cazii de baie, care este mai putin probabila in cazul bailor mici. De data aceasta poti alege chiar o cada cu o forma atipica sau freestanding, creand adiacent ei un coltisor cu plante care sa te ajute sa te relaxezi. Te poti bucura, de asemenea, de mai mult spatiu liber, de un blat eficient langa chiuveta, de un dulap pentru depozitarea prosoapelor si chiar de o cabina de dus separata, daca spatiul o permite.

Amenajare bai lungi si inguste

Baile lungi, dar inguste, ar trebui sa fie amenajate prin formarea unui coridor de trecere, delimitat de zona de utilizare a baii. Pentru a crea impresia unei incaperi cu o latime mai mare nu aplica ceramica pe ambii pereti ai baii si eventual nu folosi acelasi finisaj pe toata lungimea camerei.

Amplaseaza cada sau cabina de dus in unul din capetele baii si configureaza-o pe toata latimea acesteia, creand un capat de perspectiva dinamic si atragator.

Amenajare baie patrata

Baile patrate par a fi cele mai usor de amenajat, deoarece suprafata este proportionata mai bine decat in oricare alt caz. Baile patrate iti permit instalarea unei cazi iti permit folosirea unui dulap de baie pentru prosoape, sau a unei polite pentru plante, pe scurt, ai posibilitatea de a amenaja baia dupa bunul plac.

Amenajare baie de serviciu

Baia de serviciu este de obicei o a doua baie a apartamentului sau a casei. Vei avea nevoie de obiecte sanitare si de mobilier, insa acestea nu trebuie sa aiba aceeasi stralucire precum cele din baia principala.

De cele mai multe ori chiar, baia de serviciu poate avea si rol de spalatorie si de aceea accentul se pune asupra elementelor functionale si mai putin asupra celor cu rol decorativ.

 

Idei amenajare baie in functie de imobil

Exista diferente considerabile intre felul in care este amenajata o baie de apartament, versus o baie la casa. Desi principiile stilistice sunt aceleasi, amenajarea poate depinde de rezolvarea corecta a nevoilor functionale dintr-o locuinta, care sunt diferite in functie de tipul acesteia.

 

Amenajare baie apartament

Baile de apartament sunt conditionate foarte mult de delimitarea spatiala pe care o ofera amprenta casei. Acestea sunt caracterizate prin dimensiuni mai mici si adesea prin forme standardizate.

Baile de apartament au in general o structura predefinita de utilare, respectata in faza de constructie. Ulterior, atunci cand sunt exploatate, ele pot fi  modificate conform preferintelor. Astfel, poti schimba cada uzuala cu o cada free standing sau cu o cabina de dus, poti placa peretii si pardoseala cu placaje ceramice, sau poti opta pentru scafe si mobilier care sa te ajute sa eficientizezi spatiul.

 

Amenajare baie la casa

Baile la casa sunt, in general, permisive la nivel de spatiu, iar acest lucru se datoreaza faptului ca atat dezvoltatorii imobiliari cat si beneficiarii finali isi doresc incaperi mai generoase, deoarece spatiul in plus este una din conditiile pentru care alegi sa locuiesti la casa in detrimentul unui apartament.

Iti poti amenaja baia la casa ca o mica oaza de relaxare, amplasand o cada free standing in fata unei ferestre cu vedere spre gradina si poti opta chiar pentru un iluminat ambiental si muzica preferata.

Amenajare baie in mansarda

Baile la mansarda sunt un caz particular, deoarece spatiul disponibil este destul de mic si, in cele mai multe cazuri, plafonul nu este drept. Te sfatuim sa incerci sa transformi, insa, aceste constrangeri in caracteristici care sa creeze din baia ta un spatiu intim si romantic.

 

Poti lasa finisajele din lemn aparente si nu foarte bine prelucrate pentru o nota de originalitate. Nu te sfii chiar sa intervii cu elemente atipice pentru amenajarea unei bai, care sa sustina directia pe care ai pornit precum: un cuier vechi din lemn folosit pentru halate, tablouri, pardoseala din lemn, covoare, tabureti, etc.

