Mersul la doctor, putem cu totii admite, nu este o experienta placuta. Prin intermediul unui interior bine gandit insa, putem oferi o experienta diferita pacientilor nostri; o stare de calm, un spatiu primitor. Haideti sa aruncam o privire la felurile prin care putem face asta.
Ce este esential in amenajarea clinicii medicale?
Organizarea spatiului si compartimentarea acestuia in functie de nevoile functionale este unul din primii pasi in amenajarea clinicii si unul din cei mai importanti.
Odata ce fluxul de lucru este bine stabilit putem incepe a creiona conceptul de amenajare. Acesta reprezinta crearea unei povesti de design care transmite valorile de brand inca de la primul contact pe care il au pacientii cu spatiul.
Planificarea amenajarii clinicii medicale
Inainte sa ajungem la designul de interior insa, este important sa avem un plan bine-pus la punct. In primul rand, sa avem raspunsuri la intrebarile esentiale: care este specializarea clinicii? Ce tip de aparatura ne trebuie? Cat de mare va fi spatiul? Ce flux de oameni preconizam? Cate sali de consultatie, cati doctori lucreaza in acelasi timp?
Apoi, alocam un buget. Bugetul pentru achizitionarea aparaturii medicale, pentru renovarea spatiului, si elementele de marketing. Fiind un spatiu greu de amenajat, este necesar sa colaboram cu un profesionist din industria de healthcare design. Acesta ne va putea ghida in urmatorii pasi: stabilirea conceptului si a identitatii vizuale, planificarea spatiului, proiect tehnic – iluminat si aparataj electric, finisaje, mobilier etc. si implementarea tuturor acestor pasi pana la ultimul detaliu. Noi, cei din echipa FOUR Design Studio, va putem asista pe parcursul intregului proiect si putem garanta executia unui clinici medicale de succes.
Stabilirea conceptului clinicii
Conceptul sta la baza oricarui proiect de design de interior. Un concept bine-stabilit va reusi sa ne defineasca spatiul, sa faca trecerea de la o clinica anosta la un proiect de succes. In afara serviciilor oferite, trebuie sa ne gandim la felul in care putem aduce clientilor nostri un plus-valoare. Cum ne diferentiem fata de alti competitori? Care sunt punctele noastre forte? Acest key statement ne va folosi mai departe la definirea identitatii vizuale, logo, elemente grafice si paleta de culori. Incorporand aceste elemente si caracteristici in arhitectura de interior, vom obtine un spatiu coerent, un design curat si eficient, o poveste bine articulata.
Identitatea vizuala
Prin identitate vizuala aducem laolalta logo-ul, designul grafic, brandingul si designul de interior intr-un mod unitar si coerent.
Logo-ul este un component foarte important, pe care il putem integra in zonele cu vizibilitate mare, in special zona de receptie. Identitatea vizuala va fi folosita si pentru elementele grafice, precum semnalizarea si marcajele din spatiu. Ele vor merge mana in mana cu designul de interior, completandu-se reciproc si alcatuind look and feel-ul clinicii.
Idei amenajare cabinet medical in functie de spatii
Amenajarea interiorului va fi dictata de felul in care am planificat si compartimentat spatiul. Fiecare zona are un alt scop, un alt flux de oameni, un alt ritm si tempo. Trebuie luate in calcul aceste aspecte, pornind de la intrare si cum o marcam, la cum gandim receptia si sala de asteptare, la cum putem eficientiza salile de consultatie.
Amenajare receptie clinica medicala
Receptia este locul in care putem face o prima impresie pozitiva. Putem centra receptia in spatiu, astfel incat sa obtinem acces rapid catre fiecare sala de consultatie, dar in acelasi timp persoana de la receptie trebuie sa aiba si o buna vizibilitate asupra pacientilor care intra, pentru a-i intampina . Logo-ul si numele clinicii au aici loc frontal, putandu-ne intampina clientii cu un design grafic atractiv.
Intrarea in clinica are un rol important deoarece reprezinta primul mesaj de intampinare pentru pacienti. Poti utiliza cateva elemente de impact, insa lasa spatiul aerisit si nu il agomera foarte mult.
Chiar daca este o clinica medicala, in zona receptiei putem sa fim mai creativi si ii putem intampina pe cei care ne trec pragul cu o amenajare asemenea unui hotel “cozy” pentru un plus de incredere si confort .
