Dus cu rigola: idei, materiale necesare si sfaturi practice
Astazi, amenajarile interioare au in vedere in primul rand optimizarea spatiului si un design interior compatibil cu stilul de viata al proprietarilor. Mai mult decat atat, pentru ca viata se desfasoara in ritm alert, iar munca ne ocupa tuturor o mare parte din timp, sesiunile de spa in propria locuinta au devenit, in cazul multora dintre noi, o amintire placuta. Desigur, o baie relaxanta intr-o cada generoasa, la lumina difuza a lumanarilor, este inca atractiva, insa designul sleek al cabinei de dus cu rigola si efectul vizual pe care aceasta il are in amenajarea baii, plus caracterul sau practic in cazul bailor mici a adus acest model de dus in centrul atentiei in ultimii ani.
Ce este dusul cu rigola (walk-in)?
Dusul cu rigola este varianta moderna a dusului clasic, cadita celui din urma fiind practica, dar inestetica si nu tocmai rezistenta – aceasta trebuie curatata foarte des si in timp se deterioreaza. In schimb, un dus cu rigola este mult mai usor de intretinut si nu are de suferit din cauza actiunii indelungate a apei. Acesta are un sistem de scurgere directa din pardoseala.
Mai precis, instalarea se face in felul urmator, in ordine: se aplica un strat pentru impermeabilizarea pardoselii si a peretilor (ce asigura hidroizolatia), apoi o folie hidroizolanta, se aplica un adeziv impermeabil pentru ceramica si, la final, este recomandata folosirea unui chit de rosturi elastic, impermeabil, scazand astfel riscul aparitiei problemelor viitoare, cum ar fi infiltratiile.
Trebuie luat in calcul inca un detaliu, si anume, respectarea pantelor de minim 2% ale pardoselii in zona dusului catre rigola pentru a evita scurgerea apei in afara dusului.
Un dus cu rigola este o modalitate excelenta pentru un twist contemporan minimalist in baia ta care maximizeaza, in acelasi timp, utilizarea spatiului. Fie ca vorbim despre usurinta cu care acesta poate fi accesat, fie despre designul sau elegant, un dus walk-in este o solutie foarte practica din toate punctele de vedere.
Cabina de dus cu rigola, fara cadita, poate fi facuta din caramizi de sticla sau caramida normala, din gips carton placat cu faianta, dar poate avea peretii si din sticla sau poate fi inserata intre doi pereti preexistenti. Usa de intrare in dus este optionala in acest caz, iar fiecare model este diferit in functie de modul si locul de instalare. Daca o cabina de dus standard se pozitioneaza, de obicei, in coltul baii, un dus cu rigola, poate fi construit oriunde (in functie, desigur, de instalatiile sanitare) si poate avea orice dimensiune iti doresti. Astfel, un dus walk-in se potriveste de minune atat intr-o baie mica, cat si intr-o baie mare, pentru ca forma lui poate fi adaptata cu succes.
Avantajele amenajarii unei cabine de dus cu rigola
Un prim avantaj al unei cabine de dus realizate custom este faptul ca aceasta poate avea ce dimensiuni iti doresti astfel incat sa complimenteze dimensiunea baii. Un dus cu o dimensiune personalizata te poate ajuta sa castigi spatiu si, in acelasi timp, sa te asiguri ca efectul vizual al amenajarii este unul de impact. Poti hotari inclusiv forma cabinei de dus: patrata, dreptunghiulara, pentagonala, in forma de U sau cu o forma nedefinita.
Un alt avantaj este curatarea facila a baii. Daca ai un dus cu rigola nu mai ai grija curatarii zilnice a caditei de dus, pentru ca apa se scurge direct in pardoseala, cabina fiind astfel mult mai usor de curatat. Cabinele se sterg, de asemenea, mai usor, daca exista.
Tot la capitolul avantaje amintim si durata de viata mai mare a dusului, modelele de cabine de dus realizate fara cadita au mai putine piese expuse care sa se deterioreze mai repede in timp din cauza uzurii.
Ce trebuie sa stii inainte de montarea unui dus walk-in?
Tipul materialelor necesare pentru construirea dusului cu rigola depind de designul general al baii, dar si de tipul de dus preferat. In cazul celor realizate intre peretii existenti ai baii lucrurile sunt simple, pentru ca peretii sunt deja finisati cu placi ceramice, asa ca ce ramane de facut este sa te decizi ce faci in cazul pardoselei – poate iti doresti ca, pe langa montarea rigolei, sa construiesti o bordura subțire care sa impiedice apa sa se scurga din spatiul dusului sau poate iti doresti un dus walk-in, care se realizeaza la nivel cu pardoseala din restul baii.
Inainte sa iei decizia ca doresti sa iti construiesti un astfel de dus, tip walk-in, asigura-te ca inaltimea sapei din baie iti permite acest lucru.
