Amenajare camera copii: fata sau baiat. Idei inedite, sfaturi și modele
Camera copiilor este deopotriva spatiu de joaca si de relaxare, insa in acelasi timp este si o zona in care cei mici se bucura de siguranta si de protectie. Din acest motiv este foarte important sa alegi corect elementele asupra carora urmeaza sa aduci imbunatatiri, pentru a fi sigur ca ii oferi copilului tau o camera care sa se potriveasca perfect personalitatii sale.
De ce sa tii cont cand incepi amenajarea camerei copiilor
Amenajarea camerei pentru copii are in vedere mai multe aspecte, ce concura in vederea obtinerii unui rezultat potrivit. Este recomandat sa te documentezi si sa te inspiri din numeroase surse, pentru ca dorintele tale sa poata fi puse in practica cat mai usor.
Iata ce etape ar trebui sa ai in vedere atunci cand incepi amenajarea camerei pentru copil:
Stabilirea bugetului
Bugetul este unul dintre cele mai importante aspecte care definesc un proiect de amenajare. Este recomandat sa stabilesti foarte bine obiectivul de amenajare, luand in calcul tot ceea ce tine de decorare si amenajare efectiva, astfel incat in final sa ai o estimare cat mai apropiata de suma pe care esti dispus sa o aloci pentru un astfel de proiect.
Este recomandat sa acorzi limite permisive acestui buget, pentru ca in unele cazuri vei avea nevoie de o extindere a acestuia, in functie de elementele de amenajare pe care le vei gasi pe parcurs.
Planificarea spatiului
Urmatorul pas, dupa stabilirea bugetului, este sa planifici detaliile de realizare. O camera pentru copii este mai permisiva decat oricare alta zona a casei, drept pentru care aici iti poti exprima cat mai bine creativitatea si originalitatea.
In etapa de planificare este recomandat sa verifici care dintre idei sunt potrivite in functie de spatiul disponibil.
De asemenea, planificarea are in vedere si organizarea spatiului in functie de varsta copilului, pentru ca stadiile de varsta diferite impun o amenajare aparte a spatiului. Spre exemplu, este cunoscut faptul ca bebelusii nu disting culorile in primii ani de viata, dar ca unei etape de varsta cognitive de circa 2-4 ani ii este caracteristica exprimarea prin culoare si forma.
De asemenea, spatiul trebuie sa fie gandit in detaliu si pentru a putea raspunde cerintelor de utilizare. Camera va fi doar un spatiu de somn sau si de joaca si activitati? Pentru cati copii este realizata amenajare si ce varste au acestia?
Aceste aspecte trebuie avute in vedere in etapa de planificare, pentru ca micutul sau micutii pentru care se pregateste camera sa fie pe deplin multumiti.
Organizare lucrarilor
Organizarea presupune stabilirea etapelor de lucru, cu tot ceea ce implica acestea, dupa un anumit ora. Schimbarea finisajelor peretilor si a pardoselii, configurarea pieselor de mobilier astfel incat sa ofere suficient spatiu pentru depozitare si locuri de dormit confortabile si alegerea decoratiunilor reprezinta pasi pe care trebui sa ii faci intr-un mod cat mai organizat.
Proiectare
Odata ce ai stabilit conceptul si tema de amenajare trebuie sa masori in detaliu spatiul pentru a putea proiecta fiecare detaliu necesar din amenajare.
Ai grija in functie de amplasarea mobilierului sa aloci suficiente prize si sa oferi tipurile de iluminat corecte fiecarui coltisor in functie de destinatia acestuia.
Ia in calcul sa proiectezi piese de mobilier care pot fi modificate si adaptate odata cu varsta si nevoile micutului tau.
Sugestii de amenajare a camerei copiilor in functie de dimensiuni
Dimensiunile unei camere dicteaza de cele mai multe ori si tipul amenajarii acesteia. In general solutiile adoptate pentru amenajarea camerelor pentru copii se cumuleaza si cu varsta copilului si cu nevoile sale. Astfel, exista idei de amenajare pe care le poti implementa cu usurinta, indiferent de dimensiunea pe care o ofera suprafata utila a camerei.
