Amenajarea restaurantului: etape, imagini și stiluri de amenajare

Home  /  Blog   /  Amenajarea restaurantului: etape, imagini și stiluri de amenajare

Amenajarea restaurantului: etape, imagini și stiluri de amenajare

Daca analizezi cu atentie unde sunt cele mai grozave restaurante din lume, vei constata ca ele sunt ascunse. Trebuie sa faci un efort deosebit pentru a ajunge la ele. Asa incepe trailer-ul unuia dintre cele mai populare productii de pe Netflix – Chef’s table.

Filosofic, gestul de a lua masa reverbereaza in cele mai indepartate timpuri si raspunde unei nevoi de baza a omului ca fiinta sociala – dorinta si nevoia de a fi cu cei asemeni tie, de a imparti bucatele si odata cu acestea, atentia si o parte din emotiile tale. Gestul de a cina, de a te aseza la masa a evoluat de la supravietuire la socializare, conectare. Iar, mult mai tarziu, de la conectare la arta, odata cu patrunderea conceptului de fine dining. In acest univers care are drept coordonate foamea, arta si socializarea, se asaza amenajarea unui restaurant. In plus, anii pandemici au reprezentat inceputul reconfigurarii traseului de dezvoltare a sectorului HoReCa, unul dintre cele mai afectate zone de business in urma Covid-19 si, desi provocarile au fost imense, o evolutie interesanta in zona de amenajare restaurant se anunta la orizont.

Poate ca nu exista nimic mai terapeutic decat o experienta culinara rafinata. Rafinamentul culinar si standardele transforma in memorabila o experienta pe care o petrecem intr-un restaurant. In acest articol vom aborda modul in care amenajarea unui restaurant este realizata, pornind de la functia pe care o are acesta in vietile noastre – de conectare, urmarind impactul pe care-l ai asupra clientilor, modul in care ii loializezi si modul in care impletesti flerul investitional cu abordarea emotionala.

Asadar…hai sa vedem impreuna prin ce trecem pana spunem “Dinner is served”.

 

Aspecte esentiale in amenajarea restaurantului

Pe scurt, cele mai importante trei lucruri pentru amenajarea restaurantului sunt: conceptul, functionalitatea si bugetul. In momentul in care aceste trei aspecte sunt bine stabilite, restaurantul este aproape amenajat.

Un concept de restaurant este tema care defineste restaurantul, ideea generala, creativa, unificatoare, in care se regasesc inclusiv bucataria, stilul de servire, muzica aleasa sau designul meniului.

Pentru ca un concept sa aiba validitate, trebuie sa fie pus in practica, asadar, trebuie sa devina functional – ceea ce in mare parte face un arhitect – amenajeaza cu sens spatiul.

Conceptul tau poate fi grozav, dar, daca spatiul nu este proiectat corect, s-ar putea sa nu ai rezultatele pe care le urmaresti. Functionalitatea ia in calcul aspecte precum fluxuri tehnologice de productie si servire corecte, asezarea meselor, cromatica, iluminatul, sonorizarea, parcursul clientului in spatiu, zonele principale si toalete.

Cand mentionam bugetul, nu incercam sa raspundem prin stabilirea unei sume ci, mai degraba, ne referim la modul in care putem sa eficientizam diferite costuri, sa temporizam project managementul astfel incat sa obtinem acelasi rezultat, in costuri similare, poate sacrificand rapiditatea execuției, samd.

 

Conceptul restaurantului

Asa cum spuneam, un concept de restaurant este ideea sau tema generala care defineste restaurantul. Conceptul reverbereaza in designul meniului, in stilul de servire, in decorul salii si, desigur, in stilul de mancare. Multe restaurante, de exemplu, sunt concepute pe baza experientelor sau intereselor personale ale bucatarului. Patrimoniul, ingredientele locale, traditiile sau familia sunt toate surse comune de inspiratie pentru conceptele de restaurante. Dar conceptele pot fi definite si de experienta bucatarului, pregatirea sau interesul pentru o anumita zona artistica, stiinta sau cultura. Pentru ca mâncarea este, pana la urma, un amestec al tuturor acestor lucruri. 

Un concept bun de restaurant va armoniza o serie de elemente, conferind un ton unitar. De la numele unitatii pana la culoarea vopselei de pe pereti, fiecare detaliu contribuie la conceptul general. De exemplu, descrierea felurilor de mancare din meniu poate enumera literalmente ingredientele si modul in care acestea au fost gatite, sau poate fi la fel de poetica ca descrierea unei experiente, a unei imagini sau a unei teorii abstracte. Dar abordarea ar trebui sa aiba sens in contextul temei generale.

