Iti mai amintesti…prima vizita la stomatolog?
Poate o tineai, timid, de mana pe mama ta. Poate te gandeai ca te va durea si erai speriat. Prima vizita la stomatolog ne guverneaza atitudinea pe care o avem mai apoi fata de acest serviciu, de aceea, ca specialist, trebuie sa iti doresti sa generezi numai „prime vizite bune”, induiosatoare, care sa ii imbie pe pacienti sa iti treaca pragul mai des.
Atunci cand mergem la stomatolog cautam sa o facem intr-un loc in care ne simtim in siguranta, sa avem incredere in serviciile oferite, iar atmosfera sa fie una calda si primitoare, care sa ne permita sa ne relaxam si sa ne simtim confortabil.
Prin conceptul creat, prin culorile si materialele folosite, prin decoratiuni si detalii, amenajarea unei clinici stomatologice poate raspunde tuturor acestor dorinte din partea pacienților.
Aspecte importante in amenajarea unei clinici stomatologice
Inainte de a incepe amenajarea propriu-zisa a unei clinici stomatologice, trebuie sa ai un plan bine definit, care sa tina cont de spatiul pe care il ai, bugetul disponibil si elementele care te reprezinta pe tine ca profesionist si doresti sa le evidentiezi prin amenajare.
De asemenea, trebuie sa tii cont de anumite aspecte esentiale, care vor face diferenta intre un simplu cabinet stomatologic si un cabinet stomatologic modern, amenajat corespunzator pentru pacienti:
- Alegerea locatiei sa fie una accesibila pacientilor pe care ii ai sau pe care doresti sa ii atragi;
- Organizare spatiului si gandirea corecta a fluxurilor medicale (cabinetele de lucru, receptia si sala de asteptare, baile, radiologia, sterilizarea, vestiarele, studioul foto, zona pentru copii, etc);
- Conturarea conceptului prin integrarea si transpunerea brand-ului in identitatea spatiului;
- Alegerea finisajelor astfel incat sa raspunda normelor DSP;
- Configurarea corecta a schemei de lumini pentru a oferi o atmosfera primitoare si relaxanta la receptie si o lumină neutra si mai puternica in cabinetele de lucru;
- Mobilierul trebuie sa fie compartimentat astfel incat sa te ajute si sa iti creeze un front de lucru cat mai facil. O atentie deosebita trebuie sa o acorzi, de asemenea, materialului din care alegi sa iti confectionezi blaturile de lucru;
- Nu uita de accesorii (dispensere pentru servetele / pahare / masti / manusi, ceasuri, cuiere, cosuri de gunoi, etc).
Pentru a avea un rezultat final satisfacator, este recomandat sa ai un plan de amenajare bine stabilit inca de la inceput. Daca acesta este bine pus la punct, implementarea lui o sa fie mai rapida si mai usor de realizat.
Astfel, iti recomandam sa iei in calcul urmatoarele etape ale amenajarii cabinetului stomatologic clinicii dentare:
Alegerea spatiului si planificarea acestuia
In primul rand, inainte de a stabili alte detalii legate clinica stomatologica, trebuie sa ai in vedere planificarea corecta a spatiului de lucru. Acesta trebuie sa fie impartit corespunzator, pe langa cabinetele in care pacientii sunt primiti si trebuie adaptat la numarul de angajati al clinicii.
Trebuie sa existe cel puțin o receptie, o sala de asteptare, grup sanitar, spatiu pentru sterilizare, vestiare si chicineta pentru angajati. In functie de dimensiunea spatiului la aceste se pot adauga: birou manager, radiologie, laborator, studio foto si poate chiar o zona creata special pentru copii.
Dupa ce am stabilit fiecare incapere de care avem nevoie, se pot pune in plan si se pot trasa fluxurile de lucru intre acestea.
Alegerea conceptului pentru amenajarea clinicii dentare
Atunci cand vine vorba de alegerea conceptului, trebuie sa te gandesti la ce anume vrei sa urmaresti: doresti sa modernizezi cabinetul, sa implementezi o tehnologie mai avansata, sa obtii mai mult spatiu, etc. Indiferent insa de amploarea interventiilor pe care le iei in calcul, atmosfera pe care o vei crea trebuie sa te reprezinte atat pe tine cat si brandul tau. Trebuie sa iti stabilesti care sunt valorile tale si cum vrei sa te perceapa pacientii de la primul pas pe care il vor face in clinica.
