Amenajare mansardă locuibila: idei, sfaturi si fotografii care te vor ajuta sa gasesti inspiratie si sa valorifici spatiul cu stil
Extinderea spatiului de locuit in podul casei tale poate fi o modalitate minunata de a profita la maximum de suprafata disponibila. Dar pentru a profita de spatiul mansardei va trebui sa faci fata unor provocari specifice mansardelor – de la tavane inclinate abrupte si amenajari incomode pana la lumina insuficienta si ferestre greu de montat. Aici vei gasi ajutor pentru unele dintre cele mai comune dileme in amenajarea unei mansarde.
Amenajarea mansardei in pod existent: proiectare si sfaturi de amenajare
Proiectarea mansardei este dependenta de forma, dimensiune si alte caracteristici ale acesteia, cum ar fi grinzile de lemn sau stalpii de sustinere. Mai sunt insa si alte lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a da valoare spatiului.
- Asigura accesul corect si un trafic facil
Oriunde te-ai afla in casa, traficul si accesul sunt intotdeauna importante. Dar daca vorbim despre mansarda, aceste doua aspecte sunt estentiale si s-ar putea dovedi drept adevarate provocari. Accesul include modul de a urca in pod, cum ar fi utilizarea scarilor pliabile sau a unei scari mobile. Recomandat este, daca spatiul iti permite, sa folosesti o scara de dimensiuni generoase si fixa pentru a muta lucrurile cu usurinta la ultimul nivel al casei.
De asemenea, ar trebui sa creezi spatiu pentru a te misca liber prin mansarda.
- Tine cont de inaltimea tavanului
Atunci cand mobilezi si utilezi mansarda tine cont de inaltimea tavanului. Daca exista o parte prea joasa, poti plasa acolo cateva articole care nu sunt folosite atat de des sau poti sa creezi spatii de depozitare. Foloseste eficient fiecare coltisor si evita sa asezi patul in partea inclinata si joasa daca mansarda ta gazduieste un dormitor – astfel eviti accidentele si senzatia de sufocare.
- Asigura-te ca structura este una puternica
Este foarte important sa ai o structura robusta pentru pardoseală, care sa poata suporta greutatea mobilierului. De asemena, grinzile trebuie sa poata sustine greutatea acoperisului, a finisajului tavanului si a izolatiei acestuia.
- Acorda atentie sistemelor de incalzire si racire
Un alt lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand proiectezi o mansarda este asigurarea unei temperaturi optime locuitului. Aerul cald urca, ceea ce inseamna ca poate fi prea cald in mansarda ta nu doar pe timpul iernii, ci si pe timpul verii, cand acoperisul incins transmite multa caldura spatiului. De aceea, este foarte important sa asiguri o izolare adecvanta, atat pentru plafon cat si pentru pereti. De asemenea, poti lua in calcul o izolare buna si a pardoselii din punct de vedere fonic, pentru a nu afecta linistea etajelor inferioare. Poti opta si pentru sisteme de climatizare smart sau aparate de aer conditionat si radiatoare.
Cum amenajezi mansarda in functie de dimensiuni
Daca vrei sa stii cum amenajezi mansarda in functie de dimesiuni trebuie sa stii ca cel mai important este rolul pe care il vei da spatiului. Insa fie ca vorbim despre un birou, un dormitor, o camera de joaca sau un spatiu de relaxare trebuie sa acorzi atentie crearii unor spatii de depozitare adecvate. Incearca, de asemenea, sa nu o incarci cu mobila sau elemente de decor inutile.
Amenajarea unei mansarde mici (si inguste)
In amenajarea unei mansarde mici trebuie sa acorzi o atentie deosebita folosirii fiecarui centimetru, asa ca dispunerea mobilierului intr-un mod eficient este primordiala. O mansarda mica este, de asemenea, perfecta pentru amenajarea unui birou, a unui spatiu de joaca pentru copii, a unui spatiu de relaxare, pentru citit sau a unei chicinete sofisticate.
Amenajarea unei mansarde mari
O mansarda mare iti ofera multiple posibilitati de amenajare. Aceasta poate fi folosita in intregime pentru amenajarea unei singure camere spatioase sau, daca structura casei iti permite acest lucru, o poti imparti in doua sau mai multe camere cu roluri diferite.
Mansarda locuibila: cum o amenajezi in functie de tipul imobilului
Tipul imobilului influenteaza major, fara indoiala, amenajarea unei mansarde locuibile. Structura acesteia si planul general sunt elemente care pot sau nu pot fi modificate, in functie de tipul imobilului.
Amenajarea mansardei la bloc
O mansarda la bloc, in cazul unui apartament – duplex sau apartament la mansarda – are avantajele ei, dar structura nu poate suferi mari modificari. Poate fi dificil sau imposibil, din punct de vedere legislativ, ca mansarda unui bloc sa sufere modificari substantiale.