Amenajare camera copil, de dimensiuni mici
Daca trebuie sa amenajezi o camera mica pentru copii, atunci ar trebui sa ai in vedere faptul ca spatiul disponibil nu trebuie aglomerat cu elemente inutile.
Iti poti seta prioritatile in functie de varsta copilului, dupa cum urmeaza: elemente de dezvoltare cognitiva si motrica, pentru bebelusi intre 0-24 luni, organizatoare pentru jucarii si carti, potrivite pentru intervalul de varsta 2- 5 ani, rafturi cu carti, pentru copii de peste 5 ani si biroul pentru activitati, atunci cand deja copilul este la scoala.
Atunci cand spatiul nu este foarte generos incepe amenajarea cu integrarea elementelor esentiale precum ar fi: patul, noptiera, biroul si scaunul de lucru, spatiile pentru depozitare.
Cromatica este importanta pentru amenajarea unei camere de dimensiuni mici, asa ca opteaza pentru nuante blande, deschise, precum crem, roz, alb, bleu, sau vernil.
Amenajare camera copil, de dimensiuni mari
Marele avantaj al camerelor cu dimensiuni mari este acela ca iti permit integrarea, pe langa elementele esentiale si a unor spatii interactive pentru copii, care sa le stimuleze creativitatea si sa ii ajute sa se dezvolte armonios.
De asemenea, si tema aleasa poate fi mult mai complexa si mai putin limitativa din punct de vedere cromatic.
Amenajarea camerei copiilor avand in vedere tipul locuintei
Un aspect important in organizarea camerei pentru copii il reprezinta integrarea corecta a acesteia in spatiul locuintei. In functie de tipul locuintei se pot delimita mai multe optiuni, fiecare dintre acestea aducand propriile avantaje.
Amenajarea camerei copiilor la apartament
Atunci cand amenajezi o camera intr-un apartament ar trebui sa ai in vedere pozitionarea acesteia in raport cu celelalte camere. Accesul facil in restul casei, catre bai si spatiile comune, sau nivelul de izolare reprezinta criterii pe care trebuie sa le iei in considerare.
De asemenea, camerele cu particularitati distincte de forma vor necesita solutii potrivite de exploatare a spatiului, astfel ca si aici va trebui organizat foarte bine procesul de amenajare.
Amenajarea camerei copiilor la casa
Dimensiunile camerei copiilor aferente unei case vor fi intotdeauna mai permisive, pentru ca spre deosebire de o locuinta la bloc acestea sunt de obicei stabilite in faza de proiectare a constructiei si este luata in calcul nevoia de spatiu a copiilor, indiferent de numarul si varsta acestora.
Amenajarea camerei copilului in mansarda
Forma distincta si usor atipica a mansardelor te poate ajuta sa obtii un spatiu cu adevarat ludic pentru camera copiilor. Faptul ca inaltimile camerei la mansarda pot fi diferite reprezinta un mare atuu in crearea de zone distincte, misterioase si potrivite pentru jocurile copilariei.
Sfaturi privind amenajarea camerei pentru 1 copil, 2 copii sau mai multi
In unele situatii parintii pot alege sa amenajeze o singura camera care sa deserveasca unul, doi sau mai multi copii. Amenajarea in acest caz se poate face cu usurinta daca se respecta nevoile fiecarui copil si se creeaza spatii individuale pentru fiecare, in functie de dimensiunile camerei.
Pentru a ocupa cat mai putin spatiu din incapere iti sugeram sa optezi pentru paturi suprapuse, eventual cu spatii de depozitare integrate in zona treptelor.
In acest fel vei eficientiza spatiul si le va ramane suficient loc pentru birouri si, de ce nu, pentru joaca.
