Insula de bucatarie: idei amenajare, imagini si sfaturi de design interior

Insula de bucatarie: idei amenajare, imagini si sfaturi de design interior

Insula de bucatarie reprezinta un echilibru perfect intre design si functionalitate, fiind apreciata atat pentru rolul ei estetic, cat si ca spatiu de depozitare, zona de servit masa sau zona de preparare a mesei. Pentru a te bucura pe deplin de avantajele pe care aceasta le ofera, exista unele aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare, iar forma si dimensiunea bucatariei este, poate, cel mai important dintre acestea. Iti prezentam insa o multime de idei care te vor ajuta sa integrezi cat mai bine insula de bucatarie in spatiul de care dispui.

 

Insula de bucatarie: de ce este atat de indragita?

Desi popularitatea acesteia a crescut in ultimii ani in Romania, insula de bucatarie este un element consacrat inca din anii 1800 – o masa solida de mari dimensiuni, asezata in centrul bucatariei. Acest corp deosebit prin caracteristicile sale s-a nascut, inainte de toate, din nevoia bucatarilor de a avea la indemana toate ingredientele necesare pentru pregatirea mesei.

In anii 1930, Frank Lloyd Wright a devenit pionierul bucatariilor deschise, care le permiteau proprietarilor sa fie aproape de musafiri, dar si sa pregateasca masa in acelasi timp, transformand bucataria clasica intr-un spatiu de socializare. Conceptul a raspuns nevoii oamenilor de a transforma bucataria intr-un spatiu potrivit pentru intreaga familie, nu doar pentru cei care isi asumau rolul de bucatar. Astfel, incepand cu anii 1950, insula de bucatarie a devenit un corp comun in casele americanilor, un spatiu indragit in bucatarie, fiind considerata atat o zona de pregatirea a mesei, cat si una de relaxare si socializare.

Insula de bucatarie este un corp de mobilier indragit si astazi din aceleasi motive. In plus, in timp aceasta a capatat si alte roluri – spatiu de depozitare, suport pentru chiuveta sau aragaz, lucru care usureaza procesul gatitului, dar si felul in care sunt distribuite in bucatarie restul spatiilor de depozitare si al electrocasnicelor. Posibilitatile de integrare si design ale acesteia s-au schimbat in pas cu nevoile si dorintele celor care o folosesc astazi – forma, culoarea, structura si materialele din care este realizata pot fi diferite, in functie de preferinte. Un lucru este clar: insula de bucatarie ofera un farmec aparte spatiului. 

 

Bucatarie cu insula in functie de dimensiunea si forma ei

Forma si dimensiunea bucatariei sunt criterii importante cand vine vorba de alegerea insulei de bucatarie. Desi aceasta este mult mai simplu de integrat intr-o incapere spatioasa, sunt solutii prin care iti poti amenaja o insula de bucatarie chiar si in spatiile mai mici.

 

Insula intr-o bucatarie mica

Atunci cand amenajezi o insula intr-o bucatarie mica, trebuie sa te asiguri ca lasi suficient spatiu liber cat sa te poti misca in voie in incapere. De aceea nu exista o dimensiune standard a acesteia, deoarece ea se adapteaza spatiului pe care il ai la dispozitie.

Este recomandat ca dupa montarea insulei sa iti ramana libera, intre aceasta si restul corpurilor de mobilier, o zona cu o latime de aproximativ un metru, pentru a-ti fi usor sa pregatesti masa si sa ai suficient spatiu de miscare.

Poti sa asezi insula in centrul bucatariei, lipita de un perete sau chiar intr-un colt, in cazul in care ai o bucatarie mica in forma literei L.

Pentru spatii mai mici, insula de bucatarie poate avea forma unei simple mese, a unei mese mai inalte, sau al unui corp cu spatiu de depozitare.

 

Amenajare bucatarie mare cu insula

In cazul unei bucatarii mari, datorita spatiulului generos, dispui de mai multe posibilitati de alegere a insulei.