Amenajarea mansardei la casa
O mansarda la casa are multiple avantaje – mai mult spatiu, tavane mai inalte si, de obicei, o compartimentare si o forma mai bine determinate. Este, adesea si mai luminoasa.
De aceea, iti pot permite sa fii creativ si sa iti oferi de exemplu un spatiu de relaxare, boem si retras fata de agitatia din restul casei.
Stiluri de amenajare pentru mansarda
Mansarda merge mana-n mana cu o amenajare in stil rustic, cu accente boho, grinzile de lemn fiind elemente structurale aproape nelipsite, care dau amenajarii un farmec aparte. Insa preferintele tale nu trebuie sa fie, in vreun fel, guvernate de reguli. Poti, de asemenea, sa amenajezi mansarda in stil modern sau industrial, in special daca dimensiunea spatiului este una generoasa.
Amenajarea mansardei in stil modern
Amenajarea mansardei in stil modern este o alegere destul de populara, desi castigatoarea premiului de popularitate este, fara doar si poate, amenajarea rustica. Acest tip de amenajare este indeosebi compatibil cu transformarea mansardei intr-un birou si pune mare accent pe eficientizarea spatiului si crearea unor dulapuri pentru depozitare, bine gandite si proiectate.
Amenajarea mansardei in stil rustic
Amenajarea mansardei in stil rustic pare a fi, cum am mentionat, alegerea fireasca datorita structurii aparente din lemn a mansardei. In acest caz, mansarda ta poate gazdui un dormitor placut si linistit, fiind retras fata de camerele comune din casa. O bucatarie rustica este, de asemenea, o idee buna.
Amenajarea mansardei in stil minimalist/scandinav
Amenajarea in stil minimalist/scandinav poate fi o alegere potrivita atat pentru mansardele generoase, dar mai ales pentru cele de mici dimensiuni. In ambele cazuri, spatiul poate fi pus in valoare, prin finisaje din lemn in nuante deschise, plante naturale, piese de mobilier multifunctionale si tasaturi calduroase si confortabile .
Stilul industrial in mansarda
Stilul industrial la mansarda se potriveste de minune spatiilor ample si mansardelor cu tavan inalt si este mai greu, dar nu imposibil, de adoptat in amenajarea unei mansarde de mici dimensiuni. In acest stil de amenajare, grinzile din lemn pot ramane nefinisate si pot fi placut completat de elemente din metal si piele naturala.
Cum amenajezi fiecare camera din mansarda
Forma mansardei joaca un rol decisiv in utilizarea spatiului, iar dimensiunea acestuia decide, de cele mai multe ori, stilul de design interior. O mansarda mica este ideala pentru amenajarea unui dormitor, a unui birou linistit, a camerei copilului, sau a unui coltisor pentru lectura sau relaxare, fiind un loc linistit si retras. O mansarda mare permite, in schimb, amenajarea unui living sau a unui spatiu de joaca generos.
Amenajarea livingului in mansarda
Amenajarea livingului in mansarda este o idee foarte buna in cazul unei mansarde spatioase. Poti folosi incaperea pentru a crea o zona de relaxare, cu un spatiu amenajat pentru vizionarea de filme echipat cu o canapea confortabila, pentru o zona de joaca si socializare sau/ si pentru crearea unui colt cu o biblioteca si un fotoliu pentru citit.
Amenajarea dormitorului in mansarda
Amenajarea dormitorului in mansarda iti permite sa adopti cu usurinta aproape orice stil de design interior iti doresti. De acolo de sus orice vis prinde mai usor aripi.
Camera copilului in mansarda – cum o amenajezi?
Camera copilului in mansarda este o idee buna in special in cazul copiilor cu varste mai mari de sase ani sau chiar se poate dovedi o binecuvantare atunci cand ai copii adolescenti. Poti amenaja si un nursery la mansarda sau o camera pentru copii mai mici daca dormitorul tau este in apropierea mansardei, iar accesul este usor si sigur.
Amenajarea dressingului in mansarda
Amenajarea dressingului in mansarda poate fi o decizie excelenta, mai ales in cazul unei mansarde de mici dimensiuni, care ar fi dificil de folosit in alte scopuri decat pentru depozitare. Organizarea garderobei in mod eficient, ordonat si adaugarea unei masute de toaleta pot transforma radical podul casei dintr-un spatiu inutilizabil intr-unul stylish si util.
Birou in mansarda? Cum il amenajezi
Un birou in mansarda este exact ce ai nevoie daca desfasori acasa mare parte din activitatea ta profesionala. Mansarda este un loc linistit si retras – o parte a casei fara trafic intens, aflata departe de spatiile comune pentru familie si in care te poti retrage atunci cand ai lucruri de rezolvat, care necesita atentie deplina.
Amenajarea mansardei: tips & tricks
Cand vine vorba de amenajarea mansardei, un pic de research si cateva tips&tricks oferite de specialisti te pot ajuta sa valorifici incaperea exact asa cum trebuie, fara sa irosesti spatii care, cu putina creativitate, pot capata o functionalitate importanta.