Amenajare dormitor pentru un singur copil
Amenajarea camerei pentru un singur copil presupune in prima faza asigurarea mobilierului si a elementelor de confort. Poti alege un pat simplu sau un divan, alaturi de care sa dispui un birou sau o masa, in functie de varsta copilului.
Din punct de vedere cromatic poti alege impreuna cu copilul culoarea camerei, mai ales daca acesta are varsta potrivita pentru a-si exprima optiunile.
Indiferent ca este o camera amenajata pentru un singur copil sau mai multi, alege impreuna cu micutii o poveste potrivita lor, alaturi de care sa creasca, sa invete, sa exploreze si, de asemenea, sa se simta in siguranta atunci cand doresc sa se retraga in lumea lor.
Poti detalia aceasta poveste prin cromatica peretilor, prin forma mobilierului sau prin elementele de decor.
Te sfatuim sa alegi cel putin pe unul din pereti un tapet cu o imagine interactiva pe care micutul tau sa-l descopere si de care sa se bucure zilnic.
Ai grija la alegerea corecta a luminilor, ca temperatura si pozitionare, deoarece camera copilului este un spatiu care deserveste mai multe functiuni diferite.
Amenajare camera copilului pentru doi sau mai multi copii
Atunci cand sunt doi sau mai multi copii poate fi dificil sa respecti fiecare cerinta in parte. O solutie potrivita de amenajare este alegerea unei tematici care sa coincida cu interesele fiecarui copil, mai ales daca sunt de varste apropiate. Tematica marina, printesele, anotimpurile si in general orice idee specifica copilariei pot constitui un mod perfect de amenajare a camerei pentru copii.
Amenajare camera pentru fete
Desi adesea se considera ca o intr-o camera de fete trebuie sa predomine rozul, in realitate copiii sunt deschisi si la alte alegeri cromatice. Dincolo de culoare, camerele de fete sunt recunoscute pentru caracterul diafan, pentru confort si sensibilitate, care se reflecta la nivelul intregii amenajari.
Paturile de tip baldachin, noptierele cu forme rotunjite, feminine, perdelele diafane si fine, toate acestea pot constitui aspecte de baza in amenajarea camerelor pentru fetite.
Spre deosebire de camerele pentru baieti, in camerele pentru fete predomina elementele de decor din materiale textile, abajururile si perdelele, dantela, dar si materialele fine, extrem de elegante, precum asternuturile din matase sau in.
Amenajare camera pentru baieti
In general temele abordate in amenajarea camerelor pentru baieti sunt mai dinamice din punct de vedere al culorilor si al formelor si sunt inspirate de cele mai multe ori din povesti cu supereroi, aventuri pe mare sau mici exploratori.
Te sfatuim sa nu cazi insa in capcana cliseelor si sa te indrepti spre o zona care sa cuprinda mult albastru, gri sau contraste puternice, intreaba-l pe micutul tau ce iti doreste si contureaza impreuna cu el povestea potrivita.
Idei de amenajare a camerei copilului avand in vedere varsta
Varsta copilului este deosebit de importanta in amenajarea camerei sale, pentru ca fiecare detaliu din amenajare este menit sa ofere confort, siguranta si estetica. Pe masura ce copilul evolueaza din punct de vedere al varstei, optiunile sale se schimba.
Astfel, de la o amenajare ludica a camerei, in primii ani de viata, vei vedea ca preferintele copilului se schimba pe masura ce creste, incepand sa aleaga tot mai mult simplitatea in detrimentul unei palete cromatice bogate.
Amenajarea camerei pentru bebelus/ nou-nascut
Camerele pentru bebelusi nu ridica probleme mari la nivel de amenajare, pentru ca in primele luni de viata copilul nu poate distinge culorile, formele si nici ideile din spatele unui plan de amenajare. De aceea amenajarea unei camere pentru bebelusi se reduce adesea la non-culori la nivelul decoratiunilor si la nuante diafane si vesele pentru pereti, asternuturi, perdele sau mobilier.
Un aspect important este cel care tine de amenajarea zonei de co-sleeping, deoarece acest lucru presupune integrarea in amenajarea camerei si a unui pat pentru adulti, alaturi de un patut special pentru bebelusi.