Conceptul unui restaurat este determinat de tipul de restaurant pe care vrei sa il deschizi si, mai jos, lasam o lista cu cele mai populare tipologii:

  • Fine dining
  • Bistro
  • Restaurant de familie
  • Cafenea
  • Bar
  • Pop-up
  • Bufet
  • Food truck
  • Fast food

Desigur, decizia asupra unui concept poate fi dificila, de aceea am impartit procesul in pasi pentru a te ajuta sa castigi claritate:

Stabileste ce te inspira si ce te defineste ca bucatar – Acest lucru este mai usor de spus decat de facut si, adesea, chefii au nevoie de o viata intreaga pentru a-si da seama. Un inceput bun este sa va decideti asupra stilului de mancare spre care gravitati cel mai mult.

Identifica punctele unice – Restaurantele care ofera ceva unic au sanse mult mai mari de a ramane in mintea consumatorilor si de a-i fideliza.

Analizeaza cu atentie baza de clienti deja existenta sau la care vrei sa ajungi – Poate fi dificil sa spui exact cu ce tip de restaurant vor rezona oamenii, dar este important sa te asiguri ca exista o anumita cerere pentru ceea ce vrei sa oferi. Studiaza concurenta si observa unde alte afaceri au avut succes. Incearca sa te gandesti ce conteaza pentru clientii tai potentiali si decide ce vrei sa le comunici.

Pune meniul la punct – Desi este in regula sa te indepartezi putin de traditii, este important sa eviti sa concepi feluri de mancare care sunt incurcate sau confuze. Asadar, daca te marketezi ca un pub irlandez, e bine sa oferi exact lucruri pe care oamenii se asteapta sa le gaseasca intr-un pub irlandez. Dar daca ai un concept sofisticat precum este fuziunea chinezo-mexicana sau gastronomia moleculara, probabil ca poti fi mult mai creativ la nivel de meniu.

Alege stilul de servire – Odata ce meniul este in mare parte stabilit, ar trebui sa fie usor sa alegi un stil de servire care se va preta bine preparatelor tale. De exemplu, multe alimente italiene sunt grozave atunci cand sunt servite in stil de familie, dar antreurile scumpe cu fructe de mare merg servite intr-un mediu cu mese rafinate.

Fii constient de asteptarile clientilor: anumite stiluri de servicii sunt adesea insotite de etichete specifice, precum ar fi codul vestimentar.

Consecventa este cheia: identitatea restaurantului ar trebui sa fie unitara pentru a crea o atmosfera confortabilă. Consecventa conceptului are dublu rol: trebuie sa fie coerenta si trebuie sa ramana constanta. Aceasta inseamna ca toate aspectele restaurantului trebuie sa aiba un fir comun. Odata ce ai stabilit un meniu si un stil de care esti multumit, este important sa nu il schimbi. In timp ce schimbarile sezoniere pot fi o modalitate excelenta de a mentine clientii interesati, tonul general al restaurantului ar trebui sa ramana acelasi, astfel incat clientii care revin sa stie la ce sa se astepte, sa ofere recomandari precise prietenilor si sa se bucure de experienta.

 

 

Exemple unice de concept de restaurant

Sa gasesti un concept unic si o tematica pentru restaurante poate fi dificil, mai ales pentru ca exista o linie fina intre un concept inteligent si unul comun. Exista insa cateva directii care pot functiona ca o plasa de siguranta in identificarea unui concept care sa te pozitioneze corect si sa te ajute sa cresti sanatos un business in domeniul HoReCa.

Mashups – Cele mai multe concepte pleaca de la stilul de mancare si, adesea, cele mai de succes restaurante combina feluri de mancare, decor si stiluri de servire intr-un mod original. De exemplu, mancaruri rafinate frantuzesti, intr-un mediu relaxat, in stilul from farm to table.

Restaurante de lux – Cele mai multe restaurante cu stele Michelin devin celebre datorita conceptelor lor inovatoare. Sigur, acest premiu este acordat doar bucătarilor care ofera mancaruri inovatoare, dar, de obicei, ideea din spatele restaurantului se refera la calitatea experientei culinare. Ca rezultat, numele fiecarui fel de mancare, vasul pe care este servit, iluminatul, mobilierul si locatia trebuie sa fie toate coezive.

Gimmicks – Rainforest, drive-in, blindfolded restaurant sunt toate exemple de concepte de tip gimmick, care pot fi o experienta distractiva si unica pentru meseni.

In timp ce dezvoltarea unui concept de restaurant ar putea parea imposibil, daca imparti procesul in pasi mai mici, devine mult mai usor de gestionat. Crearea unui meniu, a unui mood, si a unui stil de servire care sa para coeziv se bazeaza in mare parte pe o intuitie ascutita si o viziune clara. Deci, fie ca deschizi un restaurant pentru prima data, fie ca vrei sa dai un refresh unui restaurant deja consacrat, care difera de restaurantele pe care le-ai infiintat in trecut, se aplica aceleasi principii de baza. Incearca sa echilibrezi unicitatea cu asteptarile, sa menții lucrurile consistente si sa pui mancarea pe primul loc. 

