Razvan Iftode

Razvan Iftode

Salut, eu sunt Răzvan, mă aflu în izolare de ceva vreme și lucrez de acasă.

Consider că este foarte important să respectăm acest „vaccin social”, deoarece este singura și cea mai bună soluție pe care o avem momentan. Fiecare dintre noi avem o rutină zilnică pe care o respectăm, doar că de data asta suntem nevoiți să mutăm această rutină în casă, ceea ce înseamnă un spațiu mai restrâns, deci mai puțină dinamică.

Pentru mine, un aspect destul de important în viața de zi cu zi, este reprezentat de dinamica activităților pe care le desfășor. Fie că ieșim afară și stăm în trafic ca să ajungem într-un birou, sau că lucrăm de acasă, rutina mereu va prelua frâiele odată ce ne-am obișnuit cu „noua dinamică” a lucrurilor, și tot ea e cea care va transforma totul în monotonie. Orice repetiție creează un pattern, și orice pattern face că dinamica lucrurilor să înceteze. Nu poți mânca același fel de mâncare la nesfârșit, în curând nu o să mai fie la fel de gustos. Așa că, dacă vrem să ne menținem creierul activ și mintea creativă, propun să facem unele schimbări în dinamica activităților fiecăruia, adică să mâncăm zilnic, dar să schimbăm rețetele.

Eu, spre exemplu, încerc să abordez cât mai diferit activitățile de zi cu zi, poate azi nu ascult aceeași muzică pe care am ascultat-o ieri, poate citesc alt fel de articole, acumulez alt tip de informație, dar asta variază în funcție de hobby-urile și activitățile fiecăruia. Dacă mă gândesc ce reprezintă designul pentru mine, îmi dau seama că unul dintre motivele bucuriei mele ca designer constă tocmai în dinamica acestei meserii, deoarece reprezintă o adaptare continuă, unde mereu se găsește câte ceva nou de învățat.

Consider că este esențial să învățam cum să aducem dinamism în viață noastră, mai ales în această perioadă în care suntem nevoiți să stăm în casă.

Dar pe lângă această doză de dinamism, vă mai recomand unele „trucuri” bune de urmat:

– Orice om are o înclinație biologică de a se asocia cu sistemele și procesele naturale, acestea fiind foarte importante pentru sănătatea și productivitatea muncii individului, așa că având în vedere situația în care ne aflăm sfatul meu este să va înconjurați cu cât mai multe plante, asta o să vă schimbe starea de spirit. În meseria noastră, acest truc se numește Design Biofilic.

– Lumina naturală joacă și ea un rol destul de important în această ecuație. Eu mi-am așezat biroul în living room deoarece este camera cu cea mai multă lumină naturală, așa că vă sfătuiesc și pe voi să faceți la fel, găsiți cea mai luminoasă cameră din casă și așezați-va acolo, de obicei este orientată către Sud. Nu vrem să ratăm fotosinteză!

– Va ajută ca spațiul de lucru să fie cât mai confortabil, ergonomia jucând un rol destul de important când vine vorba de obiectele cu care intrăm în contact: mouse/ tastatură/ scaun/ birou/ monitor/ etc. Atâta timp cât este asigurată o anumită zonă de confort primar, o să ne putem concentra mai bine și vom deveni mai productivi în ceea ce facem.

– Exercițiile fizice nu sunt nici ele de evitat în aceste momente, este foarte important să ne ridicăm din când în când de pe scaun, și să facem măcar 5 minute de mișcare, ajută.

Ultimul meu sfat pentru voi ar fi să încercați să rămâneți în casă și să respecteti cele de mai sus cât mai mult cu putință, deoarece nu ne protejăm doar pe noi, ci îi protejăm și pe ceilalți, iar în astfel de vremuri trebuie să rămânem „uniți”… și nu în grupuri mai mari de 3 persoane.


     

Post a Comment