Amenajare sala/zona de asteptare
Sala de asteptare este locul in care ne putem relaxa pacientii, oferindu-le o experienta confortabila in loc de una stresanta. Locurile de sedere trebuiesc planificate avand in vedere o balanta intre comfort, spatiu personal si folosirea eficienta a spatiului. Putem folosi un mobilier ergonomic, rezistent la trafic, si usor de curatat. Timpul trece greu in aceasta camera, de aceea un fotoliu comfortabil face toate diferenta. Lumina poate fi mai calda aici, nuantele de culori calme si naturale. Plantele sunt bine-venite, la fel si un ecran TV sau un material pentru lectura.
Amenajarea cabinetului medical
Sala de consultatie, cabinetul medical in sine, trebuie sa fie bine aerisit, luminat si usor de curatat. Toate materialele si finisaje alese trebuiesc deci sa fie usor de spalat si sa corespunda cu normele date de Minister. In functie de specializare, vom avea nevoie de echipamente diferite, insa trebuie sa avem suficient spatiu pentru ele si pentru un flux eficient in camera. Compartimentarea camerei trebuie si ea gandita impreuna cu specialistul, in functie de cum prefera acesta sa lucreze.
Amenajarea grupurilor sanitare din cliniciile medicale
Grupurile sanitare trebuie si ele sa se adapteze la restul interiorului, sa urmeze atmosfera clinicii, insa aici accentul cade si mai mult pe igiena. Spatiile sanitare trebuie sa fie usor de curatat si aerisit si suficient de spatioase pentru cei cu dizabilitati. Pentru confortul pacientilor aici avem nevoie sa le punem la indemana sapun, dezinfectant, suport de servetele si alte accesorii indispensabile al caror loc trebuie luat in calcul de la inceput. Daca nu dispunem de foarte mult spatiu pentru grupurile sanitare putem sa folosim finisaje inedite care sa le scoata din anonimat, precum: tapetul, plantele stabilizate, mozaicul.
Amenajarea salilor pentru personal
Ca orice alt business, clinica trebuie sa dispuna de un mod eficient de desfasurare al operatiunilor zilnice. Trebuie sa asiguram personalului conditiile necesare pentru a profesa intr-un spatiu organizat, sigur si avansat tehnologic. Spatiul trebuie planificat si compartimentat corespunzator, fara distante mari intre camerele de consultatie si tratament, si cu spatii suficiente de depozitare. Personalul trebuie sa dispuna de anumite sali functionale, precum vestiar, camera de luat masa, sau spatiu de relaxare. Este important sa le asiguram maximul de comfort. Camerele pentru personal, in special cele de luat masa, nu ar trebui sa fie langa saloanelele de tratement. Mancarea nu este permisa in acele zone.
Amenajarea salilor de depozitare & sterilizare
Deoarece clinica medicala trebuie curata, dezinfectata si sterilizata foarte des, avem nevoie de spatiu in care putem depozita produsele necesare. De asemenea, avem nevoie de o zona in care putem depozita echipamentele, atunci cand acestea nu sunt folosite. Ele trebuie ferite de soare si pastrate la o temperatura optima. Produsele de dezinfectare sunt obligatorii intr-o clinica medicala, impreuna cu un proces regulat de curatare, dezinfectare si sterilizare. Aceste zone trebuie gandite in fazele initiale, pentru a ne asigura ca nu incomodeaza traficul din clinica.
Idei de amenajare a clinicii in functie de specializare
Spatiile comfortabile si homelike au devenit standardul in industria de healthcare design. Acum estetica si comfortul depasesc cu mult sentimentul de institutionalizare si standardizare. Punem accent pe crearea unei comunitati, pe vindecare si pe o stare de bine.
Amenajare cabinet medical general
Este important ca pacientii sa se simta in largul lor, de aceea de multe ori salile dintr-o clinica copiaza elementele unui living room: mobila confortabila, zone de socializare. Este important sa ne gandim si la acces wifi, televizor, sau diverse distractii pentru copii, precum jocuri video, carti de colorat. Pentru personal, trebuie sa avem camere de relaxare / socializare si spatii outdoor. Recomandam cat mai multa lumina naturala, ferestre mari, plante si zone verzi, care sa creeze o stare de calm. Mobila comfortabila si texturile fine, placute la atingere, au si ele un impact psihologic. Amenajand clinica pornind de la efectele psihologice dorite, ne asiguram ca pacientii au parte de cel mai bun tratament si o recuperare rapida.
