Amenajare clinică stomatologică

Amenajare clinică stomatologică

Îți mai amintești…prima vizită la stomatolog?

Poate o țineai, timid, de mână pe mama. Poate te gândeai că te va durea și erai speriat. Prima vizită la stomatolog ne guvernează atitudinea pe care o avem mai apoi față de acest serviciu, de aceea, ca specialist, trebuie să îți dorești să generezi numai „prime vizite bune”, înduioșătoare, care să îi îmbie pe pacienți să îți treacă pragul mai des.

Atunci când mergem la stomatolog căutăm să o facem într-un loc în care ne simțim în siguranță, avem încredere în serviciile oferite, iar atmosfera este una caldă și primitoare, care să ne permită să ne relaxăm și să ne simțim confortabil.

Prin conceptul creat, prin culorile și materialele folosite, prin decorațiuni și detalii, amenajarea unei clinici stomatologice poate răspunde tuturor acestor dorințe din partea pacienților.

Aspecte importante în amenajarea unei clinici stomatologice

Înainte de a începe amenajarea propriu-zisă a unui cabinet stomatologic unei clinici stomatologice, trebuie să ai un plan bine definit, care să țină cont de spațiul pe care îl ai, bugetul disponibil și elementele care te reprezintă pe tine ca profesionist și dorești să le evidențiezi prin amenajare. 

De asemenea, trebuie să ții cont de anumite aspecte esențiale, care vor face diferența între un simplu cabinet stomatologic și un cabinet stomatologic modern, amenajat corespunzător pentru pacienți:

  • alegerea locației să fie una accesibilă pacienților pe care îi ai sau pe care dorești să îi atragi;
  • organizare spațiului și gândirea corectă a fluxurilor medicale (cabinetele de lucru, recepția și sala de așteptare, băile, radiologia, sterilizarea, vestiarele, studioul foto, zona pentru copii, etc);
  • conturarea conceptului prin integrarea și transpunerea brand-ului în identitatea spațiului;
  • alegerea finisajelor astfel încât să răspundă normelor DSP;
  • configurarea corectă a schemei de lumini pentru a oferi o atmosfera primitoare și relaxantă la recepție si o lumină neutră și mai puternică în cabinetele de lucru;
  • mobilierul trebuie să fie compartimentat astfel încât să te ajute și să îți creeze un front de lucru cât mai facil. O atenție deosebită trebuie să o acorzi, de asemenea, materialului din care alegi să îți confecționezi blaturile  de lucru;
  • nu uita de accesorii (dispensere pentru șervețele / pahare / măști / mănuși, ceasuri, cuiere, coșuri de gunoi, etc).

Pentru a avea un rezultat final satisfăcător, este recomandat să ai un plan de amenajare bine stabilit încă de la început. Dacă acesta este bine pus la punct, implementarea lui o să fie mai rapidă și mai ușor de realizat. 

 

Astfel, îți recomandăm să iei în calcul următoarele etape ale amenajării cabinetului stomatologic clinicii dentare:

Alegerea spațiului și planificarea acestuia

În primul rând, înainte de a stabili alte detalii legate clinica stomatologică, trebuie să ai în vedere planificarea corectă a spațiului de lucru. Acesta trebuie să fie împărțit corespunzător, pe lângă cabinetele în care pacienții sunt primiți și trebuie adaptat la numărul de angajați al clinicii. 

Trebuie să existe cel puțin o  recepție, o sală de așteptare, grup sanitar, spațiu pentru sterilizare, vestiare și chicinetă pentru angajați. În funcție de dimensiunea spațiului la aceste se pot adăuga: birou manager, radiologie, laborator, studio foto și poate chiar o zonă creată special pentru copii. 

După ce am stabilit fiecare încăpere de care avem nevoie, se pot pune în plan și se pot trasa fluxurile de lucru între acestea.

Alegerea conceptului pentru amenajarea clinicii dentare

Atunci când vine vorba de alegerea conceptului, trebuie să te gândești la ce anume vrei să urmărești: dorești să modernizezi cabinetul, să implementezi o tehnologie mai avansată, să obții mai mult spațiu, etc. Indiferent însă de amploarea intervențiilor pe care le iei în calcul, atmosfera pe care o vei crea trebuie să te reprezinte atât pe tine cât și brandul tău. Trebuie să îți stabilești care sunt valorile tale și cum vrei să te perceapă pacienții de la primul pas pe care îl vor face în clinică.