Poti opta, spre exemplu, pentru o insula cu chiuveta si blat de lucru integrat. Aceasta varianta poate include si masina de spalat vase, pentru un plus de confort.

O alta varianta inspirata este sa integrezi in insula de bucatarie pe langa chiuveta si blat de lucru si plita. Aceasta varianta este perfecta pentru bucatariile mari, pentru ca permite organizarea perfecta a zonei de gatit si a zonei speciale pentru primirea musafirilor sau pentru amenajarea unei zone de dining. 

De asemenea, poti opta pentru o insula cu spatii de depozitare, fie pentru una deschisa, fie pentru una inchisa, cu usi si sertare, care sa te ajute sa organizezi bucataria cat mai eficient.

 

Bucatarie in forma de U cu insula

Bucataria in forma de U este apreciata pentru spatiul generos de lucru pe care il ofera in centrul camerei.

Dimensiunea insulei trebuie aleasa in functie de dimensiunea bucatariei, luand in calcul culoarele de trecere pe langa mobilier.

In cazul unei bucatarii mai spatioase, poti opta pentru o insula generoasa cu spatiu de depozitare.

Pentru ca acest tip de bucatarie dispune de suficient spatiu de lucru, poti alege sa plasezi in centru doar o insula micuta sau o masa rotunda.

 

Bucatarie open space cu insula

Bucataria open space cu insula se numara printre cele mai indragite, in special in casele spatioase si in familiile numeroase, in care se gateste des.

In acest caz insula poate fi amplasata pentru a delimita livingul de bucatarie si poate deveni piesa de mobilier care uneste designul de interior ale acestor doua incaperi.

Blatul de lucru al insulei poate include plita pentru gatit si chiuveta. Astfel, bucataria ta se transforma intr-un hub in care poti petrece timp cu cei dragi in timp ce gatesti.

 

Bucatarie ingusta cu insula

Alegerea unei insule pentru bucatariile inguste poate fi dificila din cauza spatiului limitat.

In functie de dimensiunea bucatariei tale, poti sa optezi pentru un corp de depozitare tip insula, mai ingust, care va adauga atat un spatiu pentru pastrarea ustensilelor de gatit, cat si un blat de lucru.

De asemenea, poti opta pentru o insula de tip masa, cu spatii deschise de depozitare, care din punct de vedere vizual sa nu aglomereze si mai mult spatiul.

 

Bucatarii cu insula tinand cont de functionalitatea ei

Functionalitatea insulei este un alt criteriu de care sa tii cont in alegerea modelului. Aceasta poate fi folosita ca masa de lucru. In acest caz trebuie sa tii cont in primul rand de inaltimea la care alegi sa o realizezi. De asemenea, daca este destinata servirii mesei, poti opta pentru o varianta potrivita pentru doua, patru sau sase persoane. Nu in ultimul rand, insula se poate echipa cu diverse electrocasnice si chiuveta.

 

Mobila de bucatarie cu insula & spatiu de depozitare

Daca iti doresti o bucatarie cu insula pentru depozitare, atunci poti alege una cu dulapuri si sertare în care poti depozita toate vasele si ustensilele pentru gatit fara sa faci vreun compromis in ceea ce priveste designul.

Daca alegi sa folosesti insula pentru a lua masa, poti opta sa depozitezi in aceasta vesela si ustensilele necesare pentru a servii masa si nu pentru prepararea mancarii in sine.

 

Insula de bucatarie cu spatiu superior de depozitare

Insula de bucatarie poate fi prevazuta si cu spatiu superior de depozitare sub forma unor rafturi, idee care te va ajuta sa mentii amenajarea aerisita din punct de vedere vizual. 

Foarte atractive sunt politele pentru pahare sau oale si tigai. In functie de disponibilitatea spatiului bucatariei tale, poti monta o polita pentru pastrarea mirodeniilor, ce iti vor fi utile mai ales daca alegi sa amplasezi si plita pe insula.

Ai mare grija ce expui pe rafturile deschise de deasupra insulei, in cazul in care bucataria ta este open space si acestea vor fi vizibile din living. In acest caz poate renunti la depozitare si deasupra insulei amplasezi un corp de iluminat cu un design aparte.

