Biroul este spatiul in care petrecem mare parte din zi, asa ca amenajarea acestuia intr-un mod care sa-ti satisfaca toate nevoile este foarte importanta. Estetica spatiului trebuie sa se impleteasca armonios cu celelalte calitati care fac o amenajare de birou perfecta, printre care o buna organizare si obtinerea unei ambiante relaxante. O amenajare de birou ideala imbina utilul cu placutul pentru o productivitate maxima.
Fie ca vorbim despre designul interior al camerei in care iti desfasori activitatea profesionala de acasa, fie ca iti doresti idei pentru o amenajare de birou pentru o intreaga companie, Four Design vine in sprijinul tau cu sugestii si inspiratie pentru fiecare tip de spatiu si orice preferinta de design.
Recomandari de design interior pentru spatii office
Daca vorbim de dimensiunile unui spatiu de lucru, lucrurile sunt mult mai simple in cazului unui birou mare decat unui proiect de amenajare de birou mic. Un birou mic poate fi o provocare, mai ales cand vine vorba de crearea spatiilor de depozitare si de pastrarea unui spatiu aerisit, in care sa te poti concentra fara a te simti sufocat de mobilierul din jurul tau. In acest caz, cea mai buna idee este proiectarea prealabila a spatiului si vizualizarea mai multor variante de amenajare. Biroul este spatiul in care trebuie sa-ti folosesti eficient timpul, nu sa il consumi mutand lucruri dintr-o parte in alta ori de cate ori iti doresti ceva ce nu se afla la un brat distanta.
O amenajare de birou Feng shui are la baza principii antice chinezesti menite sa sporeasca productivitatea si sa creasca sansele de reusita. Acest tip de design interior presupune, de pilda, sa iti plasezi biroul in partea opusa usii, cu spatarul scaunului spre perete. Este important sa alegi un scaun confortabil si sa cauti plante rezistente pentru birou, acestea simbolizand sanatatea, norocul si energia pozitiva Chi.
De ce Four Design pentru amenajarea biroului?
Pentru o amenajare de birou coerenta, atat din punct de vedere vizual, cat si din punct de vedere functional, oricare ar fi locatia si natura spatiului de lucru, FOUR Design ofera solutii complete de proiectare, consultanta si management de proiect. Suntem pregatiti, asadar, sa te insotim pe tot parcursul proiectului.
Planificarea elementelor de identitate vizuala
Identitatea vizuala nu tine doar de designul spatiului, ci mai ales de povestea pe care o spune acesta. Amenajarea unui spatiu creativ este, de exemplu, mult mai fluida, jucausa si centrata pe detalii.
Amenajarea unui birou din domeniul Marketing sau Publicitate presupune o abordare dinamica, ludica, menita sa inspire angajatii, in timp ce amenajarea unui birou din domeniul IT este focusata in primul rand pe confortul angajatilor care petrec ore intregi in fata calculatorului, precum si pe o amenajare ordonata a spatiului, in care fiecare lucru are locul lui bine stabilit.
Domeniul de lucru este factorul principal care defineste identitatea vizuala a unui spatiu.
Amenajare biroului tinand cont de dimensiune
Dimensiunea unui spatiu poate fi uneori restrictiva, facand procesul de amenajare mai dificil. Unul dintre avantajele unui birou mare este faptul ca iti poti organiza lucrurile cu usurinta, insa acest lucru nu este imposibil nici in amenajarea unui birou de mici dimensiuni.
Trebuie sa acorzi o atentie mai mare proportiilor si sa eficientizezi fiecare centimetru din incapere. Poti face acest lucru cu ajutorul unor solutii de design ingenioase – bibliotecile pe toata latimea peretelui alcatuite din rafturi suspendate creeaza iluzia unui spatiu mai mare, spre deosebire de corpurile de mobilier, care ocupa intreaga inaltime a peretelui.
Amenajarea unui birou mic
In amenajarea unui birou mic trebuie sa pui intotdeauna pe primul loc caracterul practic al incaperii. Alege mobilier cu design fin, nu opta pentru piese masive, pentru ca acestea incarca vizual camera. Nu exagera cu obiectele de decor – cateva accesorii mici, tablouri sau postere de arta si cateva plante sunt de ajuns.
