Amenajare unei sali de fitness: sfaturi de design interior si imagini

Amenajare unei sali de fitness: sfaturi de design interior si imagini

Nu toate salile de fitness trebuie sa aiba peretii imbracati in culori primare, in tonuri de alb, negru sau gri ori in tonuri si texturi de beton. O sala de fitness cu un design interior bine gandit si armonios poate influenta experienta clientului, care devine astfel mai placuta, si poate pastra o atmosfera plina de energie. Luminile si oglinzile, accente de culoare electrizante si elementele naturale bine plasate, precum texturile din lemn sau gradinile verticale, fac dintr-o sala de fitness mai mult decat un loc destinat sportului, ci o transforma intr-unul destinat bunastarii generale.

Daca vrei sa stii cum anume serviciile unei echipe de designeri si arhitecti de interior cu experienta si un izvor nesecat de creativitate te poate ajuta sa-ti transformi sala de fitness intr-un loc care face cinste conceptului de wellness, menit sa imbunatateasca calitea vietii clientului, citeste in continuare.

Folosirea corecta a materialelor si a luminilor, construirea unui plan inteligent, alegerea unei palete cromatice potrivite si a elementelor de design biofilic ideale (n.r. o modalitate inovativă de a concepe spaţiile în care trăim, învăţăm, lucrăm folosind elemente din natură ca elemente fundamentale pentru bunăstarea noastră fizică şi psihică) se completeaza de minune si au capacitatea de a schimba radical felul in care oamenii se raporteaza la experienta lor, dar si la timpul petrecut intr-o sala de fitness. 

 

Ce nu trebuie sa lipseasca unei sali de fitness?

Un motiv excelent pentru a apela la serviciilor echipei noastre, cu un portofoliu bogat in amenajari interiore comerciale si corporate, este faptul ca in amenajarea unei sali de fitness trebuie sa te gandesti, inainte de toate, la nevoile clientului: care sunt acestea si care sunt mijloacele de a le indeplini (ex. unde sunt plasate lucrurile de care ar putea avea nevoie) si cand ar putea avea nevoie de aceste lucruri. De asemenea, vom crea impreuna o poveste pentru spatiul tau, o poveste care prin fiecare detaliu din amenajare va transmite clientilor ce anume va diferentieaza de concurenta si care sunt valorile brand-ului vostru.

 

Cum planifici amenajarea unei sali de fitness?

Atunci cand planifici amenajarea unei sali de fitness trebuie sa acorzi atentie infrastructurii. Daca spatiul se afla intr-o cladire deja construita, cum se intampla in majoritatea cazurilor, deciziile pe care urmeaza sa le iei cu privire la organizarea spatiului sunt deosebit de importante, pentru ca trebuie sa folosesti intr-un mod inteligent fiecare centimetru din spatiul respectiv. 

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este, asadar, alegerea unui concept, a unei povesti, in jurul careia vei construi decorul interior. Aceasta parte din proces merge mana-n mana cu gandirea unui plan interior – cum vei folosi spatiul astfel incat sa raspunzi tuturor nevoilor clientilor? Cum il vei amenaja?

Aceste nevoi, unice in cazul fiecarui spatiu in parte si publicului caruia acesta se adreseaza prin specificul lui, necesita o schema de design care se concentreaza pe urmatoarele aspecte: functionalitate, siguranta si confort.

 

Amenajarea spațiilor din sala

Chiar daca sala de fitness sau spatiile din sala destinate diferitelor activitati sportive au dimensiuni reduse, clientii se pot bucura de o experienta exceptionala, daca sunt organizate si amenajate inteligent. Un spatiu compact poate deveni un spatiu intim si confortabil pregatit sa gazduiasca numeroase programe de antrenament, precum si echipamentele necesare sau spatiile de depozitare cu ajutorul unui designer interior iscusit.

Un spatiu amplu poate aparea si el cu numeroase provocari in procesul de  amenajare si trebuie sa fii foarte atent la compartimentarea acestuia si crearea unui acces facil si rapid din orice punct catre zonele folosite in mod regulat, precum baile sau anumite echipamente.

Pe langa aspectul functionalitatii (dimensiunea salii, spatii de depozitare adecvate si plasate inteligent) trebuie, insa, sa iei in calcul numeroase alte lucruri. 

Muzica este doar un exemplu – ai nevoie de un sistem audio de calitate, dar si de mijloace de a amplifica sunetul pentru clasele de pilates, yoga sau aerobic, de exemplu, in timpul carora instructiunile instructorului trebuie sa se auda tare si clar. 