 

Insula de bucatarie cu electrocasnice integrate

O alta modalitate de a profita la maximum de o insula de bucatarie este echiparea ei cu electrocasnicele necesare, pe care trebuie sa le ai aproape atunci cand gatesti, cum ar fi masina de spalat vase sau plita pentru gatit. 

Aceasta varianta este ideala pentru bucatariile spatioase si pentru familiile numeroase, care petrec mult timp gatind.

Daca vrei o bucatarie moderna, alege o bucatarie open space cu insula, echipata cu electrocasnice. Astfel gatitul poate deveni o activitate distractiva, la care sa participe intreaga familie si, in serile petrecute cu prietenii, locul in care se intampla intreaga actiune. Povesti la un pahar de vin, preparate delicioase si oportunitatea de a nu pierde timp in camere separate – toate acestea gratie alegerii unui corp de mobilier potrivit.

 

Insula de bucatarie ca bar

Insula de bucatarie poate avea si rol de bar, asa cum am mentionat anterior este o alegere excelenta chiar si pentru bucatariile mici. Conceputa fie pentru a separa bucataria de zona de living, fie ca zona de relaxare, o insula de tip bar schimba complet aspectul bucatariei.

Indiferent ca ai posibilitatea sa integrezi o insula de bucatarie de tip bar, de mari dimensiuni sau mai mici, aceasta poate reprezenta unul din piesele de mobilier care nu vor trece neobservate. Tot ce trebuie sa faci este sa nu uiti sa integrezi in acest corp un frigider de vinuri si sa il dotezi cu scaunele potrivite.

 

Servirea mesei pe insula de bucatarie

Scaunele pe care le alegi pentru insula de bucatarie trebuie sa fie in primul rand confortabile, mai ales daca obisnuiesti sa iei masa aici in mod regulat, sau daca o folosesti si ca spatiu de socializare cu prietenii. Alege scaunele potrivite in functie de inaltimea insulei. 

 

Servirea mesei langa insula de bucatarie

Daca nu te incanta ideea de a avea in propria casa o insula pe care sa o folosesti si ca masa de dining, poti amenaja in apropierea acesteia o zona pentru servirea mesei.

Desi o masa tip insula este excelenta atunci cand vrei sa castigi spatiu, in camerele mai incapatoare poti avea atat o insula pentru gatit, cat si o masa. Astfel, vei avea in apropierea mesei preparatele gatite, vesela si alte accesorii de bucatarie care iti pot fi necesare in timp ce iei masa.

 

Amenajarea bucatariei cu insula in functie de stil

Spatiul pe care il ai la dispozitie si functionalitatea nu sunt singurele criterii de care sa tii cont atunci cand iti amenajezi o insula. Stilul locuintei tale este, de asemenea, important. Respectarea detaliilor de design te vor ajuta sa amenajezi o incapere armonioasa, in care mobila de bucatarie si insula se potrivesc si complimenteaza celelalte obiecte de mobilier sau elemente decorative.

 

Bucatarii moderne cu insula (monocroma sau colorata)

Mobila de bucatarie moderna cu insula incanta prin liniile simple, dar si prin functionalitatea ei. Poti alege o insula cu linii drepte, care sa permita o utilizate inteligenta a spatiului.

Aceasta poate fi prevazuta cu sertare si rafturi utile pentru a depozita vesela si accesoriile de bucatarie. De asemenea, o astfel de insula poate avea electrocasnicele incorporate.

In ceea ce priveste culorile, insula poate fi creata intr-o singura nuanta sau poate fi colorata, pentru a aduce o nota vesela incaperii – totul depinde de stilul de design interior din casa ta. 

 

Amenajare bucatarie vintage cu insula

Daca nu iti doresti o bucatarie moderna cu insula, atunci poti opta pentru stilul vintage, care sa aduca putin din parfumul bucatariilor de demult. Pentru piese autentice, recomandarea noastra este sa vizitezi targurile de vechituri si sa te gandesti, poate, cum ai putea reconditiona sau reinterpreta corpuri de mobilier care intra in aceasta categorie.