 

Stabilirea bugetului pentru amenajarea restaurantului

Pentru a realiza un buget de succes, ia in considerare urmatoarele detalii:

  • Stabilirea bugetului este un pas important pentru a da startul unui asemenea proiect.
  • Acesta trebuie stabilit initial pentru a putea face un management cat mai lin si mai eficientizat, pentru a putea alege cele mai bune optiuni in functie de acesta.
  • In general, pentru stabilirea macro a unui buget e bine sa ai in vedere anumite aspecte concrete precum ar fi spatiul disponibil si tema pentru care optezi.
  • Priveste bugetarea ca o investitie si NU ca pe o cheltuiala
  • Cand ai indoieli, gandeste-te la mancare, la ce tip de experienta vrei sa creezi: pasiunea ta pentru mancare ar trebui sa serveasca drept busola pe tot parcursul procesului de dezvoltare a conceptului si de stabilire a bugetului.

Planificarea si proiectarea spatiului

Planificarea si proiectarea spatiului sunt o etapa fundamentala in amenajarea restaurantului, iar pentru acest lucru vei avea nevoie de o echipa de lucru, de un concept, de dezvoltarea proiectului si de obttinerea autorizatiilor necesare.

Incearca sa eviti sa alegi drumul cel mai scurt la acest nivel – din pacate nu exista, iar daca o vei face, la un moment dat, in desfasurarea proiectului te vei confrunta cu urmarile acestei alegeri. Tot ce pare o solutie rapida, de moment, pe termen lung se va dovedi o solutie paguboasa. Spatiul este elementul care unifica atat designul interior, cat si experienta pe care o are clientul in restaurantul tau, de la intrare, pana la iesire, de la zonele de pasaj, la zona de dining. Dincolo de cum arata, este foarte important cum este impartit. Totodata trebuie ca spatiul sa se plieze pe povestea pe care vrei sa o transmiti. Planificarea spatiului ilustreaza distanta si relatiile dintre camerele si structurile fizice ale restaurantului, indica locatiile pentru dispozitive precum cuptoare, chiuvete, incalzitoare de apa si prize electrice. Ocazional, acestea vor include, de asemenea, adnotari despre ce materiale sunt folosite pentru a construi parti din spatiu si cum sunt construite parti ale spatiului.

Un plan bine conceput va servi la:

  • Cresterea eficientei si fluxului de lucru
  • Ajuta sa respecti bugetul pe masura ce amenajezi restaurantul
  • Ajuta sa iti pregateeti personalul pentru a lucra cat mai coerent si eficient posibil

Planificarea restaurantului este, de asemenea, importanta pentru stabilirea fluxul operational. Aceasta se refera la tot traficul din restaurantul, inclusiv la locul de unde sunt preluate livrarile, la modul in care bucatarii se deplaseaza in zona bucatariei, unde ospatarii preiau comenzile, samd.

Un plan bine conceput poate directiona in mod corespunzator acest trafic pentru a preveni blocajele sau supraaglomerarea. În contextul COVID-19, este deosebit de important sa abordati fluxul operational din restaurant tinand cont de de distantarea fizica intre meseni si personal.

In general, aspectele importante de care se tine, de obicei cont, in amenajarea spatiului unui restaurant, sunt:

  • Fluxul de clienti si numarul de angajati, aprovizionarea si vasele murdare trebuie sa fie distribuite in functie de regulile HACCP;
  • Color coding-ul si semnificatia acestora – unele culori sporesc apetitul, altele nu, chiar dau o stare de disconfort;
  • Specificatiile aerisirii si climatizarii;
  • Bucataria: amplasarea sa trebuie facuta extrem de abil, te poti confrunta cu mirosuri care pot deranja clientii;
  • Toaletele: amplasarea acestora trebuie să fie accesibila cu usurinta tuturor clientilor;
  • Lumina-mobila-sonorizarea: alese si amplasate in functie de duo-ul concept-spatiu disponibil, filtrat de buget;
  • In cazul in care restaurantul dispune de o scena (pentru orchestra/DJ), locul acesteia trebuie stabilit de la bun început, pentru a nu deranja clientii sau angajatii.

Amenajarea restaurantului avand in vedere tipul acestuia

Daca ar fi sa te asezi in orice loc din restaurantul tau, ce ai vedea in fata ochilor? Acesta este un exercitiu imaginar pe care il face orice arhitect, impleteste rigori spatiale si resurse disponibile si iti ofera restaurantul in varianta cea mai apropiata de visurile tale, indiferent de tipologie.