Când vine vorba de designul interior propriu zis, daca nu intentionezi sa te ghidezi dupa un stil de amenajare anume ori daca pur si simplu iti doresti sa adaugi un twist, sfatul nostru este sa privesti in jur. Orice eveniment cultural, designul trendy al unui magazin ori al unui club – orice iti poate servi drept inspiratie. Fitness-ul nu este doar un sport, ci un spectacol in sine, iar sala trebuie sa sprijine actorul principal al spectacolului – clientul – in atingerea performantei. Iti doresti, asadar, o sala de fitness cu un design care transmite mai departe energia locului, entuziasmul si spontaneitatea.

 

Amenajarea receptiei din sala de fitness

Care este primul lucru pe care il vad clientii tai atunci cand iti calca pragul? 

Zona receptiei, lumina care te intampina si logo-ul sunt factorii care joaca un rol foarte important in crearea primei impresii. Un spatiu cu o estetica coerenta din punct de vedere stilistic este un spatiu primitor si confortabil, asa ca trebuie sa tii minte cateva aspecte.Recomandarea noastra este sa plasezi logo-ul la vedere, de preferat in spatele front-desk-ului central. Clientii tai, in special cei noi, vor sti ca au ajuns unde trebuie si, in plus, pozitionarea logo-ului la intrare este o strategie de branding ce nu ar trebui ignorata. In rest, decorul trebuie sa urmeze linia stilistica adoptata in restul spatiului. Totul trebuie sa se „lege” din punct de vedere vizual.

O zona de asteptare trebuie sa fie, mai presus de toate, confortabila. Ia in calcul adaugarea unor plante, a unui suport cu reviste de actualitate (poti alege reviste sportive, reviste cu sfaturi de nutritie etc.), un cuier si un dozator de apa. Asigura-te, de asemenea, ca temperatura din zona de asteptare este una potrivita.

Front-desk-ul si accesoriile aferente trebuie sa fie actuale din punct de vedere estetic si tehnologic, iar spatiile de depozitare pentru lucrurile folosite de staff organizate inteligent, pentru ca biroul sa fie ordonat.

 

Amenajarea bailor din sala de fitness

Detaliile sunt cele ce fac diferenta dintre o experienta buna si una excelenta, asa ca nu neglija amenajarea bailor sau a vestiarelor, mai ales ca acestea reprezinta cartea de vizita a unui spatiu curat si igenizat. Pastreaza baile curatate in permanenta si lasa la dispozitia clientilor prosoape proaspat curatate, precum si produse de igiena personala – sampon, gel de dus, balsam pentru par si crema de maini. 

 

Amenajarea vestiarelor din sala de fitness

Si vestiarele au nevoie de o atentie sporita in amenajare, fiind, de altfel, locul in care clientii tai isi lasa hainele si bunurile personale. Acestea trebuie sa fie, asadar, solide si dotate cu incuietori puternice, oricare ar fi sistemul de inchidere pentru care optezi.

Pentru un plus de confort, doteaza vestiarele cu spatii de sezut, iar pentru o bila alba in fata clientilor si pentru construirea unei relatii bazate pe incredere, pune la vedere cosurile de depozitare a prosoapelor folosite. Incaperea trebuie curatata in permanenta si dotata cu dispozitive de care clientii tai ar putea avea nevoie, cum ar fi un uscatorul de par.

 

Amenajarea zonei cu aparate si accesorii de fitness

 

 

Vizavi de aspectul practic, aparatele de fitness trebuie plasate la distante rezonabile unul de celalalt, atat pentru siguranta, cat si pentru respectarea spatiului personal al celor care le folosesc. Recomandam ca in nici una dintre camerele de sport, fie ca vorbim despre fitness, yoga sau aerobic, sa nu lipseasca un dozator de apa si cate un dispenser cu dezinfectant si servetele. Accesoriile de fitness trebuie depozitate la vedere si sortate in functie de exercitiile desfasurate (ex: ganterele ar trebui depozitate in acelasi loc, in perechi de doua, sortate pe kilograme).

Un designer de interior se asigura că atmosfera salii de fitness si a unitatilor de antrenament, fie ca este vorba despre un centru de yoga sau despre un centru de wellness, sunt compatibile cu nevoile viitorilor clienti. Ideal este ca spatiul sa aiba un aspect si sa determine clientii sa-si doreasca sa zaboveasca in sala de fitness mai mult decat planuiau.