Exista, desigur, si mobilier care imita aspectul pieselor cu adevarat vintage. In acest caz, personalizarea mobilierului este mai usoara, mai ales daca este realizat la comanda. Nu este o directie insa pe care o incurajam, deoarece aceste piese nu vin cu povestea si calitatea vremurilor trecute.

 

Bucatarie minimalista cu insula

Mobila de bucatarie cu insula, in stil minimalist, este caracterizata de functionalitate si simplitate. Poti alege un model in nuante neutre, precum negru, alb, gri sau bej.

Liniile insulei vor fi drepte, fara modele. Aceasta poate ingloba atat electrocasnicele, cat si chiuveta sau spatii generoase de depozitare.

 

Bucatarii de lux cu insula

O bucatarie de lux este mai mult decat un simplu spatiu pentru pregatirea mesei. Este, de asemenea, un punct central in amenajarea casei.

Poti opta pentru o insula de bucatarie centrala, dotata cu blat generos de lucru si electrocasnice incorporate, unde vei putea gati impreuna cu invitatii.

O insula intr-o astfel de bucatarie poate fi completata cu un corp de iluminat grandios in nuante de auriu si cu scaune frumos tapitate.

 

Sfaturi utile pentru bucataria cu insula

Telul oricaruia dintre noi, in amenajarea casei, este sa cream o poveste care sa ne defineasca, care sa raspunda corect tuturor nevoilor noastre functionale si care sa poata fi definita printr-un singura cuvant – acasa. Asa ca alegerea oricarui element conteaza. În cazul insulei, tinand cont de flexibilitatea ei, de formele in care poate fi configurata si de multiplele nevoi la care poate raspunde, fiecare detaliu conteaza. Modul in care iti montezi electrocasnicele sau culorile pe care le alegi influenteaza aspectul final al bucatariei tale si nu numai.

 

Idei de mixare a materialelor – lemnul, marmura, piatra

Atunci cand alegi o insula pentru bucatarie, poti sa alegi diferite combinatii de materiale, precum lemnul, marmura si piatra. Daca iti doresti o insula doar pentru servirea mesei, atunci aceasta poate fi confectionata din lemn, desigur luand in calcul ca atmosfera din restul bucatariei permite acest lucru.

Daca te intereseaza un blat de lucru cu un design deosebit, care sa se remarce prin durabilitate, piatra naturala reprezinta o buna alegere. Travertinul si marmura, de exemplu, se imbina armonios cu lemnul, gratie modelului si nuantelor foarte apropiate de naturaletea acestuia.Nu uita sa iei in calcul ca atat lemnul cat si piatra, fiind materiale naturale au nevoie de intretinere permanenta, pentru a se pastra o perioada de timp mai indelungata.

 

Idei pentru paleta de culori din bucatarie

Alege culorile din bucatarie in functie de dimensiunea acesteia, luand in calcul si micile trucuri care te ajuta sa obtii, vizual, iluzia unui spatiu mai mare.

Prin urmare, nuantele deschise precum bej, alb sau tonuri pastelate sunt potrivite pentru incaperile de mici dimensiuni. In cazul bucatariilor spatioase, poti alege nuante mai inchise si poti crea contraste mai puternice intre acestea.

Daca iti doresti o bucatarie eclectica si vesela, te poti juca cu nuante intense, precum verde deschis, turcoaz, rosu sau albastru sau combinatii armonioase de culori. De asemenea, poti alege varianta realizarii unui perete de accent care sa puna in valoare spatiului.

 

Montarea electrocasnicelor pe insula

Fara indoiala, o hota pentru insula de bucatarie este necesara, in special daca ai o bucatarie deschisa spre living. In cazul in care vei incorpora o plita de gatit si o chiuveta vei avea o insula de bucatarie completa, perfecta pentru pregatirea mesei.