 

Idei amenajare baie in functie de stil

Stilul pe care il preferi poate fi implementat chiar si in amenajarea baii, iar aici ai nevoie de un ajutor specializat, care sa cunoasca detaliile la nivel de arhitectura si stil. In portofoliul nostru vei gasi informatii utile despre modul in care poti dispune elementele de amenajare. Incepand de la elementele de tamplarie, continuand cu utilarea baii si cu iluminatul, fiecare aspect al acestei camere contribuie la componenta de storytelling pe care trebuie sa o aiba orice baie.

 

Idei de amenajare bai moderne

O baie moderna va pune foarte mult accentul pe mobilier si pe o organizare cat mai eficienta a acestuia. Cazile mari si ample sunt inlocuite de cabine de dus moderne, in general din sticla. De asemenea, sunt folosite foarte mult elementele din piatra naturala, precum lavoarele, chiuvetele si blaturile.

 

Bai clasice

Stilul clasic este o oaza nesecata de idei, astfel ca incepand de la mobilier, articole de utilare si iluminare, totul este important. Stilul clasic pune foarte mult accent pe forme feminine, rotunjite si pe efectul oglinzilor de a stabili noi dimensiuni ale spatiului.

 

Amenajare bai minimaliste

Baile minimaliste pun foarte mult accentul pe eficientizarea spatiului, astfel ca intr-o baie amenajata in acest stil totul va fi organizat. Mobilierul este de cele mai multe ori modular, iar fiecare particularitate a baii va avea in vedere ideea de a gasi rapid produsele de care ai nevoie.

 

 

Dispenserele si organizatoarele pentru diferite articole de igiena isi au un loc bine definit, iar alegerea lor are in vedere cromatica si materialele din care sunt realizate finisajele baii.

 

Bai in stil eclectic

Stilul eclectic se afla la confluenta dintre stilul clasic si cel modern, iar amenajarile realizare in acest fel sunt cu adevarat speciale si unice. Asocierea lemnului cu placajele ceramice, contrastul cromatic si diferentele de umbre si lumini sunt elemente definitorii pentru baile in stil eclectic.

 

 

Bai retro

Baile retro aduc cu ele un suflu de libertate si estetica, iar stilul se apropie destul de mult de stilul vintage ca perioada in care isi are radacinile. Totusi, exista un plus de culoare in cazul bailor retro pe care nu il regasim la alte stiluri. Nuantele calde si delicate scot in evidenta frumusetea baii tale.

 

Bai shabby chic

Stilul shabby chic aduce un plus de culoare si o veselie abundenta. De asemenea, baile in stil shabby chic pun pret si pe o apropiere specifica cu natura, care se vede mai ales la nivel de accesorizare a baii.

 

Bai romantice

O baie romantica va marsa foarte mult pe cromatica iubirii si pe elemente de mobilare si utilare care sa evidentieze aceste aspecte. Folosirea unei lumini difuze si a unor corpuri de iluminat speciale va crea o atmosfera cu adevarat deosebita in astfel de bai.

 

Bai de lux

Baile de lux aduna laolalta cele mai pretioase finisaje, incepand de la mobilier elegant, de cea mai buna calitate, corpuri de iluminat impozante, piatra naturala sau placaje ceramice sau solutii speciale pentru pardoseli precum pardoselile epoxidice sau parchetul cu rezistenta ridicata la umiditate.

 

 

Alte stiluri de amenajare a baii

Stilul ludic

Stilul art deco

 

Stilul japandi

Idei amenajare baie cu cada sau dus

Una dintre cele mai mari provocari in amenajarea unei bai consta in alegerea dintre cada si sau cabina de dus. Ambele variante ofera avantaje notabile, insa pentru fiecare optiune va trebui sa ai in vedere dimensiunile si forma baii.

 

Amenajare baie cu cada

Baile cu cada trebuie sa aiba in general o suprafata mai mare, pentru ca in sine cada, de orice tip ar fi ea, va ocupa foarte mult spatiu. Cada poate fi amplasata, in functie de stilul amenajarii si de spatiul disponibil, adiacent unuia dintre pereti, sau poate fi pozitionata central.