Amenajarea unui restaurant mic

Restaurantele mici sunt frumoase si funcționale, dar amenajarea lor poate fi o provocare: intr-un spatiu limitat trebuie sa gestionezi cu atentie fluxul de clienti, iar designul trebuie sa te ajute, adica sa devina functional cu precadere. Astfel, iti poti transforma micul restaurant intr-un loc cu adevarat frumos pentru luat masa.

Iata trei strategii care te pot ajuta in acest caz:

  • Poti profita de lumina pentru a da senzatia unui spatiu mai mare. Daca doresti sa dai senzatia de spatiu, mergi pe culori deschise si utilizeaza corpuri de iluminat translucide sau metalice care vor reflecta sau se vor juca cu lumina. O lumina intensa si care inunda o camera creeaza iluzia unui spatiu mai mare. Lumina naturala este un element de care trebuie sa profiti in acest caz: investeste in ferestre inalte, care lasa lumina sa patrunda.
  • Incorporarea lucrarilor de arta in design poate crea o atmosfera extraordinar de placuta, iar atunci cand sunt utilizate corect, pot da senzatia de spatiu mult mai mare: de exemplu, un perete focus, cu rame / tablouri sau cateva lucrari de arta pozitionate intr-o linie dreapta, verticala de-a lungul peretelui au exact acest efect.
  • Folosirea textelor personalizate, in decorarea spatiului si a peretilor, este o alta tactica foarte populara de marire a spatiului. La fel de populare fiind si oglinzile plasate strategic pe perete pentru a reflecta lumina si pentru a face sa para mai mare o camera.

Amenajarea unui restaurant cu terasa

Poate unul dintre cele mai populare stiluri de amenajare, mai ales în contextul Covid-19. O terasa adauga spatiu, redefineste experienta pe care un client o poate avea in restaurant si adauga un plus de farmec. Terasele pot fi de mai multe tipuri, cu gradina, fara gradina, venite in prelungirea spatiului interior, ca o anexa a acestuia sau un prolog experiential, avand loc transferul de atmosfera in aer liber.  Terasele pot functiona ca un spatiu in aer liber – o oaza speciala si care sa replice unu-la-unu stilul de amenajare de la interior – fie acesta rustic sau modern – prin reutilizarea elementelor precum draperiile, rafturile de carti si jardinierele ca separatoare, in functie de identitatea de brand a fiecarui restaurant, suplinind astfel problema majora ca “afara nu e ca inauntru”. 

Designul biofilic a început sa ia avant in ultima perioada tocmai ca urmare a Covid-19, fiind o idee extrem de apreciata pentru amenajarea unui restaurant terasa. Acesta se traduce ca un set de principii care sa ne permită conectarea cu lumea exterioara, fie ca se realizeaza prin plante, prin texturi si materiale naturale, fie cu modele si forme pe care le recunoastem din natură. Pornind de la a pune oamenii in centru atentiei, spatiile care vor fi proiectate cu aceste principii de Design Biofilic pot ameliora stresul, pot stimula starea de spirit, imbunatati functia cognitiva si creativitatea. Pe langa vegetatia sporita, folosim, de asemenea, lumina soarelui si materiale naturale pentru a crea medii primitoare.

Deci, in al doilea rand, la nivel tactic, pentru a avea o amenajare de succes a unui restaurant-terasa poti porni de la ideile de mai jos:

  • Alege mobilier din materiale naturale – bambusul, ratanul și lemnul – deoarece aduc un sentiment de caldura, variatii de texturi si nuante.
  • Adauga un element cu textura si model: anumite texturi pot fi folosite pentru a le imita pe cele pe care le-ati vedea in natura.
  • Maximizeaza lumina naturala: spatiile luminoase, aerisite, inundate de lumina naturala ne pot ridica starea de spirit. Ia in considerare atunci cand aranjezi mobila ca acesta sa nu obtureze fluxul natural al terasei.
  • Gandeste-te sa raspunzi la toate simturile: pe langa simtul vazului, simtul tactil, puteti lua in considerare si auzul si simtul olfactiv.

Amenajare restaurant de tip fine dining

Restaurantele de tip fine dining sunt construite in jurul ideilor subtil rafinate care pot face o diferenta majora. Indiferent de ocazie, amenajarea este construita in jurul atmosferei intime, serviciului de exceptie si dish-urile unice, de inalta clasa. Designul unui restaurant de fine dining echilibreaza ambianta primitoare si capacitatea maxima de locuri – nu facem rabat de la experienta, pentru cateva scaune în plus, acest tip de gandire fiind exclus din start. Luxury means quality.

Pentru a amenaja restaurantele de tip fine-dining suntem atenti la:

  • Micile detalii care fac diferenta;
  • Experienta oaspetilor este primordiala;
  • Meniurile a la carte sunt o practica obisnuita, precum si obligativitatea rezervarile;
  • Mobilierul trebuie sa fie foarte rafinat;
  • Vinul si bauturile de top sunt un accent major, deci ar trebui oglindite si in design.