Configurarea instalatiilor electrice, termice si sanitare
Dupa ce ti-ai stabilit corect fiecare camera de lucru este important pentru buna functionare a spatiului sa acorzi o atentie sporita la trasarea instalatiilor electrice, sanitare si termice in functie de rolul pe care il are fiecare incapere.
Fiecare cabinet stomatologic trebuie sa dispuna de lumină suficienta, o temperatura optima si o ventilatie corespunzatoare pentru ca pacientii sa se simta confortabil si mai relaxati.
Proiectarea mobilierului
Aceasta reprezinta una din cele mai minutioase etape din amenajare, insa odata stabilita pozitia si configurarea mobilierului te asiguri ca dispui de tot confortul necesar in exploatarea spațiului. Indiferent de dimensiunea cabinetului stomatologic acesta trebuie sa iti asigure suficient spatiu de depozitare, spatiu de lucru si un mic colt pentru discutii cu pacientii inainte sau dupa interventie.
Este de preferat sa asiguri in cabinet chiar un loc de sedere in plus, mai ales atunci cand tratezi copii, deoarece acestia vin de cele mai multe ori insotiti. Daca dupa ce ai inclus toate aceste elemente in cabinetul tau simti ca pare inghesuit, o oglinda pozitionata strategic poate sa ofere senzatia unei incaperi mai mari si totodata poate fi si foarte utila pacientilor.
Stabilirea schemei de lumini
Lumina are un rol foarte important intr-o amenajare, atat din punct de vedere functional cat si pentru crearea ambiantei perfecte.
In receptie si zona de asteptare poti opta pentru un iluminat mai difuz si o lumină calda, deoarece acesta are un efect calmant si relaxant pentru pacientii care asteapta tensionati sa intre in cabinet.
In cabinetul stomatologic, insa, trebuie sa existe o lumină neutra, de 4000 K, pentru a nu modifica nuantele materialelor si suficient de intensa pentru buna desfasurare a procedurilor. Poti folosi lumini si ca elemente de design in sine sau pentru a evidentia diferite alte detalii, precum logo-urile, mesajele, serviciile clinicii, etc.
Integrarea decorațiunilor si a elementelor de marketing in conceptul stabilit
Exista diferite materiale de display de care trebuie sa tinem cont si pe care trebuie sa le integram atent in conceptul setat pentru intreaga amenajare.
Acestea trebuie sa aiba o dimensiune si o cromatica potrivita si trebuie amplasate in locuri de interes pentru pacienti.
Norme de amenajare ale unei clinici stomatologice
Ca orice alta institutie de acest tip, clinica stomatologica trebuie sa respecte anumite norme de amenajare a spatiului disponibil. In primul rand, trebuie asigurate igiena si siguranta cabinetului stomatologic. Suprafetele de lucru si materialele cu care pacientii intra in contact trebuie realizate conform normelor DSP, sa fie rezistente si usor de curatat, deoarece trebuie igienizate cat mai des. Bineinteles, se achizitioneaza aparatura necesara in fiecare cabinet stomatologic, obiecte sanitare corespunzatoare, etc. Mai mult decat atat, respectarea normelor de igiena si a masurilor anti-incendiu este esentiala in situatia amenajarii unui spatiu de lucru. Unitatea sanitara trebuie sa fie dotata cu stingatoare, iesiri de urgenta, echipamente pentru protectia pacientilor precum – masti de protectie, botosi de unica folosinta, dezinfectant pentru maini, etc.
Bineinteles, este recomandata respectarea planului de amenajare, pentru a obtine un spatiu functional, iar toate aceste elemente de igiena trebuie sa fie usor accesibile pacientilor. Cabinetele stomatologice ar trebui sa dispuna de aparatura profesionala, mentinerea la zi cu tehnologia reprezinta un avantaj foarte mare atunci cand vine vorba despre calitatea serviciilor si a feedback-ul pacientilor.
De aceea, tehnologia de ultima generatie, impreuna cu un design interior si exterior atragator si modern, sunt puncte cheie ale unei clinici stomatologice bine puse la punct, bine dotate si amenajate corect din punct de vedere functional si estetic.