 

 

Configurarea instalațiilor electrice, sanitare și termice

După ce ți-ai stabilit corect fiecare cameră de lucru este important pentru buna funcționare a spațiului să acorzi o atenție sporită la trasarea instalațiilor electrice, sanitare și termice în funcție de rolul pe care îl are fiecare încăpere. 

 

Fiecare cabinet stomatologic trebuie să dispună de lumină suficientă, o temperatură optimă și o ventilație corespunzătoare pentru ca pacienții să se simtă confortabil și mai relaxați.

Proiectarea mobilierului

Aceasta reprezintă una din cele mai minuțioase etape din amenajare, însă odată stabilită poziția și configurarea mobilierului te asiguri că dispui de tot confortul necesar în exploatarea spațiului. Indiferent de dimensiunea cabinetului stomatologic acesta trebuie să îți asigure suficient spațiu de depozitare, spațiu de lucru și un mic colț pentru discuții cu pacienții înainte sau după intervenție.

 

Este de preferat să asiguri în cabinet chiar un loc de ședere în plus, mai ales atunci cînd tratezi copii, deoarece aceștia vin de cele mai multe ori însoțiți. Dacă după ce ai inclus toate aceste elemente în cabinetul tău simți că pare înghesuit, o oglindă poziționată strategic poate să ofere senzația unei încăperi mai mari și totodată poate fi și foarte utilă pacienților.

 

Stabilirea schemei de lumini

Lumina are un rol foarte important într-o amenajare, atât din punct de vedere funcțional cât și pentru crearea ambianței perfecte.

În recepție și zona de așteptare poți opta pentru un iluminat mai difuz și o lumină caldă, deoarece acesta are un efect calmant și relaxant pentru pacienții care așteaptă tensionați să intre în cabinet.

În cabinetul stomatologic, însă, trebuie să existe o lumină neutră, de 4000 K, pentru a nu modifica nuanțele materialelor și suficient de intensă pentru buna desfășurare a procedurilor. Poți folosi lumini și ca elemente de design în sine sau pentru a evidenția diferite alte detalii, precum logo-urile, mesajele, serviciile clinicii, etc.

 

Integrarea decorațiunilor și a elementelor de marketing în conceptul stabilit

Există diferite materiale de display de care trebuie să ținem cont și pe care trebuie să le integrăm atent în conceptul setat pentru întreaga amenajare.

Acestea trebuie să aibă o dimensiune și o cromatică potrivită și trebuie amplasate în locuri de interes pentru pacienți.

Norme de amenajare ale unei clinici stomatologice

Ca orice altă instituție de acest tip, clinica stomatologică trebuie să respecte anumite norme de amenajare a spațiului disponibil. În primul rând, trebuie asigurate igiena și siguranța cabinetului stomatologic. Suprafețele de lucru și materialele cu care pacienții intră în contact trebuie realizate conform normelor DSP, să fie rezistente și ușor de curățat, deoarece trebuie igienizate cât mai des. Bineînțeles, se achiziționează aparatura necesară în fiecare cabinet stomatologic, obiecte sanitare corespunzătoare, etc. Mai mult decât atât, respectarea normelor de igienă și a măsurilor anti-incendiu este esențială în situația amenajării unui spațiu de lucru. Unitatea sanitară trebuie să fie dotată cu stingătoare, ieșiri de urgență, echipamente pentru protecția pacienților precum  – măști de protecție, botoși de unică folosință, dezinfectant pentru mâini, etc

 

Bineînțeles, este recomandată respectarea planului de amenajare, pentru a obține un spațiu funcțional, iar toate aceste elemente de igienă trebuie să fie ușor accesibile pacienților. Cabinetele stomatologice ar trebui să dispună de aparatură profesională, menținerea la zi cu tehnologia reprezintă un avantaj foarte mare atunci când vine vorba despre calitatea serviciilor și a  feedback-ul pacienților. 