 

Toate elementele de mai sus influenteaza deciziile pe care le luam cand realizam o amenajare de restaurant de tip fine dining. Designul rafinat se refera la construirea unei experiente de o calitate superioara si cu o formalitate mai mare in comparatie cu experienta de la un restaurant casual.

Atmosfera pe care o construim intr-un restaurant de acest fel are o eleganta subtila si pune in valoare complexitatea personalului, poezia dish-urilor si arhitectura deosebita a locului unde e amplasat restaurantul.

  • De obicei, la un restaurant rafinat exista mai multi membri ai personalului, iar personalul are un nivel mai inalt de pregatire si expertiza: bucatari celebri, chelneri bine trainuiti, personal de bar si, uneori, somelieri sau alti experti in mancare si bautura care sa ii ajute pe clientii dumneavoastra sa isi aleaga mancarea si bautura – de aceea fluxurile si traficul pot avea o complexitate mai ridicata;
  • Mancarea de la un restaurant de tip fine dining este de calitate mai inalta, facuta cu ingrediente de lux si servita in platinguri unice, de aceea, calitatea vaselor si a tacamurilor este, de asemenea, superioara, iar arhitectura cladirii restaurantului este notabila. Toate aceste elemente TREBUIE sa se regaseasca in amenajare;
  • Aceste tipuri de restaurante sunt adesea in cladiri istorice frumoase si/sau intr-un cadru natural superb, cu un view minunat din salile de mese, arhitectura fiind primul element care te poate determina sa alegi o experienta de tip fine dining.

Idei de amenajare a unui restaurant de familie

Restaurantele de familie (cafenelele se incadreaza in aceasta categorie) au trafic intens, asemanator cafenelelor si restaurantelor de tip fast-food, iar ora de varf tinde sa fie seara sau la pranz in weekend, cand familiile si cuplurile iau masa. Clientii acestor unitati vor sta, de obicei, mai mult la masa, asa ca este important sa cream o atmosfera placuta, de familie si sa existe locuri confortabile.

Un restaurant de tip familial poate avea mai multe stiluri – barbeque, traditionale (romanesti, grecesc, italian), preturile fiind moderate si meniul bogat. Pornind de la aceste variabile, un restaurant de familie trebuie sa creeze o atmosfera confortabila si primitoare. Tine cont, de asemenea, de urmatoarele detalii practice, vitale pentru acest tip:

  • Regula generala este ca, din spatiul total, 60% ar trebui dedicat zonei de servire a mesei si 40% pentru bucatarie, depozitare si toalete;
  • Spatiul dintre mese trebuie sa fie suficient pentru ca toti sa se poata misca fara a-i deranja pe altii;
  • Clientii trebuie sa poata vedea si sa poata fi vazuti, la randul lor, foarte clar de catre staff. E important ca ei sa simta ca orice nevoie ar avea, poate fi satisfacuta cat mai rapid posibil. De asemenea, este necesar ca ospatarii sa poata anticipa nevoile participantilor la masa. E bine sa ai acest lucru in minte cand stabilesti echilibrul dintre deschidere si intimitate;
  • Toaletele ar trebui sa fie usor de identificat, deoarece unii clienti ar putea sa se simta stanjeniti sa intrebe unde este baia. Asigura-te ca baile nu sunt amplasate langa bucatarie, deoarece igiena cu care gatesti va fi pusa la indoiala.

Sfaturi pentru amenajarea unei cherhana/restaurant pescaresc

In mod traditional, un restaurant pescaresc pune accentul pe culori marine: albastru, verde, etc. De aceea, este recomandata folosirea acestei palete cromatice – combinatie de nuante ce redau specificul marin. De asemenea, poti folosi si plante decorative, pentru a sublinia naturaletea.

Fiind un concept nu tocmai comun, se poate profita de acest lucru, decorandu-l intr-un mod unic: prin desene realizate pe pereti, decoratiuni cu specific marinaresc, etc. Mai mult, acest tip de restaurant poate fi amenajat si intr-un mod mult mai inovator, spre deosebire de utilizarea elementelor intalnite in mod obisnuit in restaurantele pescaresti, poti folosi de exemplu, texturi din lemn si pereti albi pentru a da un ton elegant, rezultand astfel un spatiu de luat masa ce pare din alta lume. Spatiul poate oferi o experienta vizuala ingenioasa, pe care o descoperi progresiv, cu cat stai mai mult in restaurant si care face si experienta „mancatului” mai interesanta si semnificativa.

Oamenii pot veni in acest tip de restaurant, nu doar pentru a-si potoli foamea, dar si pentru a experimenta impletirea unica dintre mancare si spatiu.