Design interior pentru receptia si sala de asteptare a clinicii dentare
Modul in care cabinetul stomatologic este dotat si amenajat are un impact foarte mare asupra pacientilor si personalului medical. Dar, mai mult decat atat, trebuie tinut cont si de restul incaperilor din clinica, ca de exemplu: receptia si sala de asteptare.
S-ar putea spune faptul ca aceste doua spatii sunt chiar la fel de importante precum cabinetul stomatologic. Primul contact al pacientilor este cu receptia, iar acestia petrec timpul si in sala de asteptare. De aceea, aspectul si modul in care sunt amenajate aceste doua spatii ar trebui sa transmita profesionalism, incredere si siguranta fara limite.
Idei de amenajare a receptiei
Receptia cabinetului stomatologic este primul spatiu cu care pacientii au contact. De aceea, acesta trebuie sa fie primitoare si sa transmita, in primul rand, toate valorile spatiului amenajat. Biroul receptiei este indicat sa fie usor vizibil inca de la intrare pentru a inlesni interactiunea dintre receptioner si pacient, iar forma acestuia poate sa fie una cu adevarat deosebita.
Biroul de receptie reprezinta piesa de mobilier in care merita sa investesti cel mai mult din amenajare, deoarece ea reprezinta inima intregului spatiu. Pentru a obtine o compozitie perfecta receptia trebuie completata cu un corp de iluminat, care si el poate avea de asemenea rol decorativ.
Fie ca alegi sa il amplasezi pe receptie sau in spatele acesteia, este bine sa nu uitati sa adaugati in acest loc atat logo-ul clinicii cat si numele complet, pentru a fi usor de identificat si retinut de catre pacienti.
Daca dispui de spatiu suficient, este bine sa ai un spatiu generos pentru depozitare adiacent receptiei, iar o parte a acestuia o poti utiliza ca dulap pentru hainele pacientilor.
Amenajarea zonei de asteptare adiacenta receptiei clinicii
Zona de așteptare a clinicii dentare trebuie sa ii faca pe pacienti sa se simta confortabil, iar timpul petrecut aici, pana sa intre in cabinetul stomatologic sa fie unul placut. Spatiul trebuie sa fie dotat cu scaune/bancute sau canapele pentru a asigura suficient loc tuturor pacientilor, evitand astfel aglomeratia. Este mai bine sa fie mai multe locuri disponibile, decat sa nu fie suficiente.
Din acest spatiu nu trebuie sa lipseasca nici elementele care ne ajuta sa treaca timpul mai usor precum un suport cu reviste actualizate, un televizor sau chiar un display in care sunt prezentate serviciile clinicii si explicatii ale acestora.
Poti completa cu un ceas sau un calendar, cu o priza pentru incarcarea telefoanelor mobile, o masuta de cafea pe care sa se poata servi o bautura si diverse alte accesorii care sa aduca un plus amenajarii.
Mobila din receptie si sala de așteptare – ce nu poate sa lipseasca
Mobila are un rol functional foarte important, iar daca aleasa corect si integrata in conceptul general al amenajarii poate avea si rol estetic. Receptia ar trebui dotată cu un ceas, un calendar, carti de vizita si date de contact ale personalului, dar si un program pentru eventualele viitoare programari. Ar trebui sa fie vizibil logo-ul cabinetului, dar si serviciile oferite de clinica.
Din sala de asteptare nu ar trebui sa lipseasca fotoliile sau canapeaua, masutele de cafea, cuierele pentru hainele pacientilor sau, daca spatiul iti permite, o garderoba inchisa, anumite carti, reviste sau chiar un televizor care ar putea distrage atentia pacientilor in timp ce asteapta sa fie invitati in cabinet.
Ar fi recomandat sa fim atenti la muzica ambientala, care poate fi diferita de cea din interiorul cabinetului stomatologic si, de asemenea, la miros, sa fie unul fresh si reconfortant, pe care ulterior pacientii sa il poata asocia brandului tau cu usurinta. Atat la receptie, cat si in sala de asteptare, este important sa existe dezinfectant pus la dispozitie pentru pacienti si pentru personalul clinicii, echipament de specialitate precum masti si botosi de unica folosinta, dar si o ventilatie corespunzatoare a spatiului.