FOUR Design oferă servicii bazate pe proiecte care integrează fiecare parte a amenajarii interioare pentru a transforma un spatiu comun într-un centru de fitness cu un design interior personalizat, imbietor si incluziv. Prin fiecare proiect care ne poarta semnatura ne dorim sa spunem o poveste aparte, asa ca fiecare detaliu este gandit astfel incat sa se alinieze povestii pe care o cream. 

 

Amenajarea salii de aerobic

In sala de aerobic, podeaua trebuie sa fie antiaderenta, pentru siguranta clientilor si cu un grad de duritate nu foarte ridicat. Acustica salii trebuie sa fie impecabila, iar sistemul audio de inalta calitate. In ceea ce priveste decorul, aceasta trebuie sa urmeze linia stilistica generala a salii de fitness sau sa adopte o tematica care se potriveste, din punct de vedere estetic, in povestea amenajarii.

Sunt absolut necesare spatii de depozitare pentru echipamentele sportive, sortate si aranjate astfel incat sa poata fi accesate cu usurinta (ex. saltelele pentru exercitii trebuie curatate dupa fiecare program de antrenament, apoi stranse si depozitate in acelasi loc).

 

Stiluri de amenajare a salii de fitness

Designul interior, in cazul salilor de fitness, are la baza, in esenta, patru elemente pe care trebuie sa le imbini inteligent: spatiul in sine, lumina, spatiile de depozitare si cromatica. Toate acestea insa pot fi detaliate prin stiluri diferite de amenajare.

 

Stilul minimalist in amenajarea salii de fitness

Stilul minimalist si stilul industrial se numara printre stilurile de design interior cel mai des intalnite in amenajarea salilor de fitness. Sunt stiluri care complimenteaza spatiul si lasa suficient loc pentru desfasurarea confortabila a activitatilor. Aceste stiluri nu trebuie sa fie insa neaparat anoste: artificiile din amenajare si ideile creative ale designerului sau ale echipei insarcinate cu proiectul pot da un nou chip spatiului. FOURDesign pune intotdeauna in valoare unicitatea locului, iar conceptele de amenajare pe care le prezentam clientului spun intotdeuna o noua poveste si dau locului o voce si o identitate.

 

Stilul industrial in amenajarea salii de fitness

Asemeni stilului minimalist, stilul industrial poate deveni foarte atractiv. Alegerea accesoriilor (ex: corpurile de iluminat), precum si compartimentarea sau spatiile de depozitare contribuie la personalizarea spatiului.

Vestiarele realizate din metal sau accentuarea anumitor pereti cu decorativa cu aspect de beton sunt doar doua din cele mai comune idei folosite in amenajarile industriale.

Amenajarea moderna a unei sali de fitness

Amenajarea moderna este, de fapt, o amenajare clean, de obicei monocroma. Este des intalnita in salile de fitness. Avantajul, in acest caz, este faptul ca accentul este pus pe spatiu si functionalitatea lui, facandul sa para mult mai aerisit.

 

Stilul contemporan pentru sala de fitness

Stilul contemporan este definit, in esenta, de o simplitate sofisticata. Acest stil de design interior imprumuta elemente din mai multe stiluri si este, spre deosebire de designul interior modern, mai aerisit in decoratiuni si texturi. Se potriveste de minune in centrele wellness, salile de pilates, de yoga sau in centrele de masaj. 

 

Recomandari in amenajarea unei sali de fitness

In industria de fitness si wellness rolul designului interior este deosebit de important. Cu cat devenim mai constienti de intretinerea sanatatii si bunastarii noastre, cu atat ne dorim mai mult un spatiu in care ne putem simti bine in timp ce avem grija de noi insine, asa ca salile de sport devin parte din rutina si, implicit, din viata noasta. Din acest motiv amenajarea interioara devine un element decisiv atunci cand alegem sala de fitness pe care planuim sa o vizitam regulat. 

O sala de fitness trebuie sa fie un mediu placut, in care sa clientilor sa le faca placere sa petreaca ore intregi, iar designul interior ales, de la amenajarea propriu-zisa a spatiului, ca fond, la paleta cromatica si selectia materialelor, finisajelor si produselor maximizează satisfactia utilizatorului si sustine crearea unei relatii de lunga durata cu clientii.