De aceea, tehnologia de ultimă generație, împreună cu un design interior și exterior atrăgător și modern, sunt puncte cheie ale unei clinici stomatologice bine puse la punct, bine dotate și amenajate corect din punct de vedere funcțional și estetic

Design interior pentru recepția și sala de așteptare a clinicii dentare

Modul în care cabinetul stomatologic este dotat și amenajat are un impact foarte mare asupra pacienților și personalului medical. Dar, mai mult decât atât, trebuie ținut cont și de restul încăperilor din clinică, ca de exemplu: recepția și sala de așteptare. 

S-ar putea spune faptul că aceste două spații sunt chiar la fel de importante precum cabinetul stomatologic. Primul contact al pacienților este cu recepția, iar aceștia petrec timpul și în sala de așteptare. De aceea, aspectul și modul în care sunt amenajate aceste două spații ar trebui să transmită profesionalism, încredere și siguranță fără limite. 

Idei de amenajare a recepției 

Recepția cabinetului stomatologic este primul spațiu cu care pacienții au contact. De aceea, acesta trebuie să fie primitoare și să  transmită, în primul rând, toate valorile spațiului amenajat. Biroul recepției este indicat să fie ușor vizibil încă de la intrare pentru a înlesni interacțiunea dintre recepționer și pacient, iar forma acestuia poate să fie una cu adevărat deosebită. 

Biroul de recepție reprezintă piesa de mobilier în care merită să investești cel mai mult din amenajare, deoarece ea reprezintă inima întregului spațiu. Pentru a obține o compoziție perfectă recepția trebuie completată cu un corp de iluminat, care și el poate avea de asemenea rol decorativ.

 

 

Fie că alegi să îl amplasezi pe recepție sau în spatele acesteia, este bine să nu uitați să adaugi în acestui loc atât logo-ul clinicii cât și numele complet, pentru a fi ușor de identificat și reținut de către pacienți.

Dacă dispui de spațiu suficient, este bine să ai un spațiu generos pentru depozitare adiacent recepției, iar o parte a acestuia o poți utiliza ca dulap pentru hainele pacienților.

Amenajarea zonei de așteptare adiacentă receptiei clinicii

Zona de așteptare a clinicii dentare trebuie să îi facă pe pacienți să se simtă confortabil, iar timpul petrecut aici, până să intre în cabinetul stomatologic să fie unul plăcut. Spațiul trebuie să fie dotat cu scaune/băncuțe sau canapele pentru a asigura suficient loc tuturor pacienților, evitând astfel aglomerația. Este mai bine să fie mai multe locuri disponibile, decât să nu fie suficiente. 

 

 

Din acest spațiu nu trebuie să lipsească nici elementele care ne ajută să treacă timpul mai ușor precum un suport cu reviste actualizate, un televizor sau chiar un display în care sunt prezentate serviciile clinicii și explicații ale acestora. 

Poți completa cu un ceas sau un calendar, cu o priză pentru încărcarea telefoanelor mobile, o măsuță de cafea pe care să se poată servi o băutură și diverse alte accesorii care să aducă un plus amenajării.

Mobila din recepție și sala de așteptare – ce nu poate să lipsească

Mobila are un rol funcțional foarte important, iar dacă aleasă corect și integrată în conceptul general al amenajării poate avea și rol estetic. Recepția ar trebui dotată cu un ceas, un calendar, cărți de vizită și date de contact ale personalului, dar și un program pentru eventualele viitoare programări. Ar trebui să fie vizibil logo-ul cabinetului, dar și serviciile oferite de clinică. 

 

Din sala de așteptare nu ar trebui să lipsească fotoliile sau canapeaua măsuțele de cafea, cuierele pentru hainele pacienților sau dacă spațiul îți permite o garderobă închisă, anumite cărți, reviste sau chiar un televizor care ar putea distrage atenția pacienților în timp ce așteaptă să fie invitați în cabinet.

 

Ar fi recomandat să fim atenți la muzica ambientală, care poate fi diferită de cea din interiorul cabinetului stomatologic și de asemenea, la miros, să fie unul fresh și reconfortant, pe care ulterior pacienții să îl poată asocia brandului tău cu ușurință. Atât la recepție, cât și în sala de așteptare, este important să existe dezinfectant pus la dispoziție pentru pacienți și pentru personalul clinicii, echipament de specialitate precum măști și botoși de unică folosință, dar și o ventilație corespunzătoare a spațiului. 