Amenajarea restaurantului: stiluri de amenajare

Idei de amenajare a unui restaurant traditional

Daca te simti ca acasa, e posibil sa fie traditional. Amenajarea unui restaurant in stil traditional poate fi facuta in doua modalitati, intocmai ca in cazul unui restaurant de tip pescaresc.

Putem merge pe reteta traditionala, bine-cunoscuta si verificata, iar aceasta decizie este conectata cu planul tau de business si cu publicul tinta. In acest caz, materialul predominant este lemnul, focusul amenajarii fiind elementele naturale si modul in care localul isi gaseste locul in viata omului contemporan, modern, hi-tech si smart.

Sau, in aceeasi masura, poate fi realizat intr-un mod in care reinterpreteaza stilul traditional si il transpune intr-o lumina noua, aceasta abordare fiind specifica restaurantelor care isi doresc sa atraga un public tanar, sofisticat si care propun un meniu ce reconfigureaza modalitatea in care mancarea traditionala este pregatita si prezentata.

Amenajarea unui restaurant in stil minimalist

Less is more, mantra eterna a minimalismului se cupleaza perfect designului de restaurant. Designul minimalist cuprinde doar elementele esentiale si necesare, eliminand orice componente si caracteristici excesive si, prin urmare, inutile.

Observam, in ultima perioada, cum companii faimoase au inceput sa dezvolte o foame de minimalism, manifestata la nivelul identitatii si exprimată prin design – linii curate, logo-uri plate, scheme de culori simple, monocromatice si tipografie in stil Helvetica. De la machiaj la sport, fashion si chiar design de restaurante, estetica minimalista s-a impus ca senzatia acestui deceniu. Daca ai in plan sa deschizi un restaurant, designul minimalist este alegerea ideala. In esenta, minimalismul subliniaza importanta eliminarii tuturor excesului si a dezordinii care iti diminueaza capacitatea de a te bucura pe deplin de o experienta.

Designul minimalist poate fi folosit si ca strategie de business pentru ca elimina distragerile clientilor si stimuleaza implicarea si atentia acordate produsului/serviciului.

In industria restaurantelor, conceptele, spațiile, meniurile si tehnologia care reduc la minimum distractia si sporesc bucuria experientei culinare se materializeaza prin:

  • Tonuri neutre, linii simple, lumina naturala si non-invaziva, strategic plasata;
  • Tendința catre digitalizare si simplificare;
  • Simplitate in forma si functie;
  • Finisaje simple, nu simpliste;
  • Spatii curate, deschise, pline de lumina;
  • Utilizarea strategica a materialelor pentru a spori interesul vizual, textura si personalitatea.

Amenajarea restaurantului in stil modern

Atmosfera intima, simplitatea eleganta si subtilitatea sunt trei componente indispensabile ale unui restaurant amenajat in stil modern. Caramida, betonul brut, lemnul, sticla pentru a accentua aerul diafan, innobilate de iluminatul scenografic si textilele fine, compartimentarea corecta si culorile neutre, subliniate de jocul de lumina cald-rece, elemente separatoare menite sa ofere intimitate, detalii opulente pentru a accentua vibe-ul luxury sau excluderea lor totala pentru a conferi incintei o atmosfera de liniste si confort, plante integrate armonios, panouri decorative si corpuri de iluminat masive – astfel poate fi descris un mix de amenajare tipic restaurantelor moderne, a caror trasatura fundamentala o reprezinta construirea unei atmosfere care echilibreaza intre lux si simplitate, fiind asezonata cu calm si relaxare.

Amenajarea restaurantului in stil clasic

Atunci cand ne gandim la stilul clasic, avem in vedere spatiile largi, confortabile, grandioase, intr-un mod calm, asezat. Originar din Europa si trecut prin provocarea aerului fantezist al barocului, stilul clasic are ca trasatura fundamentala armonia. Desi spatiile par foarte somptuoase si incarcate, acestea sunt amenajate dupa reguli bine pus la punct.

In restaurantul amenajat in stil clasic, acordam o atentie deosebita materialelor de finisaj. Nimic ieftin si artificial, totul este exclusiv si natural. Daca este o pardoseală, atunci parchetul trebuie sa fie din esenta de lemn. Daca nu, atunci din piatra naturala de marmura sau realizata obligatoriu de mestesugari italieni in conformitate cu tehnologiile traditionale.

Tavanul este pictat (in stilul clasic se folosesc foarte multe picturi murale), se monteaza profile decorative cu care se vor crea adevarate opere de arta. In holurile de intrare veti intalni coloane, capiteluri si alte basoreliefuri care duc cu gandul la arhitectura renascentista si interioarele palatelor din acea perioada. Peretii sunt acoperiti cu vopsea decorativa sau tapet din matase naturală. In interioarele clasice nu exista nimic strident si sclipitor.