Amenajare cabinet psihologic
Aceleasi principii trebuiesc bineinteles aplicate si in cabinetele psihologice, unde starea de psihic a pacientului joaca rolul principal in recuperarea sa. Interiorul si ambianta cabinetului in sine pot afecta sanatatea mentala a pacientilor, cat si experienta terapeutilor.
Din nou, spatiul trebuie sa fie primitor, comfortabil, linistit, si sa ofere o stare de siguranta oamenilor vulnerabili emotional. Este necesar ca incaperea sa fie spatioasa si luminoasa, intr-o zona fara mult zgomot de fundal. Culorile sa fie calme, nu saturate. Pornim de la doua fotolii, sau un fotoliu si o canapea (pentru terapeut, respectiv pacient), apoi putem adauga in jurul acestora o masuta, carti, sau alte decoratiuni. Nu incarcam cu decoratiuni, insa este recomandat sa aducem un plus de personalitate camerei.
Amenajare cabinet stomatologic
Primele vizite la stomatolog ne vor guverna atitudinea catre mersul la stomatolog in viitor. Este important sa generam numai ‘prime vizite bune’, mai ales pentru copii.
Instalatiile electrice, termice si sanitare, trebuie trasate cu grija, deoarece un cabinet stomatologic va dispune de piese de echipament foarte specifice. Proiectarea mobilierului este o etapa minutioasa, insa odata stabilita pozitia si tipul mobilierului, trebuie sa ne asiguram ca vom avea spatiu si comfort suficient pentru desfasurarea activitatilor.
Mai multe despre cum sa amenajati o clinica stomatologica, gasiti aici!
Amenajare cabinet veterinar
Pentru clienti, personal si animale, o clinica veterinara trebuie sa fie primitoare, atractiva din punct de vedere estetic, sa aiba un layout functional si un flux eficient. O clinica greu de navigat va duce la confuzie, congestie si timp irosit. Trebuie sa existe un traseu rapid intre zona de check-in si salile de examinare, iar o farmacie langa zona de check-out ar fi bine-venita. Avem nevoie si de o incapere unde putem izola animalele contagioase. Echipamentele folosite in clinicile veterinare se modernizeaza pe zi ce trece, iar atentie acordata acestora este foarte importanta, putand sa ne diferentieze de competitori. Pentru un plus de profit, putem alatura serviciilor de clinica magazine veterinare sau chiar si frizerie.
Amenajare clinica de chirurgie estetica
Pentru acest tip de clinica, planificarea spatiului este elementul cheie. Avem nevoie de echipamente specifice, de aceea compartimentarea trebuie sa fie gandita bine. O buna ventilatie si iluminare sunt necesare. Din punct de vedere al finisajelor, aceleasi standarde medicale se aplica; observam insa o tendinta spre un design interior mai feminin, mai glam sau chiar luxury. Profesionalistii nostri va pot ajuta cu specificatiile acestui tip de clinica.
Norme de amenajare a unui cabinet medical
Clinicile medicale, ca orice alte institutii de acest tip, se supun unor norme stricte de amenajare a spatiului. Ele trebuie sa aiba anumite dotari minime, conform anexei nr. 2 la Ordinul MSF nr. 153/2003, modificat prin Ordinul MS nr. 1010/2020 si Ordinul MS nr. 1760/2020.
Clinica trebuie sa contina: sala de asteptare (minim 1.5 metri patrati/ persoana), sala de consult, sala de tratament (minim 9 metri patrati, insa depide de dimensiunile echipajelor) si grupuri sanitare (minim doua: unul pentru pacienti, unul pentru personal).
Materialele trebuie alese conform normelor DSP: sa fie rezistente si usor de curatat, rezistente la dezinfectare, antibacteriene si antifungice. Pardoselile sa fie fara rosturi. Mochetele sunt interzise.
De asemenea, este necesar sa respectam normele de incendiu. Trebuie sa avem o unitate sanitara dotata cu stingatoare, echipamente de protectie si iesiri de urgenta.