Iluminarea recepției si a sălii de așteptare

Iluminarea recepției și a sălii de așteptare este extrem de importantă într-o clinică dentară. Încăperile trebuie să fie iluminate corespunzător, în funcție de activitatea desfășurată în fiecare dintre acestea. Se poate opta chiar pentru un sistem de iluminat mai modern, care pot asigura controlul de la distanță și automatizarea acestuia.

Lumina utilizată în recepție poate fi un pic mai puternică decât în sala de așteptare, unde se recomandă lumină caldă și liniștitoare, însă nu trebuie să avem zone umbrite sau cu lumină insuficientă mai ales dacă ne dorim să răsfoim o revistă.

Amenajarea cabinetului stomatologic

Atunci când vine vorba de materialele cele mai potrivite pentru amenajarea și designul cabinetului stomatologic, este recomandat să se opteze pentru materiale și suprafețe ușor de curățat și dezinfectat, cum ar fi covoare PVC, linoleum sau LVT. Aceste materiale permit întoarcerea și pe perete pentru continuarea plintei, lucru care este foarte de ajutor la curățarea camerei dar reprezintă și una din normele solicitate de DSP pentru obținerea avizului de funcționare.

 

 

Cel mai important lucru este asigurarea sănătății pacienților și a personalului, ceea ce înseamnă posibilitatea de a igieniza și de a folosi materiale de calitate superioară.  Noile tehnologii ne aduc în atenție întrerupătoare cu efect antibacterian, tratate cu ioni de argint, radiatoare cu același efect și chiar lavabilă ce poate fi dezinfectată și curățată sau vopsea cu proprietăți de purificare a aerului. În funcție de conceptul ales, în general, nuanța de bază dintr-un cabinet stomatologic sau chiar în întreaga clinică o reprezintă albul.

 

La acesta putem adăuga diferite accente de culoare sau materiale, precum lemnul, metalul sau sticla. Important este ca toate aceste elemente și detalii să fie corelate și împreună să creeze o atmosferă care de la culoare, la miros și până la salutul cu  care ești  întâmpinat la recepție să spună povestea brandului tău.

Recomandări extra pentru design-ul interior al clinicii stomatologice

Sfaturi pentru alegerea pardoselii potrivite unui cabinet dentar

Atunci când alegi pardoseala pentru un cabinet stomatologic, trebuie să ai în vedere faptul că locul va fi destul de aglomerat. De aceea, pardoseala aleasă trebuie să fie una rezistentă și potrivită unui spațiu public. Mai mult decât atât, pardoseala trebuie să fie rezistentă la substanțele folosite pentru curățare și dezinfectare, o opțiune foarte bună fiind pardoselile epoxidice.

Dacă în recepție și în zona de așteptare avem mai multă libertate din partea normelor DSP, în cabinetul stomatologic trebuie să ne documentăm temeinic fiindcă pot fi utilizate doar anumite materiale pentru pardoseală.

Culori recomandate pentru un cabinet stomatologic

Nu există o anumită paletă cromatică potrivită atunci când dorești să îți amenajezi cabinetul stomatologic. Ea poate fi aleasă în funcție de conceptul pe care îl stabilești pentru amenajare. Important este să folosim însă același nuanțe în întreg spațiul și să avem grijă cum le dozăm în funcție de destinația fiecărei încăperi.

 

De ce Four Design pentru design-ul interior al cabinetului stomatologic?

Ne place să credem că suntem artizani de spații. Pentru noi, spațiile sunt povești pe care designul interior le țese continuu – ca într-o mișcare de dans, reușim să amenajăm spații care prind viață.

Pentru noi, comunicarea dintre arhitect și client face ca spațiul să aibă sens. Transformăm dorințele tale într-o realitate palpabilă, conformă cu cele mai înalte standarde de lucru – în tot acest răstimp, tu economisești bani și ore de lucru, în vreme ce specialiștii noștri pun cap la cap povestea spațiului tău. Pentru ca tu să te simți bine în cabinetul în care lucrezi și pentru ca pacienții tăi să se simtă în siguranță

Articol revizuit de arh. Raluca Pavel

 

 

 

Post a Comment