Cada ovala sau rotunda

Cazile ovale se potrivesc deosebit de bine in cadrul stilului clasic sau romantic, dar nu numai, datorita formei feminine. Acestea sunt delicate si elegante si de aceea este recomandat sa fie amplasate intr-o baie generoasa, tocmai pentru a le oferi sansa de expunere  si afirmare si pentru a nu le reduce din grandoare alipindu-le pe una din laturile baii.

Cada dreptunghiulara sau patrata

O cada dreptunghiulara este mai usor de inserat intr-o baie de mici dimensiuni, deoarece prin forma sa poate fi usor incastrata si alipita unuia din peretii baii.

De asemenea daca alegem sa o placam cu acelasi tip de finisaj ca cel de pe pardoseala, sau cel de pe peretele adiacent ei, vom crea senzatia unei incaperi mai mari si mai aerisite.

Cada pe colt

Cada pe colt poate fi o solutie de eficientizare a spatiului, deoarece foloseste rational jonctiunea perete-perete si perete-pardoseala.

 

Cada freestanding

Cazile freestanding sunt solutia ideala cand doresti sa iti amenajezi baia ca o mica oaza de relaxare. Poti opta pentru o baterie din pardoseala cu care vei completa frumos amenajarea, sau pentru suporti speciali pentru prosoape, precum o scara reinterpretata. Daca vrei sa o evidentiezi mai mult de restul baii, poti alege chiar sa folosesti un alt tip de pardoseala in zona cazii.

 

Amenajare baie cu cabina de dus

De multe ori se considera ca doar baile mici ar trebui sa fie amenajate cu cabine de dus, insa in realitate acestea pot fi amplasate in orice spatiu. Cabinele de dus pot fi rotunde sau patrate, dreptunghiulare sau de colt, iar aportul lor stilistic este uimitor.

Acestea ocupa o suprafata mai mica, astfel ca de multe ori se prefera anularea cazii in favoarea cabinelor de dus, deoarece iti ofera mai mult spatiu in restul baii si mai multa flexibilitate in amenajare.

 

Amenajare baie cu dus italian: cabina de dus walk-in (cu rigola)

Cabinele de tip roman,presupun renuntarea la cadita clasica si pot avea acelasi tip de pardoseala ca in restul baii, astfel rezultand un spatiu echilibrat si perfect eficientizat. Aceste tipuri de cabine de dus pot fi inchise sau nu cu un perete din zidarie sau cu sticla, iar de cele mai multe ori se foloseste pentru placare peretilor piatra naturala. Rigolele reprezinta cele mai eficiente solutii prin care se asigura scurgerea apei menajere.

 

Idei finisaje si materiale pentru amenajarea baii

Exista o multitudine de materiale cu ajutorul carora pot fi amenajate baile, astfel incat acestea sa capete un plus de culoare, stralucire si rafinament.

 

Modele de acoperiri ceramice pentru pereti si pardoseli

Daca vrei sa faci din baia ta un spatiu usor de curatat, dar si estetic in acelasi timp, atunci te poti indrepta catre placarea peretilor si a pardoselii cu ceramica, deoarece modele disponibile sunt foarte diverse, atat ca forma cat si ca nuante si le poti combina crand o multitudine de stiluri.

Pe langa alegerea in sine a modelelor placilor ceramice ai grija cum hidroizolezi peretii si pardoseala inainte de aplicarea acestora, mai ales daca vei avea un dus walk-in. Iar pentru o amenajare reusita nu uita de micile detalii care fac diferenta, precum: dimensiunea rosturilor dintre placi, nuanta chitului si profilele de imbinare dintre acestea.

Este recomandat ca inainte de montarea placilor ceramice sa realizezi impreuna cu un arhitect sau un designer de interior o stereotomie a acestora prin care vei nota exact de unde se va incepe instalarea, unde vei avea placi intregi si unde poti face compromisuri, astfel incat la final sa stii sigur ca ai obtinut rezultatul dorit.

 

Amenajare baie cu piatra naturala

Amenajarea unei bai nu trebuie realizata neaparat de placi ceramice. Poti opta la fel de bine pentru o vopsea lavabila, acolo unde nu exista umiditate ridicata, sau pentru o tencuiala decorativa, dupa caz. In plus, piatra naturala este unul dintre cele mai elegante moduri de placare a baii.