Iluminatul in mansarda
Iluminatul la mansarda poate fi o problema in unele cazuri. Nu toate mansardele beneficiaza de ferestre generoase sau de un skylight prin care poate patrunde lumina naturala.
In cazul mansardelor intunecoase recomandam doua tipuri de iluminat – iluminatul neutru, care imita lumina naturala, si iluminatul cald, care seteaza o atmosfera cozy. Acesta din urma este perfect pentru dormitoarele amenajate la mansarda, in timp ce primul este ideal in cazul unui birou.
Alegerea culorilor in mansarda
Peretii si tavanele mansardelor au de obicei o forma atipica, fiindca sunt situati direct sub acoperisul casei. Forma unghiulara a peretilor unei mansarde seteaza caracterul spatiului. Daca preferi un stil indraznet, poti folosi o culoare diferita pe fiecare dintre pereti pentru a le accentua forma distincta – recomandarea noastra este sa folosesti culori din aceeasi paleta cromatica, dispuse gradual, pentru un aspect unitar si curat.
Cu toate acestea, utilizarea mai multor culori in amenajare poate face o incapere sa para mai mica. Alegerea unei singure nuante atata pentru pereții cat si pentru tavanu camerei poate face ca spatiul sa para mai amplu si tavanul mai inalt. Intr-o mansarda care are un perete drept, poti alege sa accentuezi acel perete prin utilizarea unei vopsele intr-o nuanta contrastanta sau prin folosirea unui model de tapet sau lambriu.
O mansarda cu tavanul coborat si peretii inclinați poate sa para aglomerata chiar si atunci cand este mobilata cu strictul necesar, daca alegi o culoare nepotrivita. Recomandarea noastra este sa folosesti tonuri deschise pentru tavan si pereti pentru a crea iluzia unui spatiu mai amplu. In plus, culorile deschise reflecta lumina, asa ca aceasta optiune este ideala pentru o mansarda care nu este dotata cu multe ferestre care sa asigure patrunderea luminii naturale. Albul, bejul, cremul si nuantele pastelate sunt sugestii excelente.
In materie de finisaje, vopselele lucioase si semiluciuase nu sunt recomandate intrucat, desi reflecta bine lumina, sunt sensibile si mai ales daca este vorba de amenajarea unui spatiu de joaca pentru copii, acestea vor evidentia fiecare accident al peretelui. In schimb, vopselurile cu finisaj coaja de ou si satin ofera o stralucire subtila si creaza iluzia unei camere luminoase.
Organizarea spatiului in mansarda
Indiferent daca ai nevoie de un loc unde sa depozitezi articole de sezon sau planuiesti sa amenajezi o noua camera, cu un scop bine definit, organizarea mansardei nu trebuie sa fie o corvoada. Iata ce trebuie sa faci:
Sa desenezi un plan pentru mansarda
Creeaza un plan care delimiteaza zonele specifice pentru depozitare. Sugestia noastra este sa realizezi mobila pe comanda, dupa masuratori precise, pentru a putea optimiza folosirea fiecarui coltisor.
Sa folosesti colturile si zonele dificile
Zonele care nu pot adaposti un dulap clasic nu trebuie lasate deoparte. Masoara exact si realizeaza mobila pe comanda sau gaseste modalitati DIY sa folosesti aceste spatii care la prima vedere par inutilizabile pentru depozitare. Poti, de exemplu, sa mesteresti un sistem cu rafturi suspendate intre grinzile de la mansarda.
Ai grija ca toate lucrurile sa fie usor accesibile
Daca depozitezi lucrurile la vedere sau in sertare ori cosuri la care ai acces cu usurinta eviti aglomerarea incaperii si dezordinea.
Constructia scarilor
Cand vine vorba de constructia scarilor, ai grija ca acestea sa fie solide si eventual dotate cu balustrada. Acest aspect este important pentru siguranta ta si a familiei. Iti oferim cateva sugestii de design chiar aici.
Cum te poate ajuta un designer de interior?
Mansarda nu este o incapere tocmai usor de amenajat. Dar aici intervenim noi!
FOUR Design ofera servicii complete de proiectare, consultanta si management de proiect. Suntem pregatiti sa raspundem nevoilor tale, iar pastrarea unei linii de comunicare deschisa si asigurarea unei colaborari transparente se numara printre valorile noastre de baza.
Prin asistenta profesionala pe care o oferim asiguram o calitate ireprosabila a constructiei, finisajelor si a elementelor de mobilier alese, o planificare exacta a tuturor sarcinilor, o eficientizare a bugetului disponibil si, nu in ultimul rand, a spatiului pe care ni-l incredintezi.
Suntem storytellers vizuali, asa ca telul nostru este, in final, sa dam spatiului tau o identitate, o voce si o poveste!