In timpul perioadei de co-sleeping parintii pot alipi patutul copilului de patul principal, astfel incat copilul sa se simta in siguranta, mai ales pe timpul noptii.
Amenajarea camerei pentru prescolari
Varsta prescolara deja implica delimitarea unor notiuni clare de cromatica, asa ca amenajarea se poate face luand in calcul preferintele copiilor. Te sfatuim sa tii cont de gusutrile lui si sa incerci sa ii stimulezi si educi creativitatea.
Este foarte important mediul in care creste, mai ales in aceasta perioada cand incepe sa-l exploreze, deoarece i se formeaza caracterul si preferintele personale.
Aceasta este perioada in care copilul constientizeaza cel mai bine apartenenta si proprietatea si de aceea se simte cel mai bine in camera sa, in zona de joaca amenajata conform preferintelor sale.
De asemenea, cresc si exigentele la nivel de configurare a mobilierului, asa ca va fi nevoie sa alegi dulapurile potrivite ca marime pentru cei mici, la care acestia sa aiba acces facil.
Amenajarea camerei pentru scolari
O data cu varsta scolara camera copilului se transforma intr-un loc de joaca si de studiu. Decoratiunile specifice copilariei sunt inlocuite treptat de materialele de lectura, care pot fi aranjate ca decoratiuni de sine statatoare.
O harta sau un glob pamantesc pot fi elemente speciale de decor intr-o camera pentru copiii scolari.
Amenajarea camerei pentru adolescenti / tineret
Adolescentii au propriile reguli in amenajarea camerelor, iar din acest motiv aici este important sa discuti cu acestia despre dorintele lor. Poti amenaja o camera de tineret in stil shabby chic, in stil minimalist sau modern, insa in oricare dintre situatii este nevoie sa te consulti cu copilul tau.
Culori recomandate pentru camera copilului
Cromatica unei camere pentru copii depinde foarte mult de varsta copilului. Ar fi indicat sa stii ca in primele luni de viata bebelusii nu disting foarte bine formele si culorile, iar din acest motiv ar trebui sa te axezi pe o amenajare in nuante neutre, calde, cu accente si contururi inchise.
Contrastele ii vor atrage pe cei mici, iar acesta va fi primul mod in care le vei face cunostinta cu lumea. De asemenea, nu uita ca pe masura ce creste, un copil are perceptii diferite despre forme si ordin de marime.
De aceea este recomandat ca pe masura ce evolueaza, sa amenajezi camera copilului incepand cu contraste (alb-gri-negru), pentru ca mai apoi sa ii poti prezenta nuantele si culorile puternice, relationandu-le de diferite lucruri cu care interactioneaza zilnic (exemplu: rosu – mar rosu, albastru – cer albastru etc.).
In timp, copilul va reusi sa cunoasca culorile si sa isi evidentieze preferintele, in functie de perceptia sa.
Amenajarea camerei copilului cu albastru
Nuantele de albastru sunt perfecte pentru a conferi camerei pentru copii o stare de relaxare si de pace interioara. Albastrul este o culoare cu impact asupra stimularii activitatii cognitive si o nuanta pe care o poti combina usor si asocia unei multitudini de texturi si materiale.
Amenajarea camerei copilului cu roz si alb
Surprinzator sau nu, nuantele de roz in combinatie cu albul nu sunt specifice doar fetelor sau domnisoarelor. Din contra chiar, aceasta combinatie este delicioasa si poate fi deosebit de potrivita chiar si dormitoarelor pentru adulti.
Amenajare camera copilului cu verde
Verdele este culoarea potrivita pentru odihna si relaxare, si fiindca este asociata cu natura, ne confera o stare de echilibru si liniste interioara. Nuantele de verde pot fi aplicate atat la nivelul peretilor, cat si la nivelul decoratiunilor textile precum: covoarele, asternuturile sau perdelele.