In plus, daca spatiul iti permite, poti include si un cuptor, pentru ca insula sa cuprinda toata zona de gatit din bucatarie si sa folosesti inteligent spatiul pe care il ai la dispozitie.

 

Dotari necesare pentru o bucatarie cu insula

Odata ce te-ai hotarat asupra unui anumit model de insula de bucatarie, trebuie sa te hotarasti asupra dotarilor acesteia. Tipul si nuanta blatului, cat si culoarea si designul scaunelor pot creiona o insula perfecta, care sa corespunda dorintelor tale.

 

Alegerea scaunelor pentru insula de bucatarie

Scaunele pentru insula de bucatarie trebuie sa se potriveasca atat cu nuanta, cat si cu designul mobilierului si a liniei stilistice generale.

Pentru un confort sporit alege scaune cu spatar inalt si sezut tapitat, iar daca spatiul iti permite poti opta pentru scaune de tip fotoliu.

Daca optezi pentru stilul clasic, alege scaune elegante in nuante neutre, in timp ce pentru o incapere moderna poti alege scaune cu linii drepte si cu cadru din metal.

Cel mai important aspect, insa, in alegerea scaunelor de bucatarie, ramane potrivirea acestora cu inaltimea insulei. Daca insula are o inaltime de 75 de cm poti opta pentru scaune clasice. In schimb, daca aceasta are aceeasi inaltime cu blatul de lucru trebuie sa iti achizitionezi scaune de semibar.

 

Blat pentru insula de bucatarie

Exista mai multe materiale din care iti poti face un blat pentru insula bucatarie, iar in acest sens trebuie sa ai in vedere modul de utilizare al spatiului.

Prin urmare, poti opta pentru granit, care are o termorezistenta ridicata sau pentru insulele din compozit, precum cuartul, materiale rezistente si elegante.

Marmura este o alegere potrivita pentru un interior elegant, in timp ce inoxul si sticla se potrivesc de minune interiorului modern sau cu un design industrial.

Cel mai rezistent material care a fost creat pentru blaturile de bucatarie si care poate fi adaptat si pentru insula este dektonul, un compozit foarte rezistent atat la socuri mecanice cat si termice.

 

Hota la insula de bucatarie

Hota este importanta pentru insula de bucatarie cu functie de gatire, pentru ca astfel vei putea pregati orice fel de preparat doresti fara teama ca mirosul de mancare va inunda intregul spatiu (aspect foarte important la bucatarii open-space).

Montata pe, plafon, deasupra insulei, hota poate aduce o nota moderna incaperii. Modelele sunt multiple, asa ca poti alege o hota potrivita amenajarii.

Daca consideri insa ca nu gasesti un model de hota care sa poata fi integrat cu succes in amenajarea bucatariei tale open space, poti opta pentru o hota cu aspiratie din blat, sau integrata direct in plita si astfel va fi foarte putin vizibila.

 

Insula de bucatarie cu chiuveta

O insula de bucatarie cu chiuveta este extrem de practica, pentru ca nu vei fi nevoit sa treci cu alimentele de la blatul de lucru catre chiuveta pentru spalarea lor.

Desi va fi nevoie de o oarecare reconfigurare a spatiului existent, rezultatul se va dovedi extrem de util si te va scuti de multe batai de cap.

Pentru o astfel de insula ai nevoie sa gandesti corect configurarea bucatariei, inca de la inceput pentru a putea sa duci racordurile necesare.

Recomandarea noastra insa este sa nu integrezi si chiveta si plita in corpul insulei de bucatarie, decat daca aceasta este de dimensiuni foarte mari si iti ofera suficient blat de lucru intre acestea.

 

Vesela & organizarea ei

Daca preferi o insula cu spatii de depozitare, aceasta iti poate permite depozitarea veselei. Poti sa alegi o insula cu dulapuri inchise sau una cu rafturi deschise, care sa iti ofere acces rapid la farfurii si pahare.

De asemenea, insula ta poate avea sertare, ce sunt de mare ajutor in organizarea tacamurilor.