Gandeste-te, in schimb, cum iti doresti sa folosesti fiecare spatiu de depozitare in parte. De exemplu, aseaza pe rafturile de jos ale bibliotecii lucrurile la care ai nevoie de acces mai des, iar rafturile de sus pastreaza-le pentru cele pe care nu le folosesti la fel de mult. De asemenea poti opta pentru inlocuirea rafturilor de jos cu sertare, deoarece sunt mult mai usor accesibile.
Amenajarea unui birou mare
La prima vedere, spatiul nu este o problema atunci cand vorbim de amenajarea unui birou mare, dar poate deveni una. Daca iti doresti o amenajare echilibrata, proportiile camerei trebuie luate in considerare atunci cand mobilezi si decorezi spatiul pentru o imagine de ansamblu unitara. Indiferent cat de mare este incaperea incearca sa nu o aglomerezi cu piese de mobilier care nu iti sunt utile si poate te gandesti sa o imparti in mai multe zone functionale: pentru citit, pentru lucru, pentru relaxare.
Amenajare birou in functie de tipul acestuia
Amenajarea intregului spatiu de lucru al unei firme sau companii trebuie sa urmeze o anumita linie stilistica, lucru care poate fi in principal influentat de activitatea pe care o desfasoara echipa respectiva.
Analizeaza, deci, intreg spatiul si vizualizeaza restul incaperilor ca parte din intreg.
Recomandari pentru amenajarea unui birou tip single
Un birou single este poate cel mai simplu de amenajat cand vorbim despre amenajarea birourilor in functie de tipul acestora. Desi este important ca acesta sa incorporeze elemente din estetica generala, amprenta personala a celui care il foloseste conteaza cel mai mult, atat din punct de vedere stilistic, cat si practic.
Amenajare birou double
Intr-o amenajare de birou double reteta succesului sta in folosirea stilulului general ca o plansa de lucru pe care se combina viziunile persoanelor care il folosesc. Si in acest caz, estetica si functionalitatea trebuie sa mearga mana-n mana cu nevoile acestora.
Idei de amenajare pentru biroul de tip open space
Cand vorbim despre idei de amenajare pentru biroul de tip open-space trebuie sa tinem cont de fluxul de lucru din firma/companie. In plus, fiecare angajat in parte trebuie sa beneficieze de aceleasi conditii de lucru, de aceeasi intindere a spatiului de lucru si, in principiu, de aceleasi avantaje. Biroul de tip open-space functioneaza, atat din punct de vedere stilistic, cat si practic, pe principiul simetriei si echilibrului.
De asemenea, un element foarte important de care trebuie sa tinem cont cand amenajam un astfel de birou, este sa nu uitam sa cream si spatii mai retrase, unde angajatii sa poata merge atunci cand au nevoie de un plus de intimitate sau liniste.
Amenajarea spatiilor din birou avand in vedere functionalitatea lor
In amenajarea spatiilor din birou conexe zonelor de lucru, estetica nu mai este constransa de elementele practice. Desi deosebit de important in cazul spatiilor conexe, comune sau nu, caracterul incaperilor este construit in jurul identitatii vizuale generale a spatiului, acestea fiind de regula zone cu trafic intens, nu zone destinate muncii si concentrarii.
Idei de amenajare a receptiei
Receptia trebuie sa fie o zona usor accesibila vizitatorilor, asa ca trebuie plasata la intrarea in firma/companie. Amenajarea trebuie sa , in acest caz, calda si primitoare, zona receptiei fiind de altfel cea care seteaza „prima impresie”. Este important sa amenajezi o zona confortabila de asteptare si o zona de autoservire cu apa, cafea sau ceai.
Amenajarea biroului managerial
Masa de lucru si scaunul directorial sunt, in orice birou managerial, centrele de interes din punct de vedere vizual si nu numai. Aceasta incapere trebuie sa se alinieze tipului amenajarii generale, dar poate fi puternic personalizata. Mare atentie la detaliile de amenajare si la alegerea finisajelor. Aceste mici detalii spun lucruri mari despre identitatea pe care o reprezinti.
Amenajarea zonei operative
In cazul zonei operative regulile sunt aceleasi ca in amenajarea unui birou de tip open space. Activitatea angajatilor este cea care dicteaza amenajarea, spatiile de lucru trebuie sa fie organizate, sa urmeze directia generala a designului interior, dar pot fi personalizate cu detalii de catre fiecare utilizator in parte.
