Amenajari Hoteluri

Amenajari Hoteluri

Hotelurile sunt spații recunoscute pentru lux, intimitate și pentru confortul pe care îl oferă. De la structura generoasă la aspectul deosebit al camerelor, fiecare etapă de amenajare este cu adevărat importantă. Iată care sunt aceste etape de amenajare și ce ar trebui să știi pentru a putea amenaja o cameră de hotel într-un mod cât mai primitor.

 

De ce este important designul interior al unui hotel? 

Prima impresie se referă adesea la imaginea de ansamblu pe care o vede un client atunci când intră într-o cameră de hotel. Ideea de confort nu se referă doar la comoditate, ci are în vedere și aspectul vizual, așa că o amenajare cu bun gust și atenție la detalii este o parte importantă din transformarea cazării într-o experiență desăvârșită.

Finisajele, piesele de mobilier alese, accesoriile decorative și paleta cromatică sunt elemente care trebuie să meargă mână-n mână pentru amenajarea unei camere de hotel excepțională, gândită drept cadru pentru o ședere greu de uitat. 

Recepția unui hotel trebuie de asemenea amenajată contextual în stilul potrivit, cu accentul pus pe confort și pe fluiditatea traficului.

Holurile contribuie și ele la senzația de confort și cuceresc în primă instanță prin amenajare estetică.

 

Alegerea conceptului: idei și sfaturi

Un pas important în amenajarea unei camere de hotel este alegerea corectă a stilului de design interior sau a mixurilor stilistice care se potrivesc cel mai bine spațiului – luând în calcul, așadar, elementele definitorii ale clădirii, de la structură, la elemente arhitecturale.

O opțiune este stilul clasic, cu linii fluide și elegante. Natura sofisticată a stilului clasic poate pune în valoare o clădire cu accente arhitecturale baroque sau Art Nouveau. Este un stil perfect pentru hotelurile aflate în clădiri interbelice. Stilul clasic are o cromatică în tonuri calde, pentru fundaluri folosindu-se în special nuanțe de bej, maro și auriu. 

 

Stilul modern este o sugestie ideală pentru hotelurile amenajate simplu, accentul fiind pus pe funcționalitatea camerelor camerelor. De la liniile drepte ale mobilierului și eleganța lui minimalistă, până la atenția acordată finisajelor menite să se piardă în fundal, o cameră amenajată modern vine cu o abordare fluidă și aerisită, dar foarte practică. 

Stilul scandinav este, de asemenea, o opțiune bună de design interior pentru hoteluri, pentru că se concentrează pe funcționalitate și organizare. Spațiile par mai ample, fiecare obiect are o utilitate, iar confortul este cel mai important. Paleta cromatică este neutră, în tonuri deschise, complimentată de alegerea finisajelor naturale, precum lemnul sau răchita. 

Stilul romantic este cunoscut pentru intimitate și rafinament, așa că poți opta pentru accesorii diafane și pentru culori vesele, precum roșu, roz sau alb. Ai în vedere și amenajarea propriu-zisă a camerei – fii atent la dimensiunea patului și la încadrarea corectă a acestuia. Dacă alegi amenajarea unei camere de hotel în stil romantic trebuie să acorzi o atenție deosebită detaliilor care transformă decorul într-un cadru intim, cum ar fi așternuturile și draperiile. 

 

Poze Proiect Four Design

 

Camerele de hotel sunt adesea amenajate în stil minimalist, pentru că acest tip de design interior oferă  o incredibilă libertate de mișcare. Stilul minimalist exclude obiectele inutile și pune accent pe lucrurile cu adevărat necesare, fără a încărca spațiul cu decorațiuni sau culoare. 

 

Amenajarea recepției unui hotel

Recepția unui hotel este cea care contribuie la formarea unei prime impresii, așa că amenajarea ei într-o manieră flatantă pentru spațiu, confortabilă, dar în același timp armonioasă din punct de vedere estetic este foarte importantă. În amenajarea unei recepții de hotel, finisajele, elementele de mobilier și decorațiunile ajută la crearea unui zone de așteptare confortabile pentru oaspeți.

Din recepția unui hotel nu trebuie să lipsească o zonă de așteptare în care să existe canapele și fotolii spațioase și confortabile, măsuțe care nu încurcă traficul și accesorii complementare precum un suport pentru reviste sau zone de autoservire cu cafea, apă sau ceai.

Biroul recepției este de obicei custom made, pentru a răspunde nevoilor funcționale ale spațiului, dar și pentru a asigura un design aparte, fiind piesa principală a amenajării și primul mesaj de “bun venit” adresat oaspeților. 

Nu ar trebui să ignorate nici corpurile de iluminat, care au un dublu rol foarte important: decorativ și funcțional. Asfel, în zona biroului de recepție, trebuie asigurată suficientă lumină pentru desfășurarea fluxului de primire a oaspeților și un iluminat cald și relaxant în zona de asteptare.

 

Amenajarea unei camere de hotel 

Camerele unui hotel sunt întotdeauna primitoare și amenajate într-un mod care îmbie la relaxare. Practic unul dintre motivele pentru care ne amintim camerele de hotel este tocmai aspectul. Un pat mare și confortabil, o saltea potrivită și asternuturile delicate sunt deja recunoscute pentru senzația de confort, fiecare dintre aceste elemente contribuind la senzația de ansamblu.

Pe lângă pat va fi nevoie și de noptiere, birou și dulapuri pentru haine, absolut necesare oaspeților cu șederi mai lungi. Un accent important este pus pe iluminat, caz în care sunt folosite două tipuri de sisteme: un sistem care are rolul de a asigura suficientă lumină întregii încăperi și un sistem de accent în zona patului, cu acțiune locală.