Sistemul incastrat al rigolei este destul de inalt, minimul pe care poti sa il gasesti fiind de cel putin 7 cm, la care se adauga centimetri cu care trebuie sa cobori pardoseala in zona rigolei pentru a crea o panta corespunzatoare pentru scurgerea apei.
Dupa ce ai rezolvat tot ce tine de scurgerea apei trebuie sa alegi bateria de dus, deoarece daca iti place ca aceasta sa aiba un sistem incastrat trebuie sa il montezi inainte de finisarea peretilor.
Nu uita, de asemenea si de asigurarea unui sistem propice pentru ventilarea aerului in zona de dus, mai ales daca acesta este inchis cu pereti.
Modele de cabine de dus cu rigola
Modelele de cabine de dus walk-in iti ofera flexibilitate in ceea ce priveste designul, iar gratie experientei noastre vaste si a devotamentului fata de clienti, precum si a determinarii de a da o identitate unica oricarui spatiu suntem partenerii perfecti pentru amenajarea casei tale. Te putem ajuta sa dai contur viziunii tale prin alegerea modelului perfect de de baie pentru locuinta ta, a materialelor, dimensiunilor si formei finale a acestuia.
Dusuri cu rigola amenajate modern
Dusul cu rigola este modern prin definitie gratie aspectului sau clean, insa un design personalizat ii poate da un farmec aparte. Opteaza pentru un model simplu si delimiteaza zona acestuia de restul baii cu ajutorul unui perete de sticla securizata.
Dus walk-in in stil industrial
Pentru un design industrial te sfatuim sa alegi sa delimitezi zona de dus cu usi inalte din sticla, din pardoseala pana in plafon, cu cadru metalic. Adopta o paleta cromatica neutra, de preferat in tonuri de gri, in restul baii – poti opta pentru finisaje din beton, pentru vopsea waterproof sau pentru faianta mata, gri, neagra sau alba.
Dus cu rigola in stil clasic
Daca iti doresti un design clasic te poti orienta catre un dus cu rigola definit cu ajutorul unei borduri subtile pe pardoseala sau prin construirea unui perete din caramizi de sticla.
Foarte importante in crearea unui astfel de dus sunt finisajele, modelul placilor ceramice si a bateriei de dus pe care te sfatuim sa o alegi intr-o nuanta de auriu.
Pentru a crea o amenajare coerenta in intreaga baie potriveste modelul bateriei de dus cu cel al bateriei lavoarului.
Dus cu rigola pentru o baie amenajata in stil romantic
Pentru un dus cu rigola in stil romantic folosirea unor finisaje din materiale naturale, cu plante potrivite pentru un mediu cu un grad de umezeala ridicat, este o idee excelenta. Poti sa alegi, de asemenea, sa imbraci peretii baii cu tapet rezistent la umezeala.
Etape de amenajare a dusului cu rigola (walk-in)
Dupa achizitionarea materialelor este timpul sa treci la treaba. Elibereaza locul in care vrei sa construiesti dusul de orice obiecte sanitare te-ar putea incurca. Iata care sunt pasii pentru crearea dusului cu rigola:
- Montarea rigolei
Dupa ce ai ales si eliberat zona modifica, daca este cazul, instalatia sanitara astfel incat scurgerea sa poata fi montata in locul dorit de tine, iar canalizarea sa se potriveasca nevoilor noului dus. Pentru scurgerea fara probleme a apei sapa se toarna cu o inclinatie de cel putin 2%, astfel incat diferenta pentru fiecare metru din suprafata pardoselii sa fie de doi centimentri inaltime.
Citeste cu atentie instructiunile de la producator inainte de montarea rigolei. Aceasta vine de obicei cu suruburi proprii de ancorare pentru o fixare perfecta si se conecteaza la conducta de evacuare a apei. Se toarnă apoi beton pana la nivelul izolatiei, insa partea de sus a rigolei trebuie sa ramana la nivel cu placile ceramice (sau materialul pentru pardoseala ales de tine). Foloseste chit elastic pentru spatiul dintre placi si scurgere.
- Aplicarea sapei
Urmatorul pas este turnarea sapei de egalizare, care trebuie nu trebuie sa depaseasca rigola dupa montarea ulterioara a placilor ceramice.
- Hidroizolarea pardoselii si a peretilor
Aplicarea unei membrane hidroizolante si a unei solutii cu acelasi scop este menita pentru pardoseala, dar si pentru peretii cabinei in scopul crearii unei bariere care impiedica apa sa ajunga la zidarie, pentru evitarea neplacerilor legate de mucegai sau igrasie. Se aplica in doua straturi pe pereti si pardoseala si pentru colturi si imbinari se foloseste banda hidroizolanta. Tot pentru etansare poti sa inchizi dusul cu usi sau paravane de sticla.
- Montarea placilor ceramice
La final, aplica placile ceramice, piatra naturala, mozaicul sau finisajele alese de tine pentru pereti si pardoseala. Foloseste un adeziv flexibil pentru ca materialele sa fie fixate corect pe suprafata hidroizolatiei. Ocupa-te mai intai de pardoseala si asigurandu-te ca obtii panta corecta pentru rigola, si mai apoi de pereti.