Amenajarea salilor de sedinta
Salile de sedinta trebuie sa fie, inainte de toate, spatioase si bine ventilate. Mobilierul trebuie sa fie confortabil, iar scaunele trebuie sa se afle la o distanta rezonabila unul de celalalt. In amenajarea salilor de sedinta trebuie, de asemenea, sa tii cont atunci cand le echipezi de evenimentele si tipurile de activitati pe care le vor gazdui.
Amenajarea bucatariei intr-un sediu office
Amenajarea bucatariei intr-un sediu office trebuie sa fie bine luminata – lumina naturala este un plus – si foarte bine aerisita. Este recomandat ca aceasta sa nu fie foarte ingusta, pentru ca traficul sa nu fie o problema. Totusi, daca amenajarea bucatariei intr-un sediu office este dificila din cauza formei acesteia, un mobilier atent ales sau realizat pe comanda poate optimiza spatiul.
Nu uita sa iei in calcul sa completezi zona de luat masa cu diverse elemente interactive si spatii de relaxare, deoarece de cele mai multe ori, angajatii petrec aici si timp pentru a-si incarca bateriile, nu doar pentru a manca.
Amenajarea bailor
In amenajararea bailor dintr-un spatiu office primeaza, desigur, functionalitatea si calitatea obiectelor si instalatiilor sanitare, dar acestea trebuie sa faca parte din imaginea generala a spatiului. Finisajele rezistente, de buna calitate, sunt o idee excelenta, pentru ca grupurile sanitare fac parte din categoria spatiilor cu trafic intens.
Amenajarea zonei de relaxare
In amenajarea zonei de relaxare trebuie sa tii cont de nevoile angajatiilor si de natura muncii lor. Alege mobilierul cu grija – opteaza pentru piese confortabile pentru un ambient relaxant. In functie de specificul companiei si de politica interna poti incorpora cateva jocuri sau alte tipuri de activitati relaxante pentru angajatii tai. De exemplu, o tabla de Darts sau un colt cu o mica biblioteca si spatiu pentru citit.
Stiluri de amenajare a biroului
Cultura muncii s-a schimbat tot mai mult de la an la an. Faptul ca viata profesionala are un impact major asupra bunastarii generale a angajatilor a venit ca o provocare incitanta pentru arhitecti si designeri de interior, pentru crearea unor spatii de lucru optimizate.
Culorile, de exemplu, s-au dovedit a fi foarte importante in amenajarea spatiilor de lucru, nuantele calde, naturale, influentand intr-un mod pozitiv starea de spirit. Printre culorile preferate de designerii de interior si des intalnite in amenajarile de birouri se numara portocaliul, o culoare energica, verdele, galbenul si tonurile de albastru.
O alta schimbare majora a fost transformarea spatiilor cu un design steril, sobru, in spatii decorate astfel incat sa aminteasca de confortul de acasa, cu scaune sau fotolii in zona de relaxare si in bucatarii.
Designul biofilic este o disciplina care se concentreaza pe introducerea elementelor naturale in mediul construit, astfel ca lumina naturala, plantele verzi, inclusiv peretii cu plante verticale si licheni sunt elemente tot mai des intalnite in spatiile office.
Amenajarea unui birou modern
Amenajarea unui birou modern este definita de simplitate si functionalitate. Birourile moderne sunt spatii aerisite, ce beneficiaza de lumina naturala si echipate cu piese de mobilier in nuante deschise sau neutre. Elementele decorative sunt atent alese – acestea nu sunt extravagante, ci minimaliste.
Idei pentru amenajarea unui birou in stil minimalist
Amenajarea unui birou in stil minimalist presupune, in primul rand, achizitii simple si cumpatate. Stilul minimalist pune accentul pe jocuri de alb, negru si gri, linii drepte, texturi simple si materiale fara imprimeuri. Se folosesc insertii sau constructii din sticla si aliaje metalice, iar elementele decorative sunt aproape inexistente, ori iau forma unor opere de arta abstracte.