 

Corpurile de iluminat deasupra insulei

Corpurile de iluminat sunt necesare deasupra insulei in special in timpul procesului de gatit, dar pot servi si ca elemente decorative.

Poti alege un singur corp de iluminat cu o forma liniara, care sa iti asigure toata lumina de care ai nevoie in zona de lucru.

Si lampile din inox, care se potrivesc cu electrocasnicele si completeaza aspectul modern al bucatariei tale pot fi o alegere potrivita. Acestea pot fi prinse din plafon sau direct pe blatul insulei.

 

Electrocasnice de dimensiuni reduse

O insula de bucatarie cu plita poate include electrocasnicele de dimensiuni reduse, care iti sunt utile in bucatarie.

Daca le incorporezi in insula economisesti spatiu fara sa faci compromisuri in ceea ce priveste aspectul bucatariei tale.

Prin urmare, espressorul de cafea, sandwich maker-ul sau blenderul pot fi ascunse in insula, astfel incat sa le ai mereu la indemana.

 

Ce sa nu faci cand amenajezi bucataria cu insula

Problemele ridicate de dimensiunea spatiului ne impiedica uneori sa luam decizii inspirate in amenajarea casei – in special in bucatarie, unde functionalitatea primeaza. Recomandat este sa te orientezi spre materiale ale caror culori si texturi se potrivesc, dar si sa mentii un design interior armonios.

 

Inghesuirea intr-un spatiu necorespunzator

Insula de bucatarie te poate ajuta sa folosesti inteligent spatiul, prin obtinerea unei zone suplimentare de gatit si de servire a mesei, cat si a unui spatiu de depozitare printr-o singura piesa de mobilier.

Cu toate acestea, trebuie sa te asiguri ca aceasta are dimensiunile potrivite, adaptate spatiului de care dispui. Prin urmare, este recomandat sa existe o distanta de cel putin 100 de centimetri intre insula si blatul de bucatarie.

 

Mobila nepotrivita pentru insula

Insula de bucatarie trebuie sa fie in armonie cu restul incaperii. Ca atare, nu poti include o insula cu elemente de design retro sau vintage intr-o bucatarie moderna.

Cat timp vei tine cont de stilul de design interior al casei tale, iar insula pe care o integrezi se potriveste acestuia, ai toate sansele sa faci o alegere inspirata.

 

Culori/ materiale care nu se potrivesc cu restul bucatariei

Fiecare element al bucatariei tale trebuie sa aiba un aport in aspectul amenajarii finale. Prin urmare, este recomandat ca in bucatariile mici sa nu ai mai mult de 3 nuante, iar materialele utilizate trebuie sa se potriveasca restului bucatariei.

Inoxul si sticla se integreaza mult mai bine bucatariilor moderne, in timp ce blaturile din lemn sau din piatra naturala sunt o alegere inspirata pentru insulele din bucatariile rustice.

 

Cum te putem ajuta noi?

Intelegem cat este de important pentru tine ca amenajarea locuintei sa se faca potrivit dorintelor si nevoilor tale. Tocmai de aceea suntem atenti la fiecare detaliu si gata sa iti intelegem preferintele si sa te ajuta sa faci din casa ta, „acasă”.

Cu fiecare proiect pe care il ducem la indeplinire, cream spatii personalizate pentru clientii nostri, luand in calcul exigentele de confort, siguranta si durabilitate. 

Intr-o societate in care oamenii sunt incurajati sa isi urmareasca interesele proprii si se grabesc cu totii spre un castig rapid, noi, echipa “FOUR Design Studio”, suntem sensibili la dorintele si nevoile oamenilor cu care lucram, suntem atenti la informatiile de ansamblu, la povesti si cuvinte uneori nerostite de clientii nostri si dispunem de experienta si creativitatea necesare pentru a duce la capat proiecte de exceptie.

Portofoliul nostru este amprenta a profesionalismului care ne-a transformat, in timp, dupa multa munca, intr-una dintre cele mai cunoscute echipe de arhitecti de interior din Romania.

Expertii FOUR Design te pot ajuta in amenajarea spatiului tau.