Iluminarea receptiei si a salii de asteptare
Iluminarea receptiei si a salii de asteptare este extrem de importanta intr-o clinica dentara. Incaperile trebuie sa fie iluminate corespunzator, in functie de activitatea desfasurata in fiecare dintre acestea. Se poate opta chiar pentru un sistem de iluminat mai modern, care poate asigura controlul de la distanta si automatizarea acestuia.
Lumina utilizata in receptie poate fi un pic mai puternica decat in sala de asteptare, unde se recomanda lumina calda si linistitoare, insa nu trebuie sa avem zone umbrite sau cu lumina insuficienta mai ales daca ne dorim sa rasfoim o revista.
Amenajarea cabinetului stomatologic
Atunci cand vine vorba de materialele cele mai potrivite pentru amenajarea si designul cabinetului stomatologic, este recomandat sa se opteze pentru materiale si suprafete usor de curatat si dezinfectat, cum ar fi covoare PVC, linoleum sau LVT. Aceste materiale permit intoarcerea si pe perete pentru continuarea plintei, lucru care este foarte de ajutor la curatarea camerei dar reprezinta si una din normele solicitate de DSP pentru obtinerea avizului de functionare.
Cel mai important lucru este asigurarea sanatatii pacientilor si a personalului, ceea ce inseamna posibilitatea de a igieniza si de a folosi materiale de calitate superioara. Noile tehnologii ne aduc in atentie intrerupatoare cu efect antibacterian, tratate cu ioni de argint, radiatoare cu acelasi efect si chiar lavabila ce poate fi dezinfectata si curatata sau vopsea cu proprietati de purificare a aerului. In functie de conceptul ales, in general, nuanta de baza dintr-un cabinet stomatologic sau chiar in intreaga clinica o reprezinta albul.
La acesta putem adauga diferite accente de culoare sau materiale, precum lemnul, metalul sau sticla. Important este ca toate aceste elemente si detalii sa fie corelate si impreuna sa creeze o atmosfera care de la culoare, la miros si pana la salutul cu care esti intampinat la receptie sa spuna povestea brandului tau.
Recomandari extra pentru design-ul interior al clinicii stomatologice
Sfaturi pentru alegerea pardoselii potrivite unui cabinet dentar
Atunci cand alegi pardoseala pentru un cabinet stomatologic, trebuie sa ai in vedere faptul ca locul va fi destul de aglomerat. De aceea, pardoseala aleasa trebuie sa fie una rezistenta si potrivita unui spatiu public. Mai mult decat atat, pardoseala trebuie sa fie rezistenta la substantele folosite pentru curatare si dezinfectare, o optiune foarte buna fiind pardoselile epoxidice.
Daca in receptie si in zona de asteptare avem mai multa libertate din partea normelor DSP, in cabinetul stomatologic trebuie sa ne documentam temeinic fiindca pot fi utilizate doar anumite materiale pentru pardoseala.
Culori recomandate pentru un cabinet stomatologic
Nu exista o anumita paleta cromatica potrivita atunci cand doresti sa iti amenajezi cabinetul stomatologic. Ea poate fi aleasa in functie de conceptul pe care il stabilesti pentru amenajare. Important este sa folosim insa acelasi nuante in intreg spatiul si sa avem grija cum le dozam in functie de destinatia fiecarei incaperi.
De ce Four Design pentru design-ul interior al cabinetului stomatologic?
Ne place sa credem ca suntem artizani de spații. Pentru noi, spatiile sunt povesti pe care designul interior le tese continuu – ca intr-o miscare de dans, reusim sa amenajam spatii care prind viata.
Pentru noi, comunicarea dintre arhitect si client face ca spatiul sa aiba sens. Transformam dorintele tale intr-o realitate palpabila, conforma cu cele mai inalte standarde de lucru – in tot acest rastimp, tu economisesti bani si ore de lucru, in vreme ce specialistii nostri pun cap la cap povestea spatiului tau. Pentru ca tu sa te simti bine in cabinetul in care lucrezi si pentru ca pacientii tai sa se simta in siguranta.
Articol revizuit de arh. Raluca Pavel