Amenajarea biroului in stil contemporan
Amenajarea biroului in stil contemporan presupune raportarea la tendintele curente in procesul de design. Sfatul nostru este sa alegi finisaje, piese de mobilier si de decor atemporale sau sa optezi pentru piese care vor putea fi reinterpretate in timp – din materiale care pot fi vopsite, de exemplu. Este important sa ne aliniem trendurilor din punct de vedere al tehnologiei si calitatii materialelor, insa este o risipa sa o facem doar din punct de vedere estetic.
Stilul industrial in amenajarea biroului
Stilul industrial in amenajarea biroului are un aer dinamic. Elementele metalice si tonurile de gri, imbogatite cu cateva accente de culoare, pot crea o atmosfera foarte dinamica, recomandata intr-un mediu de lucru modern.
Amenajarea unui birou vintage
Amenajarea unui birou vintage este o amenajare potrivita in special in firmele mici. Stilul vintage este un stil puternic personalizat – toate piesele, atat de decor, cat si de mobilier vechi vin cu o poveste.
Idei pentru un birou sustenabil
Un birou sustenabil este un birou aliniat principiilor moderne. Un stil de viata, nu doar un stil de design, o amenajare a unui birou sustenabil presupune regandirea multor filosofii organizationale. Poti incepe prin realizarea unor zone de reciclare si prin inlocuirea paharelor si a altor ustensile din plastic cu unele din materiale biodegradabile.
Ai grija si la birotica folosita (ex: hartie, cartuse, etc.), precum si la consumul de energie din spatiu.
Amenajarea biroului in functie de domeniul de activitate
Amenajarea unui birou de serviciu difera, in mod evident, de la un tip de activitate la altul. Agentiile de publicitate, de pilda, opteaza de cele mai multe ori pentru stiluri de design interior minimaliste cu influente eclectice – mobilierul este simplu, paleta cromatica aleasa fiind responsabila in a face spatiul mai dinamic. Sau o selectie atenta de plante pentru birou. Plantele pentru birou sunt, de altfel, potrivite in orice spatiu daca acesta beneficiaza de lumina, insa este importanta selectia unor plante usor de ingrijit si rezistente.
O amenajare a unui birou directorial intr-o agentie de publicitate pune accentul, asadar, pe creativitate si functionalitate in designul interior, pe cand acelasi tip de spatiu, intr-o companie din domeniul IT, trebuie optimizat din punct de vedere practic.
Pentru o amenajare de birou de avocatura trebuie luat in calcul fluxul de dosare, acte si hartii, cel mai important obiectiv al designerului de interior fiind, in acest caz, crearea unui sistem de depozitare eficient – dosarele trebuie sa fie usor de reperat si accesat, dar si de pus la loc pentru a pastra biroul ordonat.
Sfaturi utile pentru amenajarea unui birou din domeniul IT
Productivitatea creste atunci cand grijile scad. De aceea, recomandam ca atunci cand pui la punct amenajarea unui birou din domeniul IT sa ai grija sa pastrezi spatiul curat. Pune la punct o zona de lucru bine definita si asigura-te ca atat birourile, dar mai ales scaunele sunt confortabile si indeplinesc conditiile ergonomice.
Amenajarea unui birou din domeniul Marketing/Publicitate
Toate ariile creative de lucru au nevoie de amenajari care sa inspire. In marketing si publicitate, pe langa spatiile individuale de lucru inspirationale, sunt recomandate si zone colaborative de lucru – acolo se nasc cele mai bune idei.
Amenajarea unui birou de avocatura
Pentru amenajarea unui birou de avocatura trebuie sa nu pierzi din vedere importanta spatiilor de depozitare si a organizarii.
Amenajare birou pentru contabil
Biroul unui contabil nu trebuie sa fie un loc anost. Designul indrustrial este perfect pentru o amenajare de birou pentru contabil, dar acesta poate fi la fel de bine un spatiu mai confortabil.
Amenajare birou pentru terapeut/psiholog
Cand vorbim despre o amenajare de birou pentru terapeut, un design interior cald, calm, care pune accentul pe relaxare este ideal. Este importanta, de asemenea, crearea unui mediu in care clientul se simte in siguranta si unde dialogul nu va fi perturbat de factori externi.
Recomandari eficiente pentru cresterea productivitatii
Un angajat relaxat este un angajat eficient. Nimeni nu poate munci bine sub presiune, inconjurat de zgomot, asezat intr-un scaun de birou inconfortabil sau intr-un colt intunecat. Creaza un spatiu de lucru care sa le aduca beneficii tuturor agajatilor.