Fata de o ceramica obisnuita, nu uita insa, ca piatra este un finisaj natural care trebuie intretinut si impermeabilizat periodic, pentru a-si pastra luciul si culoarea un timp cat mai indelungat

Bai cu marmura

Marmura este o roca naturala cu o venatura speciala, care o face usor de recunoscut. Eleganta acesteia si stralucirea transforma orice baie intr-un spatiu spectaculos.

 

Bai cu granit

Aspectul pestrit al granitului este exact ceea ce ai nevoie intr-o baie moderna. Culorile bogate si stralucirea granitului contrasteaza discret cu rezistenta incredibila a acestuia.

 

Bai cu travertin

Travertinul este un material deosebit de potrivit pentru bai si spa-uri, deorece acesta are o caldura aparte si este o piatra poroasa care, tactil, ofera o experienta unica. Fiind un finisaj calacaros, insa, intretinerea perioadica a acestuia cu impermeabilizat nu trebuie neglijata, pentru o utilizare pe termen indelungat.

 

Bai cu terrazzo

Terrazzo-ul este un finisaj readus in lumina de catre italieni, realizat prin inserarea unor placute de marmura, cu diferite forme si nuante, intr-o baza de compozit sau ciment. Are o personalitate puternica, culori vibrante si poate fi folosit atat pentru pardoseala cat si pentru pereti asigurandu-ti o amenajare inedita.

Baie cu mozaic

Baile placate cu mozaic sunt mai putin intalnite in prezent, insa daca vrei sa obtii o amenajare luxury poti opta pentru un astfel de finisaj macar pe unul din pereti.

 

Parchet in baie

Din cauza umiditatii se evita folosirea parchetului in baie. Totusi, unele tipuri de parchet, sunt tratate corespunzator si pot fi folosite chiar si in bai, cu o intretinere specifica. Este ideal sa folosesti lemn daca doresti sa obti o amenajare calda si sa te poti relaxa in baia ta precum intr-un centru spa. Pentru un plus de autenticitate foloseste lemnul in combinatie cu piatra naturala. Nu inlocui insa lemnul natural cu imitatii din ceramica sau vinil, fiindca nu sunt sincere si nici autentice si nu vor avea acelasi efect.

Tapet in baie

Noile modele de tapet pot fi printate acum pe baze care rezista chiar si in bai in zonele cu umiditate mare precum zona de dus sau cada. Cu ajutorul tapetului poti crea orice poveste din amenajarea baii tale si poti sa evadezi in locuri in care nici nu ai visat.

 

Culori pentru baie

Baile sunt spatii deosebit de permisive la nivel de culoare, astfel ca le vei putea amenaja in oricare dintre urmatoarele moduri:

 

Baie Alb-Negru

Poti folosi placaje ceramice sau piatra naturala sau, in unele cazuri, te poti baza pe unele tipuri de parchet sau vinil care sa iti ofere efectul dorit.

Culori inspirate din natura in baie

Nuantele de verde, pamantiu si brun sunt unele dintre cele mai apreciate la nivelul bailor.

 

Culori calde in baie

Culorile calde fac spatiul sa para mai primitor si mai amplu, mai ales potentate de lumina potrivita.

 

Culori reci in baie

 

Nuantele reci de gri sau albastru in combinatie cu finisaje lucioase creaza o amenajare eleganta sau chiar luxury.

Culori pastel in baie

Culorile pastel in baie denota viata si veselie, astfel ca le poti folosi atat pentru finisaje, cat si pentru decoratiuni.

 

Culori vibrante in baie

 

Daca ai curaj poti alege pentru amenajarea baii un tapet in nuante vibrante, pe care il poti evidientia printr-o lumina directionabila.

Lumina din baie

 

Felul in care este iluminata baia te ajuta atat din punct de vedere functional cat si estetic. Este indicat sa folosesti corpurile de iluminat potrivite conceptului general si sa le pozitionezi in functie de inaltimea utilizatorilor. De asemenea, trebuie sa ai grija la temperatura luminii: calda sau rece.