Culorile sunt calme, armonioase, cel mai adesea sunt utilizate nuante de bej, maro si masliniu in combinatie cu detalii aurii. Mobilierul este din lemn masiv, nicidecum PAL sau MDF; va avea linii line, fara detalii exagerate.

Amenajarea restaurantului cu accent pe natura prin fitodesign

Ultimii doi ani au reprezentat inceputul reconfigurarii traseului de dezvoltare a sectorului HoReCa, unul dintre cele mai afectate zone de business in urma Covid-19 si, desi provocarile au fost imense, o evolutie interesanta se anunta la orizont. Unul dintre trendurile de amenajare de restaurant care ia avant este designul biofilic sau fitodesignul.

Designul biofilic se traduce ca un set de principii care sa ne permita reconectarea cu lumea exterioara, fie ca se realizeaza direct prin introducerea plantelor, prin texturi si materiale naturale, fie cu modele si forme pe care le recunoastem din natura. Fitodesignul capitalizeaza pe elementul organic si pe dimensiunea vernaculara, obtinand astfel peisaje construite ce sunt conectate la cultura si ecologia unei localitati sau zone geografice. Acest lucru inseamna utilizarea, in mediul construit, a formelor si geometriilor care reflecta direct, indirect sau simbolic afinitatea umana pentru natura si elementele naturale precum ar fi lumina, plantele, animalele, habitatele si ecosistemele naturale.

 

Lucruri importante in amenajarea restaurantului

In functie de clientii pe care vrei sa-i atragi, amenajarea unui restaurant presupune atentie la cateva detalii foarte importante: lumini, sonorizare, dispunerea meselor, a barului, a bucatarie si a paletei de culori despre care vom vorbi in randurile ce urmeaza.

Idei privind organizarea meselor in restaurant

Pentru a avea o organizare potrivita a meselor in restaurant tine cont de doua concepte: flux si trafic. In functie de acestea si corelate cu specificul restaurantului, dispunerea meselor se face, in general, dupa urmatoarele reguli:

  • Trebuie lasat spatiu adecvat intre mese;
  • Stai in fiecare loc din restaurant pentru a verifica view-ul pe care il are fiecare client;
  • Foloseste pe cat posibil separatoare;
  • Selecteaza mobilier de calitate;
  • Ia in calcul modularitatea – mesele e bine sa poata sa fie mutate.

Recomandari privind alegerea culorilor in restaurant

Culorile sunt un aspect foarte important in amenajarea restaurantelor si joaca un rol semnificativ in influentarea perceptiei clientilor si a decizia lor de cumparare. Culorile interioarelor restaurantului trebuie alese cu grija si ar trebui sa fie sincronizate cu tema si conceptul. Studiile au aratat ca acestea impactează psihologic clientii, facandu-i sa reactioneze subconstient in multe moduri, de la alegerile alimentare, pana la suma de bani pe care o cheltuiesc. McDonald’s si KFC sunt exemplele clasice de restaurante fast-food care folosesc psihologia culorilor pentru clienti. Culorile stimuleaza diferite emotii si pot avea un impact profund asupra senzatiei de foame, sete si confort la oameni. Folosirea tonurilor mai calde la intrarea unui restaurant ii face pe clienti sa simta ca temperatura este cu cateva grade mai mare decat de obicei. Nuantele mai reci transmit un impuls psihologic care ii face pe oameni sa creada ca atmosfera este mai relaxata.

Restaurantele care au un volum mare de clienti in fiecare zi ar trebui sa evite folosirea culorilor deschise, deoarece timpul de sedere in restaurant ar trebui sa fie minim posibil, iar culorile deschise transmit relaxare si confort.

Sonorizarea

Muzica de fundal poate ajuta la conturarea imaginii fiecarui restaurant. Astfel, sonorizarea trebuie facuta intr-un mod practic, care nu deranjeaza clientul atunci cand isi serveste masa. Bineinteles, acest lucru tine si de mărimea incaperii si de conceptul stabilit.

Corpurile de iluminat in restaurant

Pe langa maiestria bucatarilor care lucreaza cu pasiune pentru a crea arta din ingrediente simple, restaurantele sunt promovate si cu ajutorul arhitectului care a proiectat conceptul restaurantului, completat de atmosfera creata cu ajutorul luminilor si a muzicii de fundal. Schimbarea corpurilor de iluminat neinspirate cu aplice elegante sau candelabre funky, in functie de conceptul de design ales, este o modalitate excelenta de a defini un spatiu, de a evoca o anumita dispozitie sau de a crea o ambianta placuta.