- Montarea sticlei de dus si a bateriei
Ultimul pas este instalarea usilor sau peretilor de sticla, daca isi doresti sa izolezi spatiul pentru dus. Poti opta pentru pereti sau usi pana in plafon, o alegere moderna, care are un efect special din punct de vedere stilistic asupra incaperii.
Alte sfaturi pentru amenajarea unui dus walk-in
Pentru un rezultat desavarsit, te indemnam sa ai in vedere si urmatoarele aspecte:
1. Ventilatia
Dusurile cu rigola sau, asa cum mai sunt cunoscute, dusurile walk-in au nevoie de o ventilatie buna pentru a evita problemele cu mucegaiul. Trebuie sa creezi un mediu in care apa si aburul se pot evapora rapid. Daca nu ai o fereastra, te sfatuim sa optezi pentru un sistem de ventilatie sau un dezumidificator de calitate, care sunt, in acest caz, esentiale.
2. Iluminarea
Lumina potrivita ii va da un farmec aparte dusului tau walk-in. In mod ideal ar trebui sa ai cel putin o fereastra care sa permita luminii naturale sa patrunda in incapere, insa lumina artificiala este uneori suficienta daca este aleasa cu grija. Acorda atentie pozitionarii corpurilor de iluminat si intensitatii luminoase a acestora – fie ca vorbim de lumini calde sau reci, alege designul corpurilor in functie de amenajarea baii tale.
Idei de dus walk-in fara placari ceramice (gresie si faianta) – cu piatra naturala, lemn sau rasina epoxidica
In ultimii ani, piatra naturala, dar si lemnul sau rasina epoxidica au devenit foarte utilizate, inclusiv in amenajarea bailor.
Piatra naturala este un finisaj rezistent, superior gresiei si faiantei, ce vine intr-o varietate de texturi si culori. Farmecul ei consta, insa, in caracteristicile sale naturale, in unicitatea fiecarui tip de piatra naturala prelucrata pentru folosirea in amenajari. Fiind un material versatil, piatra poate fi folosita in mai multe stiluri de design, cum ar fi stilul minimalist, industrial, romantic sau mediteranean si este usor de intretinut – trebuie doar impermeabilizata si intretinuta la intervalele recomandate de profesionisti cu solutii speciale usor de gasit in magazinele de specialitate.
Rasina epoxidica este folosita in general ca material de etansare pentru pardoselile din beton, dar poate fi folosita si pentru pereti. Asemeni finisajelor din piatra naturala, rasina epoxidica este un material foarte rezistent la uzura, fiind si eficient din punct de vedere al costurilor.
Folosirea finisajelor pentru pereti si pardoseala din lemn in baie este o alegere neobisnuita si indrazneata. Lemnul nu este tocmai usor de intretinut atunci cand este expus la umezeala, insa poate fi tratat pentru a fi potrivit in amenajarea baii. Intretinerea lui nu este insa la fel de usoara ca-n cazul pietrei naturale sau a rasinei epoxidice. Exista insa tipuri de lemn care se preteaza pentru astfel de utilizari, cu tratamentele aferente. Evita sa alegi insa lemn poros, precum lemnul de pin. Lemnul de tec este o optiune potrivita. Nu folosi insa niciodata placi ceramice care imita lemnul. Daca vei considera ca lemnul tratat are un cost ridicat si e greu de intretinut, orienteaza-te spre un altfel de finisaj frumos si potrivit pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce imita.
Intretinerea unei cabine de dus cu rigola
O cabina de dus cu rigola nu este deloc pretentioasa cand vine vorba de ingrijire. Tot ce trebuie sa faci este sa cureti periodic sticla, in cazul in care ai ales sa definesti dusul cu pereti si usi din sticla, sau finisajele de pe pereti si pardoseala. Asigura-te, de asemenea, ca eviti excesul de umezeala si ca scurgerea functioneaza cum trebuie.
De ce FOUR Design pentru amenajarea unei cabine de dus tip walk-in?
Intr-o societate in care oamenii sunt incurajati sa isi urmareasca interesele proprii si se grabesc cu totii spre un castig rapid, noi, echipa FOUR Design Studio, suntem sensibili la dorintele si nevoile oamenilor cu care lucram, suntem atenti la informatiile de ansamblu, la povesti si cuvinte uneori nerostite de clientii nostri si dispunem de experienta si creativitatea necesare pentru a duce la capat proiecte de exceptie.
Portofoliul nostru este amprenta a profesionalismului care ne-a transformat, in timp, dupa multa munca, intr-una dintre cele mai cunoscute echipe de arhitecti de interior din Romania.
Prin creativitate, idei personalizate, unice pentru fiecare client si spatiu, si prin deschiderea noastra catre client, parti importante ale setului de principii cu care ne mandrim, stim ca iti putem transforma chiar si cele mai indraznete idei in realitate.