Lumina naturala in baie

Indiferent de ce corpuri de iluminat alegi, daca baia ta dispune si de o fereastra care sa iti asigure lumina naturala pe parcursul zilei pornesti deja cu un mare avantaj in amenajare.

 

Corpuri de iluminat in baie

Alegerea corpurilor de iluminat tine cont de stilul ales, de forma baii tale si de dimensiunile acestora.

 

Corpuri de iluminat functionale

Atunci cand iti amenajazi baia trebuie sa iei in calcul, daca in plus fata de corpul de iluminat central, ai nevoie de lumini suplimentare in dreptul oglinzii pentru machiaj sau barbierit si trebuie sa fii atent la ce inaltime le vei amplasa.

De asemenea, poti opta si pentru o lumina de veghe pentru timpul noptii.

 

Corpuri de iluminat ambientale

Pentru o iluminare ambientala poti alege benzile led, care pot avea in plus si rolul de a evidentia anumite finisaje sau puncte de interes ale amenajarii.

Alegerea mobilierului pentru baie si a corpurilor sanitare: ce este esential?

Este esential sa dotezi baia cu toate functionalitatile, pentru ca acestea vor contribui din plin la confortul pe care il vei resimti in baia ta.

 

WC-ul

Vasul de WC este unul din articolele nelipsite dintr-o baie, de aceea trebuie sa acorzi mare atentie pozitiei si formei acestuia.

WC suspendat

WC-ul suspendat te ajuta mai ales in cazul bailor mici. Suspendarea corpurilor de mobilier lasa intreaga suprafata a pardoselii vizibila si creaza senzatia unei incaperi mai spatioase si de asemenea mai usor de curatat.

WC cu picior (pe pardoseala)

Toaletele cu picior sunt variantele uzuale de utilare, pe care le poti integra cu usurinta in orice tip de amenajare sau daca alegi o amenajare in stil retro.

 

Idei pentru chiuveta din baie

Chiuvetele pot constitui moduri inedite de amenajare, gratie formei, culorilor si modelelor.

Chiuveta pentru baie integrata in mobilier

Aceste tipuri de chiuvete permit depozitarea detergentilor sau a altor produse astfel incat spatiul sa fie cat mai organizat.

 

Chiuveta pentru baie cu picior freestanding

Chiuveta cu picior te ajuta sa eficientizezi spatiul si reprezinta solutia ideala in baile in care nu ai nevoie de depozitare.

 

Oglinda din baie – cum o alegi?

Alege o oglinda suficient de mare astfel incat sa permita o vizibilitate facila si doteaz-o cu functie de dezaburire, lumina integrata si wi-fi pentru un plus de confort.

 

Accesorii potrivite pentru baie

In baie poti amenaja spatiul folosindu-te foarte mult de nelipsitele accesorii. Lumanarile, paharele speciale pentru acestea, dar si cosul de rufe, organizatoarele, savonierele, dispenserele sau suporturile, fiecare dintre acestea joaca un rol important in definirea designului perfect al baii tale.

 

Idei de dulapuri pentru baie

Gandeste din tip depozitarile necesare pentru fiecare produs de care ai nevoie in baia ta si creaza nise speciale pentru produsele cosmetice din dreptul cazii. Poti folosi rafturi si corpuri deschise daca spatiul iti permite expunerea si a unor produse decorative.

Este scump sa amenajezi baia? Buget:

Desi poate parea scump sa amenajam baia, iar costurile nu sunt tocmai mici, in realitate acestea reflecta nu doar repararea unui spatiu, ci o evidentiere a personalitatii acestuia si o folosire ulterioara cat mai corecta. Este recomandat sa aloci un buget generos amenajarii baii, deoarece acest spatiu este in cea mai mare masura o expresie a confortului casei tale.

De ce Four Design pentru amenajarea baii?

Pentru a te bucura de o baie cu adevarat speciala, care sa raspunda nevoilor tale, noi iti stam la dispozitie cu experienta si portofoliul nostru. Suntem deschisi ideilor tale de amenajare si ne aducem aportul spre a-ti oferi cele mai frumoase amenajari pentru baie, elegante si unice, exact asa cum iti doresti.

Expertii FOUR Design te pot ajuta in amenajarea spatiului tau.