Iluminatul restaurantului este o componenta de diferentiere in piata, un detaliu al personalitatii brandului si un element de pozitionare, existand mai multe tipuri de iluminat intr-un restaurant:

  • Iluminatul ambiental: creeaza o atmosfera intima, calda in restaurant. Se recomanda ca lumina ambientala sa fie de intensitate medie pentru a crea un mediu placut, care invita la relaxare in compania familiei si a prietenilor;
  • Iluminatul de lucru: aici intra culoarele de trecere, intrarile si iesirile si toaletele;
  • Iluminatul de accent: pune in evidenta detaliile arhitecturale, obiectele aparte, piesele de mobilier, tablourile sau caracteristicile din interior asupra carora este important sa ne indreptam atentia;
  • Iluminatul decorativ: are un rol exclusiv estetic, fiind in mica masura functional;
  • Iluminatul in functie de masa servita;
  • Pentru micul dejun sunt recomandate luminile puternice, cat mai apropiate de lumina naturala. Ideale sunt becurile LED cu lumina rece, care pun in evidenta mancarurile si culorile preparatelor din farfurie;
  • Pentru pranz este recomandat un iluminat moderat, folosind surse precum lampile de podea sau spoturile cu LED;
  • Pentru cina este indicat sa fie folosita lumina calda, ambientala, care sa induca ideea de relaxare si confort.

Reguli de pozitionare si amplasare a corpurilor de iluminat

Amplasarea corpurilor de iluminat nu trebuie sa obtureze sau sa deranjeze in niciun fel persoanele din incapere;

  • Poziționarea corpurilor de iluminat si intensitatea luminii trebuie sa permita o vizibilitate mare a felurilor de mancare servite;
  • Localizarea intrerupatoarelor este foarte importanta – fiecare angajat trebuie sa aibă acces rapid, fara corpuri de mobilier care sa ingreuneze manevrarea acestora;
  • Lampadarele sau veiozele existente in local ar fi bine sa fie reglate de la intrerupatoarele principale;
  • Opteaza pentru reglarea luminii cu ajutorul becurilor LED sau pentru un sistem de panouri luminoase cu LED pe care sa le montezi pe tavan, deasupra fiecarei mese sau pe pereti.

Amplasarea barului si a bucatariei

Amplasarea barului si a bucatariei este un element strategic de proiectare – deci se face la inceput. Bucataria nu trebuie sa fie foarte aproape de locul unde iau clientii masa, pentru a nu fi deranjati de mirosuri sau de zumzetul aferent servirii si prepararii, doar in cazul in care conceptul restaurantului nu este axat pe deschiderea cu bucataria si zona de preparare. Bucataria si barul trebuie sa fie practice, sa dispuna de suficient spatiu de desfasurare a activitatilor si sa fie mereu curate, igienizate corespunzator. Trebuie avute in vedere fluxul prepararii mancarurilor, corelat cu spatiile anexe de depozitare, congelare, samd.

Este recomandat ca fluxul bucatariilor sa fie realizat impreuna cu specialistii de bucatarii de restaurante deoarece ei cunosc cel mai bine noile tehnologii si sfaturi de eficientizare a fluxurilor in bucatarie, atat pentru bucatari, cat si pentru ospatari.

 

Amenajarea restaurantului in contextul COVID-19

Ultimii doi ani au reprezentat inceputul reconfigurarii traseului de dezvoltare a sectorului HoReCa, unul dintre cele mai afectate zone de business in urma Covid-19 si, desi provocarile au fost imense, o evolutie interesanta se anunta la orizont.  Restaurantele au supravietuit in pandemie gratie designului: de exemplu, in Paris, separatoarele dintre mese au fost improvizate din prelate, iar pistele pentru biciclete au devenit sali de mese.

Dar, pe masura ce noua normalitate a devenit o realitate incontestabila, influenta COVID-19 a devenit deja vizibila in design, fie ca vorbim de amenajarile in aer liber, fie de cele de interior. Pe masura ce lumea revine la normal, probabil ca vom evalua daca o parte dintre solutiile adoptate pentru a supravietui in timpul pandemiei, vor ramane sau nu: Distantarea, siguranta, fluidizarea spatiului vor ramane insa trenduri care vor depasi cu mult sfera pandemica.

De ce Four Design pentru design-ul interior al unui restaurant?

Exista două tipuri de designeri – cei care spun si cei care fac, cei care vad si cei care simt un spatiu. Noi avem cate putin din fiecare. Devenim artizani de spatii, parteneri de incredere si povestitori. Pentru ca un restaurant, indiferent de profil sau de marime, este un motiv bun ca sa spui lumii o poveste buna, care se cladeste si curge lin, ca intr-o miscare de dans. Transformam dorintele tale intr-o realitate palpabila, conforma cu cele mai inalte standarde de lucru – in tot acest rastimp, tu economisesti bani si ore de lucru, in vreme ce specialistii nostri pun cap la cap povestea spatiului tau.

Expertii FOUR Design te pot ajuta in amenajarea spatiului tau.