 

 

Amenajarea băii dintr-un hotel 

Băile hotelurilor sunt cu siguranță o expresie a luxului și a confortului. Finisajele utilizate, dar și modul de dispunere si configurarea a mobilierului și a obiectelor sanitare dicteaza  adesea aspectul estetic al băilor.

Regula generală de amenajare a băilor în hoteluri este standardizarea lor, astfel că acestea vor arăta aproape identic în fiecare camera. Diferența o poate face, însa, în anumite cazuri, folosirea unor finisaje diferite sau a unor accesorii distincte.

 

Amenajarea unui hol de hotel

Holurile și culoarele de trecere ar trebui la rândul lor să ofere un grad ridicat de confort vizual, iar acesta poate fi asigurat prin asigurarea iluminării corecte și prin folosirea unor decorațiuni care să dinamizeze spațiul. 

Este imperios necesar ca în zona lifturilor să fie amplasate fotolii pentru o așteptare mai placută. Aceste canapele sau fotolii pot fi folosite și pentru întâlniri sau utilizate ca zone de refugiu pentru oaspeții care trebuie să preia apeluri telefonice.

Ferestrele trebuie lăsate libere, mai ales dacă hotelul are o priveliște frumoasă, iar din întregul context stilistic nu ar trebui să lipsească florile și plantele. Pentru a asigura un spațiu cât mai bine izolat fonic, holurile ar trebui să aibă pardoselile acoperite cu mochetă sau covoare speciale. 

 

Cum influențează culorile atmosfera din hotel/camera de hotel? 

Culoarea este importantă în orice context, iar atunci când vine vorba despre spații precum hotelurile, cromatica poate avea un rol foarte important în amenajare. Este important să optezi pentru paleta de culori potrivită stilului de amenajare de care să ții cont și atunci când alegi finisajele, mobilierul și decorațiunile.

Nuanțele deschise fac spațiile să pară mai ample și relaxante, în timp ce nuanțele puternice de roșu, verde sau albastru, combinate cu inserții fine de auriu dau spațiului o alură rafinată, regală. Nuanțele de bej și maro sunt specifice stilului clasic, iar nuanțele de gri, alb sau negru sunt specifice stilului modern. 

Accentele puternice pot fi folosite în zona de recepție și în holurile de trecere, deoarece dinamizeaza atmosfera, în timp ce pentru camerele de dormit sunt recomandate nuanțele calde, desaturate, care să linștească atmosfera.

 

Importanța elementelor decorative 

Elementele decorative sunt în strânsă legătură cu stilul ales în amenajarea hotelului și contribuie la formarea unei identități estetice a locului. Fiecare accesoriu decorativ ales personalizează spațiul. 

Este însă important ca elementele decorative să fie alese astfel încât să nu aglomereze vizual încăperile. Recomandarea noastra este ca în loc să intervenim cu multe elemente alese întâmplător, să adăugăm amenajarii acele decorațiuni simple, care îi fac pe cei ce calcă pragul hotelului să se simtă bine-veniți – florile mereu proaspete, covorașe pufoase, un semn de carte pe noptieră, o vedere din zonă sau o veioza aparte. 

 

Iluminatul unei camere de hotel 

Felul în care este iluminat un hotel depinde de stilul amenajării, pentru că obiectele folosite pentru iluminat pot schimba foarte mult percepția asupra spațiului. 

Poți alege candelabre, lustre sau plafoniere pentru iluminatul general sau aplice mici, lampadare sau veioze pentru iluminatul local.

black and white bed near brown wooden table

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/T5pL6ciEn-I

Felul în care dozezi lumina în camerele de hotel contribuie la creșterea senzației de confort și are un important rol în amenajare.

 

Finisaje în camera de hotel

La nivel de finisaje un hotel poate fi o veritabilă sursă de inspirație. Elementele din piele, fie naturală sau sintetică, țesăturile textile de calitate, finisajele precum pluta și lemnul sunt doar câteva dintre texturile pe care le poți întâlni. Este important să alegi produse de calitate, pentru că acestea sunt cele care conturează experiența clientului și confortul de care s-a bucurat pe perioada cazării. Clienții își vor aminti astfel cum s-au simțit în hotelul tău, dar și detaliile care le-au făcut experiența mai frumoasă. 

 

 

Izolarea fonica din camera de hotel

Liniștea și intimitatea sunt printre cele importanți factori în alegerea unui hotel și sunt elemente care pot îmbunătăți sau ruina șederea oaspeților , așa că izolarea fonică a imobilului devine deosebit de importantă. 

De cele mai multe ori este folosită mocheta pentru a acoperi suprafețele de pardoseală, astfel încât zgomotul de impact să fie cât mai redus. 

Panourile de plută, plăcile de rigips și OSB, mocheta, covoarele, dar și izolarea temeinică a spațiilor cu vată minerală bazaltică sau spumă poliuretanică sunt elemente deosebit de importante in momentul amenajarii, care pot crește gradul de confort într-un hotel. 

 

De ce Four Design pentru amenajarea hotelului/camerelor de hotel?

Noi înțelegem foarte bine nevoile pe care le ridică amenajarea unui spațiu atât de amplu, precum un hotel sau camerele acestuia. Oaspeții unui hotel se întorc, statistic vorbind, în hotelurile care le asigură intimitate, odihnă și liniște, dar și servicii de calitate.

În ceea ce privește amenajarea unui hotel este important să știi că procesul înseamnă mai mult decât intervenții la nivel de cromatică și mici îmbunătățiri. În realitate, amenajarea unui hotel ia în calcul comportamentul utilizatorilor, nevoile acestora, funcționalitate și, bineînțeles, conturarea  personalității locației, cu toate ramificațiile sale stilistice. 

Expertii FOUR Design te pot ajuta in amenajarea spatiului tau.