Combinatii de culori pentru camera copilului
Poti opta pentru orice culoare in amenajarea camerei copilului, fiind de preferat sa alegi nuante care se integreaza in conceptul general setat pentru intreaga locuinta.
Daca doresti sa combini mai multe culori la nivelul peretilor te sfatuim sa faci acest lucru aplicand doua nuante diferite pe inaltimea camerei.
Astfel incat micutului tau va avea senzatia unui spatiu redus ca inaltime si se va simti mai protejat si mai confortabil.
Nu uita ca toate elementele care noua ni se par potrivite ca dimensiune pentru el par foarte mari.
Iata cateva idei de combinatii de culori care iti pot servi ca inspiratie.
Idei de tematici pentru amenajarea camerei copiilor
Cea mai buna idee atunci cand dezvolti o anumita tema in camera copiilor este sa o reprezinti prin detalii si decoratiuni, elemente pe care le poti schimba cu usurinta atunci cand copilul s-a plictisit de tema aleasa si isi doreste ceva diferit.
Asadar, animalele si natura vor fi mereu la moda…
Si tematica spatiala, de asemenea…
Amenajarea zonei de joaca in camera copilului
Zona de joaca reprezinta pentru copil un mediu familiar, in care se simte in siguranta. Poti amenaja un colt de joaca sau poti opta pentru o saltea dedicata, intr-o zona a camerei, sau pur si simplu poti transforma intregul spatiu intr-un veritabil playground.
Amenajarea biroului din camera copilului
Pentru birou va fi nevoie sa ai in vedere folosirea cat mai rationala a luminii naturale, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, ia in calcul utilizarea corpurilor de iluminat cat mai potrivite.
Nu uita ca adiacent biroului trebuie sa creezi si spatii pentru depozitarea cartilor, atat inchise cat si rafturi deschise pentru caietele ce trebuie sa ii fie mereu la indemana.
Recomandari si idei pentru depozitarea jucariilor din camera copilului
Jucariile fac parte integranta din decorul unei camere pentru copii, dar in acelasi este necesar sa existe spatii dedicate pentru depozitarea acestora, de preferat pe categorii. Alege pentru ele organizatoare speciale, care sa ii ofere acces facil copilului. Poti opta pentru rafturi pe care sa expui diferite colectii si pentru cufere inchise in care sa strangi impreuna cu micutul jucariile voluminoase seara inainte de somn.
Alegerea mobilierului din camera copilului
Mobilierul pentru camera copilului respecta atat cromatica generala, cat si dimensiunile necesare pentru ca cei mici sa aiba acces facil. Autonomia copiilor depinde in cea mai mare masura de felul in care le organizezi lucrurile, asa ca opteaza pentru paturi joase si dulapuri mici, la fel ca si in cazul meselor sau al birourilor.
Alegerea textilelor din camera copilului (perderele, covoare, lenjerii pentru pat)
Pentru camera copiilor este recomandat sa optezi pe langa perdele transparente la draperii care sa asigure controlul luminii din incapere.
Alege materiale naturale, precum inul sau bumbacul atat pentru draperii cat si pentru cuverturi si asternuturi, pentru un plus de confort.
Alege covoare din materiale naturale, asa cum este lana, avand in acest fel grija de nevoile de siguranta si confort termic ale copilului, care isi va petrece mai ales primii ani de viata pe covor.
Alegerea corpurilor de iluminat in camera copilului
Camera copiilor este un spatiu pe care trebuie sa il amenajezi cu grija, avand in vedere toate nevoile ce tin de confort si siguranta celor mici. In acest fel poti contribui la dezvoltarea armonioasa a copilului tau si la o copilarie fara griji, in deplina siguranta.
Este important ca in camera lui copilul sa beneficieze de suficienta lumina naturala, iar pozitionarea biroului sa fie adiacenta ferestrei.
Opteaza pentru o plafoniera sau spoturi care sa ii asigure un iluminat general, uniform distribuit in intreaga camera si pentru veioze sau lampadare in zona biroului si a noptierelor.