Recomandari utile in alegerea elementelor de design
Cum am zis mai sus, identitatea vizuala ne va ajuta sa aducem laolalta designul grafic, branding-ul si interiorul intr-un mod uniform si coerent. Interiorul se va schimba dintr-o zona in alta, insa trebuie sa pastram un stil unitar, prin care sa putem regasi elemente, materiale, texturi.
Pardoseala potrivita in cabinetul medical
Pardoseala dintr-un cabinet medical joaca un rol important, deoarece reprezinta provocarea cea mai mare cand vine vorba de igiena. Ea trebuie sa fie curatata si dezinfectata frecvent, de aceea este important sa fie antifungica, rezistenta la produse chimice, rezistenta la pete, usor de curatat si desigur, rezisenta la trafic intens.
Daca in spatiile comune de asteptare si in receptie putem sa fim mai creativi si sa folosim ceramica, vopsea epoxidica, sau alte materiale care se preteaza unui trafic intens, in cabinetul medical suntem obligati sa utilizam doar suprafete vinilice, cauciucate sau PVC, suficient de flexibile pentru a fi intoarse si pe perete pe post de plinta si care permit a fi montate fara rosturi.
Alegerea culorilor in cabinetul medical
Dupa cum stim, culorile au efecte diferite asupra noastra, putandu-ne influenta starea si buna-dispozitie intr-un mod foarte subtil.
Industria medicala a fost intotdeauna asociata cu palete monocromatice, albe, sterile. Des intalnita in receptii sau cafenelele din incinta clinicii, aceasta abordare nu este chiar cea mai primitoare.
Studiile psihologice au demonstrat ca diferite culori, precum albastru, pot fi folosite in aceste tipuri de spatii pentru a calma anxietatea pacientilor. Aceasta strategie poate fi aplicata chiar si in proportii mici, cum ar fi un perete de accent, un logo sau elementele grafice din camera.
Cu paleta de culori formata din alb, bej, crem si off-white, putem usor crea o atmosfera calda, relaxanta. Nuantele pastel sunt si ele binevenite, verdele pastel fiind destul de des intalnit in zona de healthcare.
Corpurile de iluminat in clinica medicala
Iluminatul este si el unul din aspectele important in designul de interior. El nu are doar rol functional, cat si unul estetic. Lumina din cabinetul medical si salile de examinare, trebuie sa fie puternica si neutra, insa in zona receptiei si a salilor de astepare putem utiliza lumini mai slabe, pentru a oferi o stare de calm spatiului si pacientilor. Daca dispuneti de spatii flexibile, multi-uz, puteti instala lumini dimabile; astfel le putem modifica intensitatea in functie de cum folosim spatiul.
Un lucru important de avut in vedere este si factorul sustenabil, desigur. Luminile LED, adaptate de majoritatea designerilor de interior pentru spatii comerciale (si medicale), reprezinta o solutie eficienta. Consuma putina energie, rezista mult timp si bineinteles, arata foarte bine.
De ce FOUR Design Studio pentru design-ul interior al cabinetului medical?
Designul pentru spatii healthcare include o responsabilitate mare in fata nevoile pacientilor si nevoile personalului. Daca interiorul nu este bine gandit, atunci nici clinica nu poate functiona corespunzator. Amenajarea unei astfel de facilitati este supusa multor reguli, de aceea trebuie sa ne asiguram ca avem ajutorul necesar.
Noi, cei de la FOUR Design, avem experienta in amenajarea clinicilor de diferite dimensiuni si pentru diferite grupuri tinta. Intelegem complexitatile unei clinici medicale, iar echipa noastra are expertiza necesara pentru a le solutiona intr-un mod eficient. Gasim solutii la orice problema apare pe santier, si oferim intotdeauna mai mult decat se asteapta clientul de la noi. Indiferent de dimensiunile proiectului tau, ne vom asigura ca impreuna vom facilita o experienta pozitiva si comfortabila atat clientilor, cat si angajatilor.
‘Pentru noi designul inseamna sensibilitate. Sensibilitatea de a asculta si a identifica nevoile clientului. Sensibilitatea de a asculta spatiul si a raspunde constrangerilor lui. Sensibilitatea de a fi atenti la fiecare detaliu si de a nu ignora.