- Daca nu beneficiati de suficienta lumina naturala din cauza orientarii cladirii, compenseaza cu corpuri de iluminat suficiente.
- Achizitioneaza piese de mobilier ergonomice.
- Pastreaza incinta curata si ordonata.
- Creaza colturi verzi cu plante in birou.
- Pune sarcinile angajatilor in centrul conceptului de amenajare, astfel incat, sa eficientizezi procesul de munca.
- Creeaza spatii de relaxare si interactiune intre angajati.
- Creeaza spatii de lucru in echipa.
Sfaturi privind iluminarea corespunzatoare in birou
Lumina este esentiala intr-un spatiu de lucru, asa ca daca nu beneficiezi de suficienta lumina naturala te sfatuim sa apelezi la corpuri de iluminat cu o temperatura neutra de 4000K. Astfel o sa redai intr-un mod autentic conditiile ideale de luminozitate.
Este important de asemenea sa iei in calcul corpuri care sa iti permita reglarea intensitatii luminii in functie de tipul de activitate si de fiecare persoana in parte.
Recomandari pentru alegerea culorilor din birou
Culorile influenteaza starea de spirit si felul in care creierul nostru functioneaza. Unele au un efect energizant (portocaliu), altele au un efect calmant (galben), in timp ce altele pot crea agitatie ori, mai mult, pot cauza migrene – daca privesti, zi de zi, timp de opt ore, acelasi perete rosu risti sa te alegi cu dureri de cap.
Alegerea gamei cromatice este foarte importanta intr-un birou. Avem doua sfaturi pentru tine: combina armonios culorile si pastreaza un echilibru. Orice culoare poate fi folosita, chiar si nuantele obositoare, daca nu exagerezi.
Alegerea mobilierului: scaunul de birou si masa de lucru
Oricine lucreaza intr-un birou petrece mult timp stand pe scaun. Scaunele trebuie sa sustina spatele corect si sa nu provoace durere. Acesta este motivul pentru care scaunele reglabile, cu design ergonomic, sunt cea mai buna alegere. In ceea ce priveste birourile, cele cu picioarele reglabile au devenit tot mai populare, pentru ca iti permit sa alternezi lucrul de jos cu statul in picioare. Cel mai important factor in alegerea acestor doua elemente este confortul.
Spatiul de depozitare: cum il planifici?
Depozitarea este o necesitate in orice birou, in special depozitarea inchisa, care te ajuta sa mentii spatiul ordonat mult mai mult timp. Organizarea este si ea foarte importanta, pentru ca spatiul este mult mai usor de ingrijit si gasit daca fiecare lucru are locul lui. Astfel te asiguri si ca spatiile de depozitare gandite initial nu devin neincapatoare din cauza faptului ca nu sunt organizate.
Plante pentru birou – cum le alegi?
Atunci cand alegi plantele pentru birou, trebuie sa iei in calcul doi factori majori: cat de luminoasa este incaperea si cat timp va fi alocat ingrijirii acestora. Vrei, de asemenea, sa cauti plante rezistente. Printre acestea se numara Limba soacrei (sansevieria), planta ZZ (Zamioculcas) si palmierul pitic (Chamaedorea elegans).
Daca nu esti convins ca plantele vii vor rezista in biroul tau, poti opta pentru plante naturale, dar stabilizate, care nu necesita nici un fel de intretinere si au o durata de viata de pana la 10-15 ani.
De ce FOUR Design Studio pentru amenajarea biroului?
Intr-o societate in care oamenii sunt incurajati sa isi urmareasca interesele proprii si se grabesc cu totii spre un castig rapid, noi, echipa FOUR Design Studio, suntem sensibili la dorintele si nevoile oamenilor cu care lucram, suntem atenti la informatiile de ansamblu, la povesti si cuvinte uneori nerostite de clientii nostri si dispunem de experienta si creativitatea necesare pentru a duce la capat proiecte de exceptie.
Portofoliul nostru este amprenta a profesionalismului care ne-a transformat, in timp, dupa multa munca, intr-una dintre cele mai cunoscute echipe de arhitecti de interior din Romania.