 

Sfaturi privind iluminarea corespunzatoare in sala de fitness

Un element crucial in amenajarea unei sali de sport si in crearea unui mediu armonios este folosirea iluminarii potrivite. Lumina influenteaza starea de spirit. In cazul unui studio de yoga, lumina naturala, calda, este cea mai buna alegere pentru crearea unui mediu relaxant, in timp ce iluminarea dintr-un studio de fitness trebuie sa fie dinamica, energizanta; asadar spoturile luminoase si lumine LED colorate, amplasate in locurile potrivite, sunt o idee excelenta.

 

Cromatica in sala de fitness. Cat de importanta este alegerea culorilor: 

Paleta cromatica se numara, de asemenea, printre factorii care influenteaza atmosfera generala. Daca studio-ul se adreseaza grupurilor restranse si exercitiilor fizice intense, tonurile puternice sunt inspirationale si energizante. In studio-urile de yoga, meditatie sau pilates sunt recomandate tonurile calde.

Pentru studio-urile de exercitii cardio, de exemplu, culorile vibrante au efecte puternice. Rosul poate creste ritmul cardiac, in timp ce galbenul incurajeaza starea de bine si entuziasmul.

 

Alegerea pardoselii in sala de fitness 

Podeaua nu trebuie sa indeplineasca doar un scop decorativ. In cazul unei sali de fitness alegerea finisajelor potrivite pentru podea sunt un element de functionalitate si mai ales siguranta. Pardoselile din vinil si cele cauciucate se numara printre optiunile demne de luat in seama.

 

Elemente decorative importante in amenajarea unei sali de fitness

 

Salile de fitness nu sunt, de obicei, spatii bogate in decoratiuni interioare. Cu toate acestea, recomandam folosirea oglinzilor mari, pe tot peretele, elemente decorative pentru pereti in functie de specificul stilului de amenajare ales, sau folosirea plantelor, insa nu excesiv. Un alt element de decor, insa cu valente practice, este ceasul de perete.

 

Amenajarea unei sali de fitness acasa

Daca vrei sa iti amenajezi o sala de fitness in confortul casei tale, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa alegi spatiul potrivit in care vei instala echipamentul sportiv. Poti folosi pivnita casei (demisolul), o camera goala, pe care nu o folosesti in mod regulat, sau garajul, daca este liber. Urmatorul pas este sa cureti incaperea, si sa gasesti spatii de depozitare pentru lucrurile de care trebuie sa scapi pentru a face loc echipamentului. 

Daca iti doresti sa dai un vibe nou camerei, o poti vopsi in culorile tale favorite sau te poti juca cu tot felul de modele. Posibilitatile sunt nelimitate. Nu uita sa te asiguri ca podeaua ta este suficient de sigura. Iti recomandam sa folosesti pardoseala cauciucata. Pe langa beneficiul evident, pardoseala cauciucata reduce zgomotul. 

Urmatorul pas este de montezi o oglinda pe unul dintre pereti sau mai multe, cat sa acoperi intreg peretele. Un alt perete foloseste-l pentru depozitarea echipamentelor mici, secundare, cum ar fi ganterele, saltelele de yoga, mingiile pentru fitness sau prosoapele curate. Instaleaza-ti in sala de fitness de acasa si un televizor si un sistem audio bun. Muzica te umple de energie si te motiveaza.

Iar acum, momentul incitant pentru orice persoana indragostita de sport si miscare: alegerea echipamentului sportiv! Alege mai intai ce stii ca o sa folosesti cel mai des sau cumpara echipamente cu mai multe utilizari (pentru mai multe grupe musculare). 

 

Ce a ramas? Sa treci la treaba!

 

De ce FOUR Design pentru design-ul interior al unei sali de fitness? 

Intr-o societate in care oamenii sunt incurajati sa isi urmareasca interesele proprii si se grabesc cu totii spre un castig rapid, noi, echipa “FOUR Design Studio”, suntem sensibili la dorintele si nevoile oamenilor cu care lucram, suntem atenti la informatiile de ansamblu, la povesti si cuvinte uneori nerostite de clientii nostri si dispunem de experienta si creativitatea necesare pentru a duce la capat proiecte de exceptie.

Portofoliul nostru este amprenta a profesionalismului care ne-a transformat, in timp, dupa multa munca, intr-una dintre cele mai cunoscute echipe de arhitecti de interior din Romania.

 

Expertii FOUR Design te pot ajuta in